• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες και να συζητήσουν ζητήματα στενότερης οικονομικής συνεργασίας όπως και θέματα επενδύσεων. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σαγκάη, όπου έγινε η πρώτη επαφή και μπήκαν οι βάσεις για μερικές από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν.

Στο μεταξύ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για επίσπευση του προγράμματος της «Χρυσής Βίζας» για Κινέζους επενδυτές στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η αγορά ακινήτων, σημειώνοντας ότι η χώρα μας και η Κίνα οικοδομούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία ολοένα και στενότερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις.

Κινέζικες τράπεζες στην Αθήνα

Οι κινέζικοι τραπεζικοί κολοσσοί  Bank of China και Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) έλαβαν άδεια εγκατάστασης στη χώρα μας από την ΤτΕ.

Κτηματολόγιο

Με απόφαση του Κτηματολογίου ορίζεται νέα ημερομηνία τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και αφορά τους καλλικρατικούς δήμους Ηράκλειας, Σερρών και Σιντικής. Υπενθυμίζεται πως -σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της κτηματογράφησης- το Κτηματολόγιο «ανακοίνωσε» σιωπηρή παράταση, προειδοποιώντας ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα αρχίσουν να εκδίδονται τα πρώτα πρόστιμα για καθυστερήσεις. Όπως ανακοινώθηκε  τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα μέχρι τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019.

Νέο ασφαλιστικό

“Κλείδωσαν” τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών στο οποίο θα υπαχθούν 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του “Κεφαλαίου”από το 2020 oι εισφορές των επαγγελματιών για την κύρια ασφάλιση και την υγεία αλλάζουν. Δεν θα συνδέονται με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά ούτε και με τα έτη ασφάλισης. Επίσης, αποσυνδέονται πλήρως από το ύψος του κατώτατου μισθού. ΟΙ αλλαγές αυτές συμπεριληφθούν στο εφ’ όλης της ύλης ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο έως το τέλος του χρόνου.

ΕΣΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις

Πρόσθετα κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω δράσης του ΕΣΠΑ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Αττική. Συνολικά, από τη δράση «Επιχειρούμε Έξω – Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό», θα δοθούν συνολικά 53 εκατ. ευρώ, από τα 50 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωάννη Τσακίρη που αφορά στην τροποποίηση στην αύξηση του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού στην περιφέρεια Αττικής κατά 3 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των κεφαλαίων, 18 εκατ. ευρώ διατίθενται στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδα. Σε Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη διατίθενται 10 εκατ. ευρώ, στην Αττική 16 εκατ. ευρώ, στη Στερεά Ελλάδα 8 εκατ. ευρώ και στο Νότιο Αιγαίο 1 εκατ. ευρώ.

Νομοσχέδιο για ΔΕΗ

Έως και κατά 65% μειώνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Συνέδριο – τεχνολογίες

Αρχίζει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής το συνέδριο Singularity U Greece Summit με τίτλο Vision Forward. Οι ομιλητές θα αναφερθούν  στο επαναστατικό όραμα για το μέλλον, που έχει ως επίκεντρο τις νέες, εκθετικές τεχνολογίες και μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να εξοικειωθεί με αυτές και να επιταχύνει την τεχνολογική της ανάπτυξη, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. Για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, θα συζητήσουν κορυφαίοι ομιλητές, όπως ο David Roberts, o Ramez Naam και ο Αmin Toufani, στο Μέγαρο Μουσικής στις 11-12 Νοεμβρίου. Το συνέδριο οργανώνει η Vodafone Ελλάδος.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Έθνος, Capital.gr)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 ( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • ΣΛΟΤ 2078/2019 Παρουσίαση του Λογ. 48 στον Ισολογισμό του υποκαταστήματος

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=635&catid=2&lang=el&Itemid=101

 • Παρουσίαση νομοθεσίας νομολογίας σχετικά με τον τρόπο εξόφλησης συναλλαγών ως κριτήριο για την έκπτωση δαπανών (Άρθρο 23 περ. β Ν.4172/2013) του Γιώργου Λαζαρίδη, Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, Μέλους της ΣΟΛ α.ε.

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215692

 • Δείτε όλες τις αλλαγές σε ΚΦΕ, ΚΦΔ και ΦΠΑ που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46258

 • Ποσά προοριζόμενα για αύξηση κεφαλαίου. Τι ισχύει για την επιβολή χαρτοσήμου
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46236
 • Ε. 2190/2019. Παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών σχετικά με το χρόνο περάτωσης της πτώχευσης και την παραγραφή πτωχευτικών χρεών

https://www.forin.gr/articles/article/29046/e-2190-2019

 • Φοροδοξίες, 03.11.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/03-Nov-2019/?hubId=1691846

 • Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην ΤτΕ ( Μπόνης Γιάννης, Λογιστής Φοροτεχνικός )
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46221