• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

«Από κοινού. Να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ισχυρή». Με αυτό το σύνθημα, η Γερμανία αναλαμβάνει την ερχόμενη Τετάρτη (1.7.2020) την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, αλλά με τις προσδοκίες να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές. Το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης», ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε., η αναμόρφωση του δικαίου για το άσυλο, οι οραματικές πολιτικές για το κλίμα και την ψηφιακή εποχή και η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα είναι μόνο κάποια από τα θέματα που θα διαχειριστεί το Βερολίνο και τα οποία αφορούν άμεσα και την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση για προϋπολογισμό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με τον οποίο συνδέεται και η σύσταση του ταμείου ανάκαμψης. Η Μέρκελ δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει την διαδικασία προκειμένου τα νέα μέτρα να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή έως την 1.1.2021, αλλά θα χρειαστεί να πείσει και τους «τέσσερις οικονόμους» της Ένωσης (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) να εγκαταλείψουν την άκαμπτη στάση τους και να συναινέσουν στα σχέδια των Βρυξελλών, τα οποία βασίζονται εν πολλοίς στην αντίστοιχη γερμανογαλλική πρόταση.

Πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για ανέργους

Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020, στις 11:00 π.μ., η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους, 18 ετών και άνω, για 36.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, στο πλαίσιο της δράσης «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 36.500 άτομα σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Αεροδρόμια

Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου «ανοίγουν» οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων.  Όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων προς την χώρα μας, από το Σάββατο 27 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα Passenger Locator Form (PLF) τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το σχετικό έντυπο.  Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19. Στα αεροδρόμια θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από υγειονομικά κλιμάκια.

Πτωχευτικός νόμος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του νέου πτωχευτικού νόμου που θα συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες κατόπιν διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Η  η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα αποστείλει σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών τις τελικές της θέσεις στο ένατο (!) προσχέδιο του νόμου, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο. Στην τελική πρόταση των τραπεζών διατυπώνονται δύο καίριες ενστάσεις για τη διαμόρφωση του νέου νόμου, οι οποίες συνδέονται τόσο με την διασφάλιση ότι αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και με την επίπτωση που θα έχει για τους επενδυτές που έχουν αγοράσει ελληνικά κόκκινα δάνεια.

Στο μεταξύ ο νόμος 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα παύει να ισχύει στις 31 Ιουλίου 2020 και το περιθώριο των 30 ημερών που απομένει για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, με ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου, κούρεμα της οφειλής και κρατική επιδότηση. Μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 67,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, έχουν ρυθμιστεί μέσω της πλατφόρμας του νόμου.

ΕΚΤ- Τράπεζες

Με επιδοτούμενη ρευστότητα ύψους 38 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ενισχύονται από αυτή την εβδομάδα οι  ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά που προέρχονται από το πρόγραμμα TLTRO των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, επιτρέπει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν πολύ φθηνότερα τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν το ενεργητικό τους με τη χορήγηση νέων δανείων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Η δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών του 4μήνου Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020 σε έως 24 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους πληττόμενους εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Δάνεια- απολογισμός

Δάνεια συνολικού ύψους 12,3 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης από πέρυσι τον Ιούλιο έως και τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ρυθμίσεις αφορούν 252.529 δάνεια από όλες τις κατηγορίες, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά.

Διαδικασίες εξπρές για μεταβιβάσεις, δωρεές κ.ά

Χωρίς επισκέψεις στις εφορίες και σε πολύ πιο σύντομα χρονικά διαστήματα θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν οι πολίτες τις υποθέσεις τους που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Εντός των προσεχών ημερών, θα τεθεί σε ισχύ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μια νέα διαδικασία που θα προβλέπει την υποβολή των σχετικών φορολογικών δηλώσεων είτε μέσω ταχυδρομείου είτε μέσω e-mail και την εκκαθάρισή τους εντός τριών εργάσιμων ημερών.Η διαδικασία αυτή θα είναι μεταβατική και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

 

 

(πηγές: Capital.gr, Kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Το Βήμα)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – Ολομέλεια της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ – CEAOB )

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_017_2020.pdf

  • Λογιστικός χειρισμός τακτικών επιθεωρήσεων ιδιόκτητων και μισθωμένων πλοίων στο λογιστικό πλαίσιο των ΕΛΠ ( ΣΟΛ ΑΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218289

  • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/news/48049/parataseis-forologikwn-kai-asfalistikwn-ypoxrewsewn-plhrhs-odhgos

  • Η μείωση του Μ.Κ. λειτουργούσας Α.Ε., που προέρχεται από το ποσό της κεφαλαιοποιηθείσας υπεραξίας που προέκυψε κατά τον μετασχηματισμό, βάσει των διατάξεων του Ν.Δ.1297/1972 – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/33583/arora

  • ΔΕΔ 532/2020. Απόρριψη – Εξόφληση τιμολογίων θυγατρικής με καταβολή σε λογαριασμό της αλλοδαπής μητρικής θεωρείται διευκόλυνση και χαρτοσημαίνεται

https://www.taxheaven.gr/circulars/33582/ded-532-2020

  • Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου. Δικαστικές αποφάσεις. Επανέλεγχος και έννοια νέων στοιχείων. ( των Δημήτρη Σταματόπουλου – Αντώνη Καραβοκύρη )

https://www.forin.gr/articles/article/35572/paragrafh-tou-dikaiwmatos-tou-dhmosiou-dikastikes-apofaseis-epanelegxos-kai-ennoia-newn-stoixeiwn

  • Ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/1083837/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/elegxomenes-allodapes-etaireies

  • IASB issues amendments to IFRS 17 Insurance Contracts to help companies with implementation

https://www.ifrs.org/newsandevents/2020/06/iasbissuesamendmentstoifrs-17-insurancecontracts/

  • Understanding and Communicating Value Creation: The Role of the CFO and Finance Function

https://www.ifac.org/knowledgegateway/preparingfuturereadyprofessionals/discussion/understandingandcommunicatingvaluecreationrolecfoandfinancefunction