• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Ε.Ε.: Ευελιξία και το 2022

Συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, θα έχει σήμερα στις 17:00 στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Ενδέχεται να υπάρξει και το 2022 δημοσιονομική ευελιξία για τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως το επόμενο έτος θα υπάρξει επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο.

ΕΚΤ- Προβλέψεις

Οι προβλέψεις Σεπτεμβρίου των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για μείωση κατά 8,0% το 2020 (έναντι της εκτίμησης για -8,7% στις προβλέψεις του Ιουνίου), ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,0% (5,2% τον Ιούνιο) και για το 2022 ανάπτυξη 3,2% (3,3% τον Ιούνιο). Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις τους αναφέρουν ότι αναμένεται να διαμορφωθεί το 2020 σε 0,3% (αμετάβλητο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουνίου), ενώ το 2021 αναμένεται να ενισχυθεί στο 1% (από 0,8% τον Ιούνιο) και το 2022 στο 1,3% (χωρίς μεταβολή).

Τράπεζες- αναστολή πλειστηριασμών

«Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών. Με ανακοίνωσή της η ΕΕΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες – μέλη της θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής). Παράλληλα, οι τράπεζες υποστηρίζουν την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Βουλή

Εισάγεται σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια, για συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν απ’ την κυβέρνηση τον Αύγουστο για την αντιμετώπιση του covid 19 και άλλα επείγοντα ζητήματα

Συνέντευξη του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ

Οικονομικά μέτρα για το άμεσο μέλλον, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέματα ασφάλειας, ζητήματα του διαλόγου με Τουρκία και άλλα ενδιαφέροντα κάλυψε η χθεσινή , ετήσια καθιερωμένη, συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά όλη η συνέντευξη εδώ

 

 ΕΝΦΙΑ- καθυστέρηση ανακοίνωσης

Λόγω της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ  κατοίκων 26 μικρών νησιών τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως αύριο, 15 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν λίγες μέρες αργότερα, στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Για όσους φορολογούμενους δεν υπάρχει αλλαγή στο Ε9 ο φόρος θα είναι ίδιος με τον περσινό.

 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καγκελάριος Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί να εξαντλήσει τον χρόνο μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, που θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να συζητήσει τα ευρωτουρκικά, με ανοικτό πλέον το θέμα της επιβολής κυρώσεων, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

 

Άρθρο:  Από 1ης Οκτωβρίου 2020 ξεκινά για όλες τις επιχειρήσεις η διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας MyDATA. ( Φοροδοξίες, Καθημερινή, 14.9.2020)

 

(πηγές: Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, AΠΕ-ΜΠΕ)