• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Αερομεταφορές, εποχικά καταλύματα, αλλά και μουσεία «ανοίγουν» σήμερα και η χώρα περνάει στην επόμενη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού. Από σήμερα ανοίγουν τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για να υποδεχθούν τουρίστες από το εξωτερικό, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19. Από σήμερα Δευτέρα και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

 

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιστρεπτέα προκαταβολή

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για επιστρεπτέα προκαταβολή. Επιχειρήσεις κάθε κλάδου (ΚΑΔ) ακόμη και ατομικές χωρίς εργαζομένους αν έχουν ταμειακή μηχανή (σ.σ. οι τελευταίες υπολογίζονται σε περίπου 200.000 – 250.000), αλλά και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης εντάσσονται στο δεύτερο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που μπορεί να μοιράσει ακόμη και πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρούνται όσες έχουν πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό.Οι αιτήσεις θα γίνονται έως 22 Ιουνίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Εν συνεχεία θα οριστικοποιηθούν οι όροι επιστροφής του ποσού. Μετά, με δεύτερη αίτηση (χορήγησης), θα γίνει η οριστική αποδοχή του δανείου από τον επιχειρηματία.Στον πρώτο κύκλο, σημείο-κλειδί ήταν η μείωση τζίρου τον Μάρτιο. Πλέον υπολογίζεται η πτώση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον ζητούνται στοιχεία για το σύνολο του 2020 που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε μήνα ο επιχειρηματίας. Στόχος οι πληρωμές να ολοκληρωθούν έως τις 7 Ιουλίου.

 

Αρχίζει το πρόγραμμα Συν- Εργασία

Αρχίζει σήμερα το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» θα παραμείνει ενεργός έως 15 Οκτωβρίου. Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου ή έστω κάποια διαβούλευση, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του επίμαχου 4μήνου, για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται. Επίσης, θα καταβάλλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη θα καταβάλλει ο εργοδότης. Μάλιστα, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί του μισθού που θα λαμβάνει ο εργαζόμενος. Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί που στις 30 Μαΐου, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, είχαν σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Όσο για τις επιχειρήσεις, βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΕΚΤ- ΔΝΤ :  εκτιμήσεις για ύφεση

«Το να κοιτάς το μέλλον σπάνια ήταν πιο δύσκολο», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο Φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της Ιταλίας, που εγκαινίασε χθες ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Η βασική μας πρόβλεψη εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 8,7% φέτος, αλλά αυτό περιβάλλεται από ένα ευρύ φάσμα δυνητικών σεναρίων. Στο ήπιο σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα είναι 5,9% φέτος, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα υποχωρήσει 12,6%. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, η οικονομική παραγωγή στα τέλη του 2022 θα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρουσίασε νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες εγκυμονεί κίνδυνος φτωχοποίησης μεγάλου αριθμού ανθρώπων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επέφερε ο ιός. Έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην απόλυτη ένδεια ως αποτέλεσμα της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν περισσότερες δαπάνες, οι οποίες θα αποτρέψουν τις απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και την αύξηση της ανισότητας. Για να επιτευχθεί η ανάκαμψη των κρατών οι επενδύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της πρόσβασης του κόσμου στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση και σε πολιτικές που θα βοηθήσουν στην προστασία του κλίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ έχουν κάνει λόγο για την βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στις 24 Ιουνίου. Τον Απρίλιο η εκτίμηση ήταν για 3% συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020.

 

Προς νέο Πρόεδρο ο ΣΕΒ

Στη σημερινή Γενική συνέλευση του Συνδεσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΣΕΒ θα προταθεί για νέος πρόεδρος ο κ. Δημήτριος Παπαλεξόπουλος. Εκτελεστικός Διευθυντής θα αναλάβει ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης.

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • «Κλείσιμο» χρήσης 2019 – Σημαντικά «εργαλεία» από την «Εργαλειοθήκη » του Taxheaven ( Επιμέλεια Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος )

https://www.taxheaven.gr/news/49254/kleisimo-xrhshs-2019-shmantika-ergaleia-apo-thn-ergaleioohkh-toy-taxheaven

  • Ν.4601/2019 περί μετασχηματισμών: Απαραίτητη η έκδοση εγκυκλίου για την αντιμετώπιση φορολογικών ζητημάτων ( Γεώργιος Λαζαρίδης

Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ ΑΕΟΕ)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218063

  • ΓΔΟΥ 131/2020 Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020.

https://www.forin.gr/ kai-diadosh

  • Προβλέψεις για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων για το Φ.Ε. 2019 ( Νασόπουλος Α. Αντώνιος, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός)

https://www.taxheaven.gr/circulars/33397

  • Η διαχρονική πορεία και οι προϋποθέσεις εφαρμογής του θεσμού της αλληλέγγυας ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για χρέη προς το δημόσιο (Άρθρο του Θ. Ψυχογυιού )

https://www.forin.gr/artio-dhmosio

  • EY: Σημαντικές οι απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

https://www.taxheaven.gr/news/492 -epixeirhseis

  • Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19

https://www.taxheaven.gr/circulars/33440

  • Online Σύγκριση Φορολογικών Συντελεστών ( KPMG )

 https://home.kpmg/gr/el/home/services/tax/tax-tools-and-resources/tax-rates-online.html

  • Πρόσκληση 26ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ΣΟΕΛ

https://www.soel.gr/el/%CE%BCE%BB

https://www.soel.gr/el/% membership-2020