• Σήμερα είναι: Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

E.E. – Μετά το Brexit

Μετά την 31η Ιανουαρίου, δηλ. την ερχόμενη Παρασκευή στις 23.00 ώρα Λονδίνου, η Βρετανία θα είναι μια «τρίτη» χώρα για την Ε.Ε. Την ερχόμενη Τετάρτη το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο εγκρίνει το Brexit. Στο μεταξύ διορίστηκε ο πρώτος πρεσβευτής της ΕΕ στο Λονδίνο.  Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι τα διαθέσιμα χρήματα θα είναι λιγότερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά να υπάρξει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης.  Πρόκειται για ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 χώρες της ΕΕ, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας. «Ήρθε ο καιρός να καταλήξουμε σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27.

Κορονοϊός – έκτακτη σύσκεψη

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: “παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίες που απαιτούνται για τα κράτη μέλη”.

Μητσοτάκης – Μακρόν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  κ. Μητσοτάκης αναχωρεί την Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι. Στα Ηλύσια Πεδία και για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα τετ α τετ κορυφής από το οποίο η κυβέρνηση αναμένει πολλά. Επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, το “μνημόνιο” Άγκυρας-Τρίπολης και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Νέος πτωχευτικός

Στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη του νέου Πτωχευτικού Δικαίου. Ο νέος νόμος θα φέρει καταλυτικές αλλαγές στο τοπίο του ιδιωτικού χρέους, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους οφειλέτες. Στο πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 1023/2019 αλλά και στο πρότυπο του αμερικανικού μοντέλου γρήγορης εξυγίανσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο νέος νόμος θα προβλέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη για την πληρωμή του χρέους, αλλά και τη “δεύτερη ευκαιρία”. Αναλυτικά οι προβλέψεις για το ν/σχέδιο εδώ

ΕΛΠΕ- ΔΕΠΑ Εμπορίας

Μνημόνιο Επιχειρηματικής Συνεργασίας για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με το ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της εταιρίας και παράλληλα θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την εξαγορά του υπόλοιπου 65%.  Μεταξύ άλλων στο μνημόνιο διευκρινίζεται πως αν τα ΕΛΠΕ δεν κερδίσουν τον διαγωνισμό και δεν αποκτήσουν συνεπώς τον έλεγχο του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε θα πουλήσουν τη συμμετοχή τους (δηλαδή το 35%) σε προκαθορισμένη τιμή, ενώ για λόγους ίσης μεταχείρισης θα ληφθούν μέτρα περιορισμού της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της ΔΕΠΑ από τα ΕΛΠΕ.

Υδατοδρόμια στη Βουλή

Την Τρίτη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια υπό τον τίτλο “ Ιδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις“. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται εκ νέου οι διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των υδατοδρομίων, στόχο τη διευκόλυνση της αδειοδότησης τους μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, καθώς και τη θέσπιση ενός ασφαλούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα διατάξεις για τα ΚΤΕΛ αλλά και ρυθμίσεις, που έχουν σαν σκοπό την καλύτερη  εξυπηρέτηση του πολίτη. Στο άρθρο 42 προβλέπεται η καθιέρωση του θεσμού της προσωρινής άδειας οδήγησης,  η οποία αιτείται και χορηγείται ηλεκτρονικά.

Ταμειακές μηχανές

Με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο κινδυνεύουν από την 1η Ιουνίου, όσοι επαγγελματίες δεν αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταμειακές εφόσον αυτές περιλαμβάνονται σε μια μακρά λίστα 179 φορολογικών μηχανών. Η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνει περιθώριο αντικατάστασης έως τις 31 Μαϊου 2020, ενώ ο Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε κύμα ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και ελέγχων. Παράλληλα η ΑΑΔΕ προωθεί:

 1. Την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και η σχετική  απόφαση για τον μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησηςβρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.
 2. Την  εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, με τη σχετική απόφαση να βρίσκεται  σε τελικό στάδιο περιγράφοντας τη διαδικασία διαβίβασης των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.
 3. Την  ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων που υποβάλλονται με χαρτί, αρχής γενομένης από την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

 

15ετές ομόλογο

Σήμερα εκτός απροόπτου, αναμένεται ο ΟΔΔΗΧ να δώσει εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες-αναδόχους, Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs και HSBC, να προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης νέου 15ετούς ομολόγου, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει την επόμενη ημέρα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Από σήμερα Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ” Υποστήριξη Επιχειρηματικών Σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών”, όπως αναφέρουν από κοινού σε ανακοίνωσή τους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Οργανισμός. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από πλευράς των ανέργων θα είναι η 28η Φεβρουαρίου 2020.

 

(Πηγές: Έθνος, Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • ΕΛΤΕ 174/2/2019 Έγκριση μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα του ΔΠΕ 610

https://www.forin.gr/articles/article/30145/elte-174-2-2019

 • Μετατροπή Α.Ε σε Ε.Ε

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23888/ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ-ΑΕ-ΣΕ-ΕΕ

 • Ο συμψηφισμός του λογαριασμού «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» με σωρευμένες ζημιές προς απόσβεση αυτών δεν υπάγεται σε φόρο συγκέντρωση κεφαλαίου – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/32212

 • Έκδοση αποφάσεων σχετικά με την αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216424

 • Ημέρες ασφάλισης μελών Δ.Σ. Α.Ε.: Λύση στο πρόβλημα με το νέο ασφαλιστικό για χιλιάδες πολίτες

https://www.taxheaven.gr/news/47258/hmeres-asfalishs-melwn-ds-ae-lysh-sto-problhma-me-to-neo-asfalistiko-gia-xiliades-polites

 • ΔΕΔ 3319/2019. Λογιστικές διαφορές – Δαπάνες προσθηκών και βελτιώσεων έναντι δαπανών συντήρησης και επισκευής

https://www.taxheaven.gr/circulars/32155

 • Η αντιμετώπιση στο λογιστικό πλαίσιο των ΕΛΠ μεταβαλλόμενης τιμής πώλησης προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται Α ύλη (commodity) – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216402

 • Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (Βασίλειος Παπαβασιλείου

Οικονομολόγος, Μ.Β.Α. )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216410

 • Απολήψεις Κεφαλαίων από Εταίρο

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23887/ΑΠΟΛΗΨΕΙΣ-ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ-ΑΠΟ-ΕΤΑΙΡΟ

 • ΓΕΜΗ Εγκ. 6084/2020 Μετάβαση στις νέες διατάξεις του ν.4635/19 περί ελέγχου νομιμότητας πράξεων και στοιχείων των ΑΕ

https://www.forin.gr/articles/article/30128/gemh-egk-6084-2020

 • Φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού (Τζένη Πάνου, υπεύθυνη του Φορολογικού Τμήματος της ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/1060951/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forologikes-ypoxrewseis-katoikwn-e3wterikoy

 • Φοροεκτιμήσεις (Επιστημονική ομάδα της ARTION )

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1552502/foroektimiseis

 • Φοροδοξίες, 20.01.2020 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/20-Jan-2020/?hubId=1691846

 • Ελληνοϊσραηλινά φορολογικά «δικαιώματα» (Τατιάνα Ψαριανού – Γραφείο Ψαριανού Α.Ε. )

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1550355/ellinoisrailina-forologika-dikaiomata