• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 Επιστροφή στην κανονικότητα, σταδιακά από σήμερα, με άρση ορισμένων μέτρων για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν είναι: Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επί της ουσίας επιστρέφει περίπου το 10% των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το Υπουργείο Οικονομικών, με ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απέστειλε την περασμένη Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.

Αυτές έχουν ως ακολούθως:

Λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορονοϊού, το Πρόγραμμα εμπεριέχει δύο σενάρια, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%), μετά τη λήψη μέτρων. Η οικοδόμηση των σεναρίων ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%.

Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα.

 Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αγγίζει τα 10,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο και 9,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους, εάν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές ορισμένων ποσών αναστολών έως το τέλος του έτους. Το ταμειακό κόστος, το οποίο έχει άμεση σχέση με τα αποθέματα ταμειακών διαθεσίμων, είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 12,35 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

 ΣΕΤΕ- τουρισμός, μέτρα

Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του τουρισμού να διατηρήσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής μέχρι την 31η Μαΐου 2020, ζητά ο ΣΕΤΕ με επιστολή του στους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Τουρισμού.

“Ο τουρισμός είναι ο τομέας της οικονομίας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του COVID-19. Οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, από τις αρχές Μαρτίου, δεν έχουν αντικείμενο δραστηριότητας, σε συγκεκριμένους δε κλάδους του τουριστικού τομέα, έχει επιβληθεί απαγόρευση λειτουργίας, η οποία πρόσφατα παρατάθηκε καταρχήν έως τα τέλη Μαΐου.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία, θα κληθούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα που θα δυσχεράνουν την καθημερινότητά τους, παράλληλα όμως στερούνται στην πραγματικότητα αντικειμένου εργασίας -άρα και εσόδων- κάτι που δεν ισχύει σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι άγνωστη η ημερομηνία σταδιακής επαναδρομολόγησης των πτήσεων από το εξωτερικό.

Συμψηφισμός  αποζημιώσεων

Τον συμψηφισμό αποζημιώσεων για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή έως τις 30/4 και θα συνεχίσουν να παραμένουν έως κάποιες μέρες κατά τον τρέχοντα μήνα προανήγγειλε ο υπ.Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης (ΑΝΤ1)

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως θα υπάρξει συμψηφισμός των επιδομάτων των 800 και των 534 ευρώ σε περίπτωση ταυτόχρονης κάλυψης χρόνου τον Μάιο, εξηγώντας ότι αν π.χ. ένας εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με αναστολή σύμβασης στις 30 Μαρτίου, το επίδομα των 800 ευρώ για τις 45 ημέρες καλύπτει το διάστημα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επομένως μέχρι το τέλος Μαΐου δεν θα πάρει ακέραιο το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, αλλά το μισό, δηλαδή αυτό που αναλογεί στον χρόνο μέχρι το τέλος του μήνα.

 Εργάνη- ενημέρωση

«Για την εφαρμογή της ΠΝΠ 90 /1.5.2020 και συγκεκριμένα των άρθρων 10, 11 και 13 που αναφέρονται:α) στην παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Μάιο για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά, β) στην οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά και γ) στην προσαρμογή των ωραρίων εργασίας με τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων αντίστοιχα, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ότι οι όποιες μεταβολές πραγματοποιηθούν και θα αφορούν την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα υποβληθούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συγκεντρωτικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Για τους λεπτομερείς όρους εφαρμογής θα εκδοθούν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις».

 

(πηγές: Capital.gr, ΑΠΕΜΠΕ, Καθημερινή, i-efimerida.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – «Καθορισμός ελεγκτικού πλαισίου σύμφωνα με το άρθρο5 της Κ.Υ.Α. 4577/07.02.2020»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_014_2020.pdf

  • Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου – Απριλίου 2020 της ΣΟΛ Crowe

[ Βασικά Μέτρα Στήριξης Επιχειρήσεων–Εργοδοτώνπου Πλήττονται απότην Κρίση Λόγω της Πανδημίας, κ.λπ ]

https://solcrowe.gr/wp-content/uploads/2020/04/%CE%A5.pdf

  • Πως θα δοθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή»

https://www.taxheaven.gr/news/48684/pws-oa-dooei-h-epistreptea-prokatabolh-entaxh-toy-kad-8610-stis-plhttomenes-epixeirhseis

  • Υπόθεση κορωνοϊού: Ο επιχειρηματικός κίνδυνος στο ζενίθ ( Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217668

  • Δημοσιεύθηκε η νέα ΠΝΠ – Αναλυτικά τα φορολογικά και τα εργασιακά μέτρα που προβλέπει

https://www.taxheaven.gr/news/48694/dhmosieyohke-h-nea-pnp-analytika-ta-forologika-kai-ta-ergasiaka-metra-poy-problepei

  • «Μία σύντομη προσέγγιση της ΠΝΠ 1.5.2020» (Σημείωμα του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας)

http://www.den.gr/Post/355/782/el/Mia-suntomi-proseggisi-tis-PNP-152020/

  • Εγκ. 17078/505/2020 Επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν σε ειδικές κατηγορίες απασχόλησης προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

https://www.forin.gr/articles/article/33186/upourgeio-ergasias-egk-17078-505-2020

  • EY Ελλάδος | Webcast 4-5-20 ΏΡΑ 13| Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του COVID-19 | Πώς να διατηρήσετε μια κουλτούρα ακεραιότητας εν μέσω πανδημίας

https://www.ey.com/el_gr/webcasts/2020/05/pos-na-diatirisete-mia-koultoura-akeraiotitas-en-meso-pandimias

  • Covid-19: Διαχειριστείτε το σήμερα. Προετοιμαστείτε για το αύριο.

( Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας )

https://www.grant-thornton.gr/insights/article/manage-today-prepare-for-tomorrow/