• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020. Στις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να συζητηθούν σε επίπεδο Κομισιόν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020. Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 4η έκθεση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ μια ημέρα μετά, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Στόχος το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα γίνει  και η αναμενόμενη έγκριση για την εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (καθαρού δημοσιονομικού κόστους 1 δισ. ευρώ) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτευχθεί το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Περαίωση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η διαφορά εκτιμήσεων κυβέρνησης – θεσμών για το δημοσιονομικό κενό είναι περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ενναλακτικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων εάν οι θεσμοί επιμείνουν στις εκτιμήσεις τους για δημοσιονομικό κενό το 2020. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Η περαίωση θα αφορά τις χρήσεις από το 2013 και μετά και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

120 δόσεις – τέλος

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, η παράταση μίας εβδομάδας που δόθηκε για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, έχουν δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Νομοσχέδιο για επενδύσεις

Εισάγεται μέσα στην εβδομάδα προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Σε 160 άρθρα – μετά από διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματικούς φορείς – γίνεται προσπάθεια να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι τώρα στις επενδυτικές κινήσεις μέσω και ψηφιακών διευκολύνσεων ενώ δίνει κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων.

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Πραγματοποιείται την Τρίτη η 7η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Οι τρεις χώρες έχουν βρει κοινό βηματισμό στα ενεργειακά ζητήματα, που είναι κυρίαρχα, ενώ, τηρούν κοινή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και δείχνουν την Άγκυρα ως τον παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.

Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Στις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί κοινός τόπος με τους άλλους αρχηγούς, θεωρητικά όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς-που άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα- αλλά οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο είναι από ελάχιστες, έως ανύπαρκτες.

Απεργίες Τρίτη – Τετάρτη

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου έχουν ανακοινωθεί τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας για τα τρένα και τον προαστιακό, μεταξύ 05:00 και 08:00, 13:00 και 16:00, 21:00 με 24:00 – και αναμένεται να έχουν επιπτώσεις σε όλα τα δρομολόγια που έχουν επίσημη ώρα αναχώρησης ή άφιξης κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας. Την επομένη έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία. Σημειώνεται πως τις ώρες των στάσεων εργασίας, καθώς και την ημέρα της 24ωρης απεργίας, το μετρό δεν θα κινείται στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

(πηγές: Καθημερινή, Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 ( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Το ομολογιακό δάνειο που εκδίδει ημεδαπή Α.Ε. και το σύνολο των ομολογιών περιέρχεται σε συνδεδεμένη αλλοδαπή εταιρεία απαλλάσσεται των τελών χαρτοσήμου, εν αντιθέσει με τους τόκους ( ΣΟΛ Crowe ) . 

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215359

  • Φοροδοξίες, 30.09.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/30-Sep-2019/?hubId=1691846

  • Χειρισμός αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης οχημάτων διανομέων ( Γιώργος Παπαδόπουλος -Οικονομολόγος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215358

  • Ηλεκτρονική υποβολή Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=13351

  • Tax Flash: Αποφάσεις στις υποθέσεις FIAT και Starbucks για τα tax rulings και το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45921

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4766752

  • Η ελκυστικότητα του κινήτρου του άρθρου 71Δ του ΚΦΕ για την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης ( του Γιάννη Σταματόπουλου)

https://www.forin.gr/articles/article/28533/arthro-tou-giannh-stamatopoulou-h-elkustikothta-tou-kinhtrou-tou-arthrou-71d-tou-kfe-gia-thn-enisxush-twn-thesewn-apasxolhshs

  • Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αφαιρεθούν από τις λίστες φορολογικών παραδείσων

https://www.forin.gr/articles/article/28637/ee-elbetia-kai-hnwmena-arabika-emirata-tha-afairethoun-apo-tis-listes-forologikwn-paradeiswn

  • Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

 Συχνές ερωτήσεις /απαντήσεις για το Μητρώο πραγματικών Δικαιούχων

https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon