• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Κρίσιμο το πρώτο δεκαπενθήμερο για τον τουρισμό στην Ελλάδα.  Περιορισμένοι οι επισκέπτες την πρώτη εβδομάδα, καλύτερη εικόνα θα υπάρχει με το τέλος αυτής της εβδομάδας. Το αν θα υπάρξουν νέες κρατήσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στα ξενοδοχεία, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις για το πόσα θα λειτουργήσουν τελικά μέσα στη σεζόν ή θα αναβάλουν το άνοιγμα για την επόμενη χρονιά. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες του ξενοδοχειακού χώρου, καθώς μέχρι στιγμής οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 20%, υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά κυρίως μεταθέσεις ημερομηνιών για παλιότερες κρατήσεις.

Πτωχευτικός και Πρώτη κατοικία

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την εβδομάδα αυτή και σε επίπεδο επικεφαλής την ερχόμενη, με στόχο να καταλήξουν μέσα στον μήνα στα εκκρεμή θέματα. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι ο Πτωχευτικός νόμος και το πρόγραμμα – “γέφυρα” για την προστασία των δανειοληπτών που έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιουλίου παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νόμο 4605/2019. Στο επίκεντρο της τελικής διαπραγμάτευσης θα βρεθούν δύο βασικά ζητήματα του νέου πτωχευτικού νόμου που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα αυτόματης απαλλαγής του οφειλέτη από το χρέος με την πτώχευση (ζήτημα στο οποίο οι τράπεζες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους) και τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών που θα πτωχεύουν. Οι Θεσμοί έχουν αμφισβητήσει τη λειτουργικότητα της σύστασης ενός δημόσιου φορέα απόκτησης ακινήτων, καθώς ο οφειλέτης που θα συνεχίζει να διαμένει στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου, δεν είναι βέβαιον ότι θα καταβάλλει το ενοίκιο στο Δημόσιο ούτε ότι θα υπόκειται στις συνέπειες της έξωσης αν δεν το καταβάλλει. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται σύσταση του φορέα με ιδιωτικά κεφάλαια ή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε το Δημόσιο να μην επιφορτιστεί με την αγορά και τη διαχείριση των ακινήτων όσων πτωχεύουν.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μια νέα αίτηση χορήγησης καλούνται να κάνουν οι 100.000 επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν επιλέξιμοι για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2.Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που πήρε αριθμό ΦΕΚ το βράδυ της Παρασκευής, οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως τις 15 Ιουλίου.Το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ανοίξει την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support από σήμερα Δευτέρα, ενώ όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος είναι οι πληρωμές να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 7.835 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 6.268.000 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 7.835.

 

Άρθρο  Καθημερινή 6/7//2020: «Τρύπα» 14-15 δισ. το 2020 λόγω των μέτρων στήριξης    

 

(πηγές: Καθημερινή, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • PCAOBAuditing Standards

https://pcaobus.org/standards

  • IFRS for SMEs Update published

https://www.ifrs.org/news-and-events/2020/07/june-2020-ifrs-for-smes-update-published/

  • COVID-19 Resources from IFAC’s Network

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/discussion/covid-19-resources-ifacs-network

  • Σύμβαση εργασίας και διάκριση από τη Σύμβαση Έργου ( Πασχάλης Μιχαλόπουλος, Δικηγόρος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218382

  • Επιχειρήσεις: Συγκρίνοντας τις δύο τελευταίες οικονομικές κρίσεις (Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218379

  • Απόδοση τελών χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών

https://www.e-forologia.gr/calendar/task.aspx?id=13968

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή – Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης – Αιτήσεις έως την 15η Ιουλίου 2020

https://www.taxheaven.gr/newioy-2020

  • Παράταση προθεσμίας για τη δυνατότητα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης μετόχων ή εταίρων μέσω τηλεδιάσκεψης

https://www.taxheaven.gr/news/49654/ airwn-mesw-thlediaskepshs

  • Διαχωρισμός της αξίας κτήσης του οικοπέδου από την αξία του κτίσματος κατά τη διενέργεια των φορολογικών αποσβέσεων ( Δ. Σταματόπουλος – Α. Καραβοκύρης)

https://www.forin.gr/articles/arti -aposbesewn

  • Τέλος Διαφήμισης

http://epixeirisi.gr/%CECE%A6 %9C%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%A3