• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Στην Αθήνα έρχεται την Πέμπτη ο νέος  Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι για συνομιλίες με τα κυβερνητικά στελέχη . Η Αθήνα ζητά κατανόηση στην προσπάθειά της να προωθήσει κάποια από τα αιτήματα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από (άμεση ή έμμεση) μείωση των πλεονασμάτων, αλλά και να κατοχυρώσει τις θέσεις της για τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε τροχιά ολοκλήρωσης σε αυτή και στην επόμενη αξιολόγηση με κορυφαίο το θέμα των τραπεζών.

Αντιπαράθεση για την πρώτη κατοικία

Με τους πλειστηριασμούς να απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου, όποτε παύει να ισχύει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού του ακινήτου και της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη και τους θεσμούς να πιέζουν αφόρητα προς αυτή την κατεύθυνση φωτιά άναψε  ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης όταν σε χθεσινή ομιλία του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει».

Ασφαλιστικό

Τελευταία εβδομάδα για το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης  στην οποία έχει τεθεί το  νέο ασφαλιστικό. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα κατατεθεί στη Βουλή από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, με ορίζοντα ψήφισης, μέχρι την 21η Φεβρουαρίου. Επτά διευκρινιστικά σημεία “κλειδιά” του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, έδωσε  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Τα εξής:

Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, εγείρονται ερωτηματικά, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διευκρίνιση:

 1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070.
 2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 11 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ειδικά, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν με το νέο νόμο υψηλότερες παροχές.
 3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός – που παράλληλα έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα – με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
 4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.
 5. Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο.
 6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.
 7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου».

 

Επενδυτικές συνεργασίες στη Σαουδική Αραβία

Την  Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισκέπτεται από χτες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. , ο οποίος στην αραβική χερσόνησο θα επισκεφτεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. ‘Άλλωστε, μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό, υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση.

 

Brexit

 Την επόμενη ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν οι λογαριασμοί για το κόστος του Brexit τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ε.Ε. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει το τέλος του 2020 ως όριο για την επίτευξη συμφωνίας. Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ένα σκληρό Brexit με σοβαρές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και των δύο μερών, στη μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, στην απομείωση του ρόλου του Σίτι του Λονδίνου κλπ.

Βλ. αναλυτικά εδώ

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Ethnos.gr, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • «Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας της IFAC»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/FEK_B_3916_7_11_2017.pdf

και

https://www.ethicsboard.org/international-code-ethics-professional-accountants

 • Α.1010/2020 Η απόφαση για την πάγια ρύθμιση οφειλών

https://www.forin.gr/articles/article/30364/a-1010-2020

 • Έμμεσες τεχνικές ελέγχου: Μέθοδοι του περιθωρίου κέρδους και πώλησης μονάδας σε σχέση με τον κύκλο εργασιών

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216443

 • Φοροδοξίες, 26.01.2020 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/26-jan-2019/

 • Αλλαγές στην προσωπική ευθύνη όσων διοικούν νομικά πρόσωπα ( Τζένη Πάνου, υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/1061981/article/oikonomia/epixeirhseis/allages-sthn-proswpikh-ey8ynh-oswn-dioikoyn-nomika-proswpa

 • Φοροδοξίες, 02.02.2020 ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/1063037/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forodo3ies-gnwrizete-oti

 • Φοροεκτιμήσεις ( Επιστημονική ομάδα της ARTION )

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1554845/foroektimiseis

 • Μείωση κεφαλαίου με ανάληψη περιουσιακών στοιχείων ( του Γιώργου Δαλιάνη)

https://www.naftemporiki.gr/story/1556082/meiosi-kefalaiou-me-analipsi-periousiakon-stoixeion