• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Μέσα στα επόμενα 24ωρα οριστικοποιείται το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα φέρνει λιγότερους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μεταξύ των αλλαγών θα προβλέπονται κίνητρα προκειμένου εύποροι φορολογούμενοι του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Επίσης θα χρειάζονται ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από το 2020. Η σχετική υποχρέωση επεκτείνεται, εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους, αυτούς που δηλώνουν εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή εισόδημα από ενοίκια. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού των ηλεκτρονικών δαπανών που λείπουν από τους φορολογούμενους.  Ακόμα προβλέπει :

– Θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση.

– Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.

– Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

– Κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτρικά Ι.Χ.

– Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια, και μάλιστα αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006.

– Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον 4ο χρόνο.

– Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.

– Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

– Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% που είναι σήμερα, για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.

– Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24%, για τα κράνη μοτοσυκλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

– Θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020

κ.ά.

 

Κίνα – επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κίνα (Σαγκάη) προκειμένου να επανασυστήσει τη χώρα στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη στέλνοντας παράλληλα νέο ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, επενδύσεις: αυτές οι λέξεις περιγράφουν το πλαίσιο των τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλες τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσουν σήμερα  Δευτέρα και αύριο Τρίτη στη Σαγκάη. Μιλώντας σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη με συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών ο πρωθυπουργός κάλεσε ευθέως τους επιχειρηματίες της ασιατικής χώρας να εμπιστευτούν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη εποχή».

 

ΔΕΗ – ενέργεια – ν/δια

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το ενεργειακό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα 10 μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας επιχείρησης με κυριότερο αυτό της άρσης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καθώς κι εκείνα για την αλλαγή της εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης θα δίνει κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλαγές στα μισθολογικά των στελεχών, εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων κ.ά.

Επίσης μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Πλέον το μεταβατικό μέτρο προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί παρελθόν, και όλες οι προσπάθειες πια επικεντρώνονται στο να επισπευστεί η αγορά προθεσμιακών προϊόντων ενέργειας, χωρίς φυσική παράδοση, που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει δυνατότητες hedging στους προμηθευτές ρεύματος.

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ A 167 – 30.10.2019) Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις.

[ Ιδιαίτερη προσοχή : Άρθρο 2. Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων και πιστοποίηση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας επενδύσεων ]

https://www.forin.gr/laws/law/3785/n-4635-2019#!/?article=36822,36915

  • Ν. 4548/2018 (Ανώνυμες Εταιρείες) 40 Κύρια σημεία – Διαφορές σε σχέση με τον κ.ν. 2190/1920 – Διατάξεις που αφορούν Λογιστές και Ελεγκτές ( Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31760

  • Νέα διαδικτυακή υπηρεσία από την ΑΑΔΕ για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή» σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 39α του ΦΠΑ

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46199

  • Α.Ε. σε εκκαθάριση και οικονομικές καταστάσεις

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23773/Α%5EΕ%5E-σε-εκκαθάριση-και-οικονομικές-καταστάσεις

  • Φοροδοξίες, 29.10.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/29-Oct-2019/?hubId=1691846

  • Η ετήσια κανονική άδεια των μισθωτών – Υπολογισμός αποδοχών και επιδόματος αδείας σε πλήρη και μερική απασχόληση ( Ευάγγελος Χατζηπέτκος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215516

  • Ποιες δαπάνες εκπίπτουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων και ποιες όχι ( Αποστόλης Αλωνιάτης)

https://www.forologikanea.gr/news/poies-dapanes-ekpiptoun-apo-ta-esoda-ton-epixeiriseon-kai-poies-oxi/