• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Εκπτώσεις από σήμερα

Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00.

Προς παράταση στις πληρωμές δανείων

Παράταση στις αναστολές πληρωμών δανείων στον κλάδο του Τουρισμού μέχρι και το 2021, αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η επέκταση των μέτρων στήριξης για τον Τουρισμό, αναμένεται να ακολουθηθεί καθολικά από τις τράπεζες, ύστερα από τα σημάδια που δείχνουν οι κρατήσεις και επιβεβαιώνουν τα δυσμενή σενάρια για τον κλάδο. Τα πρώτα τεστ μετά το άνοιγμα των αεροπορικών συνδέσεων σύμφωνα με εκτιμήσεις και μετρήσεις δεν δείχνουν ότι ο τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει σύντομα.

Νέες εγγυήσεις για μικρομεσαίες

Η υψηλή ζήτηση από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για άντληση ρευστότητας από τα κεφάλαια του Εγγυοδοτικού Ταμείου που φέρουν εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής οδηγεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης στον ανασχεδιασμό του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησης προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και λιγότερο των μεγάλων.Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξαντλήσει τα όρια του χαρτοφυλακίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δάνεια που ενέκριναν στην πρώτη φάση του χρηματοδοτικού εργαλείου. Αντίθετα, η κάλυψη στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων κινείται στο 50%. Υπενθυμίζεται ότι οι εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ, δημιουργούν μέσω του τραπεζικού συστήματος δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά όλο το άρθρο εδώ

Ε.Ε. – δυσκολία συμφωνίας

Η συμφωνία δεν πρόκειται να έλθει την ερχόμενη Παρασκευή. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είναι προγραμματισμένη να γίνει δια ζώσης την ερχόμενη Παρασκευή αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει σχετική συμφωνία για το πακέτο των 1,85 τρισ. ευρώ, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και το υπό συγκρότηση Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Η γερμανική προεδρία αυτού του 6μηνου προς το παρόν δεν έχει πείσει την τετράδα των χωρών που αντιδρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία), που δείχνουν αυτήν τη φορά να έχουν αυτονομηθεί από το Βερολίνο. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέβαλε τροποποιητικές προτάσεις για το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου ανάκαμψης το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών η υποχρέωση ολοκλήρωσης όλων των επενδύσεων μεταρρυθμίσεων σε διάστημα  3 + 3 ετών χωρίς καμία παράταση, η αλλαγή σκυτάλης με την εποπτεία να ανήκει πλέον στο Συμβούλιο και όχι στην Ε. Επιτροπή, αλλά και με τον υπολογισμό των κονδυλίων σε δύο φάσεις ειδικά για τις επιδοτήσεις.

 

Άτυπη περαίωση φορολογικών διαφορών

Με βάση το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, συστήνεται επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, το έργο της οποία ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουλίου 2021 όταν και θα διαλυθεί. Στο διάστημα αυτό (από την ψήφιση του νόμου μέχρι και τον Ιούλιο του 2021)  όσοι φορολογούμενοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια ή εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020 μπορούν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς με την εξώδικη επιτροπή.

 

(πηγές: Capital.gr, Kathimerini.gr, Euro2day.gr, Έθνος, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Upcoming Webinar: How Small Firms Can Evolve in the COVID-19 Environment

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/preparing-future-ready-professionals/discussion/upcoming-webinar-how-small-firms-can-evolve-covid-19-environment

  • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις myDATA – Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/33711/syxnes-erwthseis-apanthseis

  • «Κερκόπορτα» στην παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων

(του Γιώργου Δαλιάνη)
https://www.taxheaven.gr/circulars/33675/arora

  • Μείωση από 1/6/2020 των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη-εργαζόμενου για τους απασχολούμενους με πλήρη απασχόληση – Οδηγίες από τον ΕΦΚΑ

https://www.taxheaven.gr/news/497rh-apasxolhsh-odhgies-apo-ton-efka

  • Κορωνοϊός και επαγγελματικές μισθώσεις: Έκτακτα μέτρα και επιπτώσεις στις μισθωτικές σχέσεις (Άρθρο της δικηγορικής εταιρείας “Β.Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”)

https://www.forin.gr/artisthwtikes-sxeseis

  • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/1085969/article/oikonomia/forodo3ies-gnwrizete-oti

  • Πώς δίνονται φοροαπαλλαγές σε επενδυτικά σχέδια

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1616968/pos-dinontai-foroapallages-se-ependutika-sxedia