• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Μαζί με την Καγκελάριο, θα συμμετάσχουν με διαδοχικές ομιλίες στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ “Vision & Investment Opportunities”. Το ελληνογερμανικό οικονομικό Φόρουμ (η υλοποίησή του αποφασίστηκε στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ του περασμένου Σεπτεμβρίου) θα λειτουργήσει ως ένα μεγάλο “think tank” αναζήτησης νέων συνεργασιών, συνεργιών ή και συμφωνιών, με στόχο τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Το Φόρουμ θα επικεντρωθεί στην αγορά ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών του, θα έρθουν στο προσκήνιο καλές πρακτικές, μέσω των οποίων θα αναδειχθεί η αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και η ορθή εφαρμογή μοντέλων αναδιάρθρωσης.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

 

O Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λέϊεν θα συναντηθούν σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται όλα τα ευρωτουρκικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, τη ασφάλεια, η σταθερότητα στην περιοχή και η κρίση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επιτροπής

Επιχειρήσεις – μέτρα για κοροναϊό

Την πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού, θα ανακοινώσουν σήμερα Δευτέρα, στις 12:30 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη δέσμη θα περιλαμβάνεται η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της χώρας που έχουν πληγεί κυρίως από τον ιό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση συλλέγει παράλληλα προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αίτημα πολλών κρατών- μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κοροναϊό.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Capital.gr, Ethnos.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Ολομέλεια της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ – CEAOB)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_001_2020.pdf

  • Η απόφαση του ΣτΕ για το πιστοποιητικό ελεγκτή ( Κωνσταντίνος Μηλιαράκης)

https://www.kathimerini.gr/1068153/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/kwnstantinos-mhliarakhs-h-apofash-toy-ste-gia-to-pistopoihtiko-elegkth

  • ΣτΕ 320/2020. Περαίωση χρήσεων κατόπιν φορολογικού πιστοποιητικού ιδιώτη ελεγκτή – Μεταβολές του οικείου κανονιστικού καθεστώτος – Αρχές της ασφάλειας δικαίου και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης ( Επιμέλεια: Ιωάννης Σταυρόπουλος, Δικηγόρος)

https://www.taxheaven.gr/circulars/32458

  • Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις -Αίτηση ρύθμισης οφειλών του Ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4646/2019 και ισχύει (Ρ7)

https://www.taxheaven.gr/circulars/32472

  • Τα οφέλη και οι παγίδες της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 – 48 δόσεων ( Παναγιώτης Παντελής, Φοροτεχνικός)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216778

  • Φοροδοξίες, 8.03.2020 ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/1068162/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forodo3ies-gnwrizete-oti

  • Φοροεκτιμήσεις ( Επιστημονική ομάδα της ARTION )

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1568364/foroektimiseis

  • Tax Report: Δεκαπενθήμερη Επιθεώρηση Λογιστικών και Φορολογικών Θεμάτων [ Τεύχος 1 ] ( BDO )

https://www.taxheaven.gr/news/47611/tax-report-dekapenohmerh-epioewrhsh-logistikwn-kai-forologikwn-oematwn