• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Το ερχόμενο Σάββατο ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα απευθύνει την ετήσια ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού φόρουμ Thessaloniki HELEXPO. Αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2020 και το 2021, δίνοντας έμφαση στη μείωση της φορολογίας, τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα ανακοινώσει και αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα  δοθούν σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους ακόμη και έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Οι σχετικές πιστώσεις ήδη εγγράφησαν στον λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας.

Βουλή – συζητήσεις για επιπτώσεις covid19

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή. Η συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα διεξαχθεί έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

 Πτωχεύσεις – πρώτη κατοικία

Λήγει την Πέμπτη  10 Σεπτεμβρίου η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ψήφισή του από τη Βουλή ενώ η  έναρξη ισχύος του νόμου τοποθετείται την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέσα στον Οκτώβριο θα ανοίξει το κεφάλαιο για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών οι οποίοι θα πτωχεύουν. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την σύσταση του φορέα, ο οποίος θα αποκτά την πρώτη κατοικία των οφειλετών που θα κηρύσσονται πτωχοί, δίνοντας παράλληλα μία λύση στο ζήτημα της στέγασής τους, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να την νοικιάζει στη συνέχεια στους ίδιους τους οφειλέτες για περίοδο 12 ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι υπολογισμοί κυβέρνησης και τραπεζών εκτιμούν ότι στον φορέα αναμένεται να ενταχθούν, κατά την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, 5.000 ακίνητα, δηλαδή 1 στα 4 ακίνητα από τους 20.000 πλειστηριασμούς που προγραμματίζεται να διενεργηθούν το 2021.

ΕΝΦΙΑ

Zήτημα ημερών είναι να αναρτηθούν στο Taxisnet τα φετινά εκκαθαριστικά του  ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με αυτά που ξέρουμε τον ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό του 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους. Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη εντός του 2019. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, 10/9, στην Κορσική η Ευρωμεσογειακή διάσκεψη στη διάρκεια της οποίας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.  Τα θέματα συζήτησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση,  «είναι ένα τρίπτυχο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Το πρώτο είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό και το τρίτο έχει να κάνει με την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει και σοβαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς προωθεί και την απασχόληση».

 

Άρθρο : Ευγενία Τζώρτζη: Αντοχές επέδειξαν οι τράπεζες στην πανδημία, (Καθημερινή, 7/9/2020)

(πηγές:  Kathimerini.gr, Ethnos.gr, Capital.gr, Euro2day.gr, AΠΕ-ΜΠΕ)

                                    

                                                                             ***

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΣΛΟΤ 957/2020. Λογιστικός χειρισμός επιστρεπτέας προκαταβολής

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=665&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Παρατείνεται έως 31/10 η προθεσμία για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων

https://www.taxheaven.gr/news/50410/parateinetai-ews-3110-h-prooesmia-gia-th-diexagwgh-genikwn-syneleysewn

  • Η 2η ευκαιρία των δηλώσεων covid και οι εκπτώσεις που θα επιφέρουν ( Παναγιώτης Παντελής – Φοροτεχνικός )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218879

  • Καταγγελία σύμβασης εργασίας με προειδοποίηση: Προθεσμία υποβολής εντύπου Ε6 – Χρόνος που λαμβάνεται υπόψη για την αποζημίωση απόλυσης ( Ευάγγελος Χατζηπέτκος Λογιστής)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=218841

  • Νέο νομοσχέδιο Επέκταση χρονικής διάρκειας ισχύος του μηχανισμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31.12.2020

https://www.forin.gr/articles/article/37803/neo-nomosxedio-epektash-xronikhs-diarkeias-isxuos-tou-mhxanismou-sunergasia-ews-tis-31-12-2020

  • G20 Call to Action: The Role of Business in Accelerating Sustainability and Inclusiveness ( Charles Tilley, Stathis Gould )

https://www.ifac.org/kelerating-sustainability-and-inclusiveness

  • Progressing IFAC’s New Approach to Advancing Accountancy Education

(Alta Prinsloo )

https://www.ifac.orew-approach-advancing-accountancy-education

  • IFRS – Εναλλακτικοί δείκτες απόδοσης ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/article/ifrs-alternative-performance-measures-gr/?hubId=1691847

  • Ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για το ξέπλυμα χρήματος

https://www.taxheaven.gr/news/50388/erwthseis-kai-apanthseis-anaforika-me-to-sxedio-nomoy-gia-thn-enswmatwsh-ths-5hs-odhgias-gia-to-xeplyma-xrhmatos