• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Έως σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις  από την κρίση του κορονοϊού να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ«myBusinessSupport» προκειμένου να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε αυτή τη β’ φάση αναμένεται να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί στην πρώτη φάση – όπως προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να υποβάλουν αίτηση μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα νέο Ταμείο με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ και ένα νέο πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα είναι δύο, μόνο, από τα εργαλεία που σύντομα θα εκκινήσουν, όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας είναι, όντως, να έχουμε ένα νέο προϊόν, κατά μέσο όρο, ανά μήνα». Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, θα αντιμετωπιστεί μία χρόνια προβληματική κατάσταση, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν, με δυσκολία, εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ.

 

Καταβολή συντάξεων

Καταβάλλονται σήμερα οι συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, ενώ, στις 24 Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη, για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.ΚΕΣ:

Στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών σε περίπου 250.000 συνταξιούχους, νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται να καταβληθεί η νέα κύρια σύνταξη, που αφορά τους συνταξιούχους με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου, η οποία προκύπτει, με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης.

 

Ν/σχέδιο για ηλεκτροκίνηση

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί  το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης καθώς το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε  δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει ως την 1η Ιουλίου. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν επιδοτήσεις («οικολογικό μπόνους») και αυξημένες φοροαπαλλαγές για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων, την εγκατάσταση σημείων φόρτισης, τις επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής μπαταριών ή άλλων εξαρτημάτων στις λιγνιτικές περιοχές αλλά και την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στα οχήματα του Δημοσίου.

 

(πηγές: Καθημερινή, Έθνος, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Κωδικοποίηση Ν.4387/2016 – 2η έκδοση ( Γεώργιος Κεραμόντε

τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218147

  • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/nes-odhgos

  • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Δήλωση COVID – Μισθωτήρια ακινήτων

https://www.taxheaven.gr/circulars/33523/syxnes-erwthseis-apanthseis

  • Αποστολή Αγαθών ως Δείγματα

http://epixeirisi.gr/%CE4%CE%91

  • Α.1125/2020 Απόδοση των τελών χαρτοσήμου που οφείλονται από υπόχρεους σε παρακράτηση των άρθρων 59 και 61 του ν. 4172/2013.

https://www.forin.gr/articles/ n-4172-2013

  • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… ( GrantThornton)

https://www.kathimerini.gr/1082731/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forodo3ies-gnwrizete-oti

  • Πώς καλύπτονται τα φορολογικά τεκμήρια ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/1082730/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/pws-kalyptontai-ta-forologika-tekmhria

  • IASB issues amendment to IFRS Standard on leases to help lessees accounting for covid-19-related rent concessions

https://www.ifrs.org/news-and-events/2020/05/iasb-issues-amendment-to-ifrs-standard-on-leases/

  • The coronavirus and the Foundation’s work

https://www.ifrs.org/news-and-events/2020/03/the-coronavirus-and-the-foundations-work/