• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Εθνική Τράπεζα

Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη αλλαγής της Τράπεζας, προαναγγέλλοντας το μετασχηματισμό της «σε μια σύγχρονη τράπεζα που θα αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις».

Το «ταξίδι μετασχηματισμού», όπως το χαρακτηρίζει, περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη περικοπής του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και από τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων, την οποία επιφέρουν η αλλαγή και η απλοποίηση του τρόπου συναλλαγών. Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημοσίου τομέα, σημειώνει. Βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου, όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στην «Κ» ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, και η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχθεί με την προώθηση των δύο σχημάτων που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και η ΤτΕ, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά».

Κυβέρνηση – δανειστές

Στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να καταγραφούν οι πρώτες κρίσεις   για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με τα σχόλια να αναμένονται ισορροπημένα τόσο στην πλευρά της προόδου, όσο και στην πλευρά των κινδύνων. Η κατάληξη των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς σχετικά με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αποτελεί το «κλειδί» προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη δόση του 1 δις ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία, στην πλευρά των δανειστών, αναμονή, αλλά και θετική διάθεση. Ενδεικτικό είναι πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει μια άτυπη παράταση της προθεσμίας κάλυψης όλων των προαπαιτούμενων έως τις 8 Μαρτίου (Παρασκευή), πριν τη συνεδρίαση της Καθαράς Δευτέρας (11 Μαρτίου). Ελπίδες υπάρχουν για µια αναβάθµιση από τη Moody’s το βράδυ της Παρασκευής.

Νέα νομοσχέδια

Mε βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναμένονται  δέκα νέα νομοσχέδια να κατατεθούν στην Βουλή πριν το Πάσχα. Αυτά είναι: :

1.Μετασχηματισμοί και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.  2. Κόκκινα δάνεια.  3. Αναπτυξιακή Τράπεζα.  4. Ρύθμιση οφειλών.  5. Mικροπιστώσεις.  6. Στρατηγικές επενδύσεις.  7. Αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  8. Εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  9. Εμπορικό απόρρητο.  10.Εποπτεία των εταιρειών-ΓΕΜΗ.

ΕΣΠΑ

Την Τετάρτη  (27/2) ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τη δράση του ΕΣΠΑ «Εργαλειοθήκη Επιχειρηµατικότητας: Εµπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάµενων µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εµπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης-κοινωνικής µέριµνας προκειµένου να αναβαθµίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους. Ο προϋπολογισµός της δράσης είναι 60 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας και αφορά επενδυτικά σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Επίδομα ενοικίου

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους.

 Brexit – αναβολή

Η  βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  υποσχέθηκε ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit στην Βουλή, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, τελικά θα πραγματοποιηθεί “το αργότερον μέχρι τις 12 Μαρτίου”, σε απόσταση αναπνοής από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

(πηγές: Καθημερινή της Κυριακής, Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day, Έθνος)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 • «Εποπτεία Επιτροπών Ελέγχου» 

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_003_2019.pdf

 • «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΤΟΥΣ 2019»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_002_2019.pdf

 • ΣΛΟΤ 212/2019 Διανομή μερίσματος

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=590&catid=2&lang=el&Itemid=101

 • Πώς συμπληρώνονται οι κωδικοί του εντύπου Ν φορολογικού έτους 2018

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212960

 • Εγχειρίδιο εργασιών τέλους χρήσεως 2018 – Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα σε 56 διαδοχικά «βήματα» ( Φώτης Λώλας, Ορκωτός ελεγκτής λογιστής Partner της «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30353

 • Οι αμοιβές που λαμβάνουν νομικά πρόσωπα που δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία και δεν διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, για τη χρήση πλατφόρμας λογισμικού για καταχώριση διαφημίσεων περιλαμβάνεται στην έννοια των δικαιωμάτων, κατά την έννοια του σχετικού περί δικαιωμάτων άρθρου 12 της οικείας σύμβασης – ΣΟΛ Crowe
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43756
 • Παρά το γεγονός ότι, με βάση τις διατάξεις του π.δ. 315/1999, δεν απαιτείται να σχηματιστεί πρόβλεψη υποτίμησης συμμετοχής δήμου σε δημοτική επιχείρηση, όταν η εσωτερική λογιστική αξία της συμμετοχής είναι μικρότερη της αξίας κτήσεως, το γεγονός αυτό πρέπει να γνωστοποιείται στο προσάρτημα και αν η διαφορά είναι σημαντική, να περιλαμβάνεται και σε θέμα έμφασης στην έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή – ΣΟΛ Crowe
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43757