• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων το πρωί και την ψήφιση από την Ολομέλεια το βράδυ, κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι 300 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο, την περασμένη εβδομάδα, έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές. Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία:

– Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

– Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και

– Η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

 

Euroworking Group με ελληνική σημασία

Σημαντική η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση του  Euroworking Group για την Ελλάδα καθώς θα συζητηθεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (ώστε να στηρίξουν την επενδυτική προσπάθεια και όχι τη μείωση του χρέους), αλλά και η γενικότερη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021 – 2022. Η ελληνική προσπάθεια αναμένεται να στηριχθεί και από την ολοκλήρωση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η θετική έκθεση για την 4η αξιολόγηση.

Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και το Ecofin που θα ακολουθήσει με βάση τη θετική εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνουν οι δανειστές την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. αποτελείται από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου και από την αποδέσμευση των κερδών ομολόγων που διακρατούν κράτη-μέλη αξίας 640 εκατ. ευρώ περίπου). Το ποσό αυτό  ορίζεται από την απόφαση του Eurogroup του 2018 πως μπορεί να αλλάξει χρήση και να δοθεί όχι για την χρηματοδότηση του χρέους αλλά για συμφωνημένες επενδύσεις. Θα εξεταστεί με ποια μέθοδο θα μπορέσει να αλλάξει χρήση. Όσο για το μεγάλο στόχο, της μείωσης των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και στο 2% (όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας), στόχος είναι η απόφαση να ενεργοποιηθεί την περίοδο 2021- 2022. Προς το σκοπό αυτό, οι συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στα μέσα του επόμενου έτους, όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης για χαμηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και τις ισχυρότερες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Διαγραφή οφειλών κάτω από 10 ευρώ

Στην άπαξ διαγραφή προστίμων και οφειλών προς το Δημόσιο ύψους κάτω των δέκα ευρώ προχωράει η κυβέρνηση σε μια κίνηση «εξορθολογισμού»του συστήματος συλλογής δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά 500.000 οφειλέτες, με αποτέλεσμα αυτομάτως να μειωθούν σε κάτω από τρία εκατομμύρια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ρύθμιση, κατά τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

  Ολοκληρώθηκε ο ΤΑΡ

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην Ελλάδα – Σε δοκιμαστική λειτουργία αρχές τίθεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Η δοκιμαστική λειτουργία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ωστόσο μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του αγωγού με την έναρξη παραδόσεων φυσικού αερίου στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Ο ΤΑΡ έχει μήκος 878 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ιταλία μέσω Αλβανίας. Το φυσικό αέριο για τη δοκιμή του ΤΑΡ προέρχεται από τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα.

 Κοινωνικό μέρισμα

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα  ο υπ.Οικ. κ.Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα βγει η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα. Θα δοθεί, όπως είπε, “σε χρήμα και στο χέρι και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μέχρι τέλος του έτους θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης αλλά εξετάζεται να δοθεί ένα έξτρα κονδύλι για τον Ιανουάριο”.

 

 (πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr)

  

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΣΛΟΤ 2275/2019 Υποχρέωση τήρησης καρτελών αποθήκης

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=637&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 2193/2019 Λογιστική παρακολούθηση υποκαταστήματος αλλοδαπής

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=636&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 2327/2019 Καταχώριση παγίων και λογιστικός χειρισμός αυτών για συμβάσεις χρηματοδοτικής ή λειτουργικής μίσθωσης

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=638&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Πλήρης Οδηγός για τα Τεκμήρια και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης: «Πότε, πού και πώς επιβάλλεται» (Μενέλαος Παπαποστόλου, Οικονομολόγος, ΜΒΑ, Msc in Finance & IS )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215850

  • Αλλαγή Μεθόδου Αποτίμησης Τελικού Αποθέματος

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23821/ΑΛΛΑΓΗ-ΜΕΘΟΔΟΥ-ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ-ΤΕΛΙΚΟΥ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

  • ΧΡΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣΘΕΝΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΑΝ ΠΑΓΙΑ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23820/ΧΡΗΣΗ-ΑΓΟΡΑΣΘΕΝΤΩΝ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ-ΣΑΝ-ΠΑΓΙΑ

  • ΔΕΔ 330/2019 Οι τόκοι προνομιούχων μετοχών αποτελούν μέρισμα για τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος. Δεν εκπίπτουν ως δαπάνη από την εταιρία που τους καταβάλει

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31884

  • Η αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κυρώσεως, ως προς τις φορολογικές παραβάσεις της εκδόσεως και λήψεως εικονικών στοιχείων

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31871

  • Φοροδοξίες, 17.11.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/17-Nov-2019/?hubId=1691846