• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πιθανόν παρουσία και του πρωθυπουργού, με τους διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών, με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή βάση της συζήτησης στη σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει μια πρόταση τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής:

  1. Προστασία θα έχουν οι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξία της οποίας θα είναι έως 100.000 ευρώ και το εισόδημά τους δεν θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Προστασία, με το νέο πλαίσιο, σημαίνει ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους (με επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο και ενδεχομένως κούρεμα) και επιπλέον θα πάρουν επιδότηση από το Δημόσιο για τη δόση που θα προκύψει από τη ρύθμιση.
  2. Στο νέο πλαίσιο προστασίας θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής ιδιότητάς τους (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ)
  3. Εκτός από τα στεγαστικά, στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν και επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί να πληρούνται, όπως και στην περίπτωση των στεγαστικών του σημείου 2, τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του εισοδήματος.
  4. Η ρύθμιση και τα χαρακτηριστικά της (κούρεμα, επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου) θα αποφασίζονται από την τράπεζα και τον δανειολήπτη, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας που είναι σε ισχύ.
  5. Το κούρεμα, όπου αποφασίζεται, θα γίνεται στο τέλος της διάρκειας του δανείου, κι αφού θα καταβάλλονται οι δόσεις, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για εξυπηρέτηση της ρύθμισης.
  6. Η επιμήκυνση του δανείου δεν θα υπερβαίνει το 80ο έτος ηλικίας του δανειολήπτη.
  7. Το επιτόκιο θα έχει ως βάση το Euribor συν 150–200 μονάδες βάσης.

Η πρόταση διαμορφώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο σε διαβουλεύσεις, στις οποίες την κυβέρνηση εκπροσώπησε, με εντολή Τσίπρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και τις τράπεζες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης. Είχαν προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες τους, αλλά και διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζών.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα συμβιβασμός και η κυβέρνηση θα επιμείνει στα υψηλά όρια προστασίας των 250.000 ευρώ και µε ετήσιο εισόδηµα µέχρι 35.000 ευρώ. Σύμφωνα με το iefimerida.gr η κυβερνητική πρόταση προβλέπει:

  • Προστασία α’ κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ. Tο όριο αυτό ισχύει οριζόντια για όλους, χωρίς κλιμάκωση ανά είδος νοικοκυριού.
  • Εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και συγκεκριμένα την 4η ομάδα δαπανών (για 4μελή οικογένεια είναι γύρω στα 21.000 ευρώ), πάνω από τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται στις τράπεζες οι δόσεις για το δάνειο που θα ρυθμίζεται. Για όποιον δεν μπορεί, θα έρχεται το κράτος να επιδοτεί τη δόση.
  • «Κούρεμα» δανείων 30%.

Το σχέδιο νόμου θα αποσταλεί στους “θεσμούς” μέσα στην εβδομάδα τόσο ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όσο και ενόψει της μελλοντικής απόφασης για την επιστροφή στην χώρα των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ομόλογα  SMPs και ANFAs.

Capital controls

Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στις τράπεζες σχετικά με την κατάργηση των capital controls. Οι δισταγμοί έχουν να κάνουν αφενός με το ότι διάγουμε προεκλογική περίοδο, αφετέρου με το ότι η πορεία του νέου νόμου Κατσέλη θα πρέπει να παρακολουθηθεί στην πράξη και να διαπιστωθεί ότι δεν απειλεί να διαταράξει τη σταθερότητα, αλλά και την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

Eurogroup : Τέλος λιτότητας;

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με «πάρα πολύ μικρή» ατζέντα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Europa Press. Η συνάντηση του Eurogroup, θα εστιάσει στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βασικός παράγοντας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ οι Βρυξέλλες επαναπροσδιόρισαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη και στην Ισπανία κατά ένα δέκατο (έως 2,1%).

Την ίδια ώρα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης που πραγματοποιείται σχεδόν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια συχνά οδυνηρής λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων, γράφουν οι F.T.

(πηγές: Καθημερινή, Έθνος, Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, iefimerida.gr)

 

 

Άρθρο:  Γ.Σαμοθράκη- Τζ.Πάνου: «Τι άλλαξε στις συμβάσεις των ανωνύμων εταιρειών με συνδεδεμένα μέρη»(Καθημερινή 4.2.19)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

  • «Αναφορά στις αρχές εποπτείας οντοτήτων δημόσιου συμφέροντος»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_001_2019.pdf

  • ΣΛΟΤ Αρ.Πρωτ.: 3382 ΕΞ/29.01.2019 – Επιχορήγηση ΕΣΠΑ και Λογιστκός Χειρισμός.

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=589&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Υπόδειγμα ατομικής σύμβασης εργασίας από την Επιστημονική Ομάδα

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212968

  • Μισθώσεις: Οι αλλαγές στη λογιστική και φορολογική τους αντιμετώπιση ( Ελευθέριος Ερκέκογλου Ορκωτός Ελεγκτής-Λογιστής & Σύμβουλος Επιχειρήσεων )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212957

  • Ενημερωτικό Δελτίο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 ( ΣΟΛ Α.Ε )

https://www.solcrowe.gr/enimerotiko-deltio-oktovrioy-noemvrioy-2018

  • Φοροδοξίες, 03.02.2019 ( grant-thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/03-Feb-2019/

  • Guides to IFRS financial statements ( kpmg )

https://home.kpmg/xx/en/home/services/audit/international-financial-reporting-standards/ifrs-illustrative-financial-statements.html

  • Η νέα νομοθεσία (ν. 4548/2018) για τις Ανώνυμες Εταιρείες – 37 θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε. [ 2η Επικαιροποίηση ] (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος Ορκωτός ελεγκτής λογιστής )

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29502

  • Το ζήτημα των αντικαταχρηστικών κανόνων στη φορολογία εισοδήματος

(ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30300