• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος,  παρόντων του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Ο νέος συνταγματικός χάρτης θα αποτυπωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τις ψηφοφορίες που θα γίνουν επί των αναθεωρητέων διατάξεων και που θα επαναληφθούν ένα μήνα αργότερα. Θα έχουν προηγηθεί όλη την εβδομάδα 18-22 Νοεμβρίου πέντε ολοήμερες συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης για το Σύνταγμα.

Στόχος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατά την πενθήμερη συζήτηση είναι να βρεθεί κοινός τόπος σε κρίσιμα και μείζονα ζητήματα, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση.
Είναι η τέταρτη απόπειρα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της χώρας όπως διατυπώθηκε το 1975 όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

 

Στη Βουλή το φορολογικό με διορθώσεις

Κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα διορθώνει λάθη που περιλαμβάνονται στο κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ θα προστεθούν δεκάδες νέες διατάξεις που αφορούν τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών αλλά και διατάξεις που οδηγούν σε μείωση των επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να μειώσει τη φορολογία στα δικαιώματα προαίρεσης αγορών μετοχών, τα γνωστά stock options. Πρόθεση της κυβέρνησης, κατά πληροφορίες, είναι τα stock options να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με συντελεστή που φθάνει το 45%. Επίσης η  κυβέρνηση σχεδιάζει μικρές διορθώσεις στο σχέδιο μετά τις αντιδράσεις φορολογουμένων κυρίως για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ

Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέα μείωση προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε συνέντευξη του στην “Βραδυνή της Κυριακής” ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι: “η αρχική μας δέσμευση ήταν για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας και κλιμακωτά, ξεκινώντας με 10%. Προχωρήσαμε, όμως, από φέτος, σε υψηλότερη, από την αναμενόμενη, μείωση, και μας μένει σε εκκρεμότητα ένα ακόμη 10%. Αυτό πράγματι δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, γιατί επεξεργαζόμαστε και θα ολοκληρώσουμε, πριν το καλοκαίρι του 2020, την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Εκτιμούμε ότι με την αναμόρφωση αυτή, θα έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, από το 2020”.

 

Black Friday

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αρχίζουν οι εκπτωτικές προσφορές γνωστές με τον τίτλο Black Friday ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το δεκαπενθήμερο των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Black Friday θα λάβει και φέτος διαστάσεις, και θα επεκταθεί τόσο χρονικά (πιθανότατα έως και τη Δευτέρα που κατά το εμπορικό έθιμο επέρχεται η Cyber Monday, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν από την Πέμπτη) όσο και προϊοντικά, καθώς πλέον κάθε κατηγορία λιανεμπορικής επιχείρησης επιδιώκει να καρπωθεί μερίδιο από το καταναλωτικό εισόδημα. Ακολουθώντας την μέθοδο της Amazon, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, Skroutz.gr έχει ήδη δημιουργήσει ειδική σελίδα παρακολούθησης της πτώσης τιμών που προσφέρουν τα συνεργαζόμενα καταστήματα, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν όσο πλησιάζει η 29η Νοεμβρίου.

 

(πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr, Καθημερινή, Βραδυνή)

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • «Αξιολογώντας τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα των Επιτροπών Ελέγχου»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_016_20199.pdf

  • Υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί έκθεση ελέγχου για τη χρήση 2018 μόνο για τη μητρική εταιρεία και όχι για τον όμιλο; Οι ελεγμένες αυτές οικονομικές καταστάσεις μπορούν να δημοσιευθούν; ( ΣΟΛ ΑΕ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=215791

  • Tax Flash: «Περισσότερα εφόδια για το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει την απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων» ( ΕΔΡΑ JEAN MONNET )
    https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46328
  • Τιμολόγηση και κοστολόγηση φαρμάκων: Επανακαθορίζεται το σύστημα με τροπολογία

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46292

  • Οι πρόσοδοι που αποκτούν οι φορείς γενικής κυβέρνησης από το «κοινό κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων (κ.κ.ν.π.δ.δ. και α.φ.)» υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31565

  • Άρειος Πάγος 547/2019 Αν το πρακτικό της γενικής συνέλευσης δεν υπογράφεται από όλους τους μετόχους ή τους αντιπροσώπους τους, τότε η απόφαση είναι ανυπόστατη και δεν μπορεί να θεραπευθεί

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/31847

  • Φοροδοξίες, 10.11.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/10-Nov-2019/?hubId=1691846

  • Υ.Α. 51524/1262/2019 Υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου

https://www.forin.gr/articles/article/29069/oik-51524-1262