• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Πολύ καλά νέα και θετικό σημάδι χαρακτήρισε την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Moody΄s, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, σημείωσε πως η έξοδος στις αγορές είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές κάποιες φορές, αλλά σταδιακά τοποθετεί ομόλογα σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων».

Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρώην επικεφαλής του Eurorgoup σημειώνει ότι εάν μειωθούν «μετά θα προκύψει ένα μεγαλύτερο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους». Και αναφερόμενος σε δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνει πως εάν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «έρθει στην Ελλάδα και πει «πιστεύω ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% πρέπει να μειωθεί»» τότε πρέπει να ερωτηθεί: «Ωραία αυτά είναι καλά νέα, δηλαδή να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 3,5%, αλλά είσαι έτοιμος να δώσεις μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους;». Επισημαίνει δε πως «ένας Γερμανός Χριστανοδημοκράτης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε σε αυτό (στο 3,5%), το οποίο βασικά ήθελε για 10 χρόνια- οπότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο…».

Νόμος Κατσέλη

Επισπεύδονται οι κινήσεις στα κυβερνητικά επιτελεία για  να προλάβουν να κλείσουν ανοικτά ζητήματα, προκειμένου στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να μη χαθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Ο χρόνος πιέζει, καθώς απέβη άκαρπη η προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζιτών να καταλήξουν σε συμφωνία με την ΕΚΤ για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε το σ/κ στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα πιθανόν θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη με τους “θεσμούς”. Η διαπραγμάτευση εστιάζεται στο ύψος των περιουσιακών κριτηρίων υπαγωγής στο νόμο. Οι θεσμοί πιέζουν ώστε το όριο προστασίας να κυμανθεί στα 300.000 ευρώ ενώ οι τράπεζες ζητούν ο νέος νόμος να αφορά δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών στις 31/12/2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι σαφώς καλύτερο μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν στο αρχικό σχέδιο, ωστόσο φαίνεται ότι παραμένει το «αγκάθι»της μελέτης επιπτώσεων του νέου πλαισίου, στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο νέος νόμος αναμένεται να κατατεθεί  στη Βουλή από την  κυβέρνηση μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Έκθεση για την ευημερία και την ισότητα

«Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» είναι ο τίτλος μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιείται απόψε στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Udo Bullmann,  πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο, «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη». Η κα Λούκα Κατσέλη θα συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας την Έκθεση υπό την ιδιότητα της συν-προεδρεύουσας -μετά του πρώην πρωθυπουργού της Δανίας, Poul Nyrup Rasmussen – της εν λόγω Ανεξάρτητης Επιτροπής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Udo Bullmann, και ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας “Progressive Society” των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Marcel Mersch, θα μιλήσουν για την «Ευρώπη 2019-2024: οι προκλήσεις της ατζέντας για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Κίνα – Ελλάδα

Στο Πεκίνο βρίσκεται σήμερα και αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου θα συμπροεδρεύσει της 13ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής με την Κίνα. Η επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης της κινεζικής αγοράς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η ναυτιλιακή και η επιστημονική συνεργασία των δύο χωρών, όπως και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται στα θέματα που θα συζητηθούν.

 

Σπάσιμο Δήμων

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή σχετική τροπολογία για  το “σπάσιμο” των μεγάλων δήμων και θα ψηφιστεί την Τρίτη (5.2.2019), ενώ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές , σύμφωνα με τον υοπ΄Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίση θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και «θα δει πού υπάρχουν δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν».

Φορολογικές δηλώσεις

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μέσα στον Μάρτιο, θα ανοίξει φέτος η ηλεκτρονική πύλη στο taxisnet, για να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Δηλαδή, στόχος είναι να τελειώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει κανονικά σε τρεις διμηναίες δόσεις, ξεκινώντας από τις 31 Ιουλίου.

Άρθρο : Τζένη Πάνου – Γιώργος Σαμοθράκης: Πώς μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα αλλοδαπής φυσικών προσώπων (Καθημερινή 25/2/2019)

 

(πηγές: Έθνος, Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)