• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

H  συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα αρχίσει αργά το μεσημέρι της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία. Την πρόταση αυτή θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων (στις 10 το πρωί).

Ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Αμέσως μετά έρχεται στη Βουλή  για κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και στο ενδιάμεσο αναμένονται και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για το εάν και τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει στο υπουργικό σχήμα.

Οι οίκοι αξιολόγησης, μιλώντας στην «Καθημερινή», προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολιτική αστάθεια στην οικονομική ανάπτυξη, όπως και στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ενώ οι οικονομολόγοι «καλωσορίζουν» την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, καθώς αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο το 2019 να αποτελέσει ένα ακόμη «χαμένο έτος» για την Ελλάδα. (αναλυτικά εδώ)

 

Οι Θεσμοί

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, έχοντας συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που χρειάζονται αυξημένη προσοχή στη συλλογή στοιχείων, πριν φτάσουν και οι επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έρχονται με συγκεκριμένη «διαβάθμιση κινδύνου» για τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας, όπως τα βλέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Αδιέξοδο στην Μ. Βρετανία

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται  να δηλώσει σήμερα πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit, παρά η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία για τους όρους.    Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Μπρέξιτ, την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Γαλλία: επιστολή Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή προς τους Γάλλους για να ξεκινήσει αύριο Τρίτη μια δημόσια διαβούλευση που θα κρατήσει ένα μήνα και θα διαμορφώσει το μέλλον της Γαλλίας σε καίρια θέματα. Στην επιστολή προτείνεται η διεξαγωγή αυτής της διαβούλευσης επί σειράς 35 ερωτήσεων επί τεσσάρων θεμάτων που έχουν ήδη καθορισθεί όπως η δημοκρατία, η οικολογική μετάβαση, η φορολογία, η μετανάστευση. “Οι προτάσεις σας θα επιτρέψουν λοιπόν την σύνταξη ενός νέου συμβολαίου για το Εθνος, την οικοδόμηση της δράσης της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, αλλά επίσης την διαμόρφωση των θέσεων της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”, εξηγεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις αυτές περιλαμβάνονται “Ποιοι φόροι κατά την γνώμη σας πρέπει να μειωθούν κατά προτεραιότητα;”, “Πρέπει να καταργηθούν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες που είναι ξεπερασμένες ή πολύ δαπανηρές σε σχέση με την χρησιμότητά τους;”, “Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις θα κάνατε για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής μετάβασης;”, “Πρέπει να ενισχυθεί η προσφυγή σε δημοψηφίσματα;”.Σχετικά με την μετανάστευση, ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτά: “Οταν θα έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις μας ως προς το άσυλο, θα θέλατε να έχουμε την δυνατότητα να ορίζουμε ετήσιους στόχους που θα προσδιορίζονται από το κοινοβούλιο;”.

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • Οι μεταβολές στην διάθεση των κερδών Ανωνύμων Εταιρειών με το νέο πλαίσιο του Ν.4548/2018 (Γεώργιος Λαζαρίδης – Παναγιώτης Ντινούδης )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212609

  • Η αντιμετώπιση του κόστους βελτιώσεων παγίων ως μειωτικού στοιχείου των σωρευμένων αποσβέσεων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οντότητες που εφαρμόζουν τα κλαδικά λογιστικά σχέδια ( ΣΟΛ ΑΕ

Εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212456

  • Εισφορές σε αμοιβή διαχειριστή ΕΠΕ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23349/Εισφορές-σε-αμοιβή-διαχειριστή-ΕΠΕ

  • Αποτίμηση (επιμέτρηση) αποθεμάτων (Νίκος Σγουρινάκης, Λογιστής – Φοροτεχνικός)

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4766171

  • Ε.2004/2019 Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4583/2018 περί απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων

https://www.forin.gr/articles/article/25983/e-2004-2019

  • Πως διαχωρίζεται η αξία ενός ακινήτου σε αξία οικοπέδου και σε αξία κτιρίου

(Ορέστης Σεϊμένης – Αλεξάνδρα Γεράγγελου )

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43180

  • 1190552 ΕΞ 2018 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με την τήρηση βιβλίων και έκδοση λογιστικών στοιχείων σε διαφορετικό νόμισμα από το επίσημο νόμισμα της χώρας

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30073