• Σήμερα είναι: Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Λειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00. Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

 Προϋπολογισμός

Ψηφίζεται αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ο Προϋπολογισμός του 2021. “Δεν θα έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η Ευρώπη είναι ελαστική. Μετά το τέλος της πανδημίας, θα περάσουμε σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης”, είπε στη Βουλή, στην τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό του 2021, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης. Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού θα διεξαχθεί συζήτηση εφ όλης της ύλης με την κυβέρνηση να   εστιάζει στις προοπτικές ανάπτυξης με σταθμό την χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο πλάνο των πρώτων έργων από τις αρχές του 2021. Επίσης θα αναπτύξει την «ασπίδα» προστασίας σε όσους έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία, για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων αλλά και του ΕΣΥ.

Δημιουργία Κέντρου Αθηναϊκής Επιχειρηματικότητας

Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την στήριξη και την ανάπτυξη των εμπορικών επιχειρήσεων της Αθήνας, μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπέγραψαν οι πρόεδροι τους, κ.κ. Σταύρος Καφούνης και Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, αντίστοιχα. Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κέντρου Αθηναϊκής Επιχειρηματικότητας στο ιστορικό κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών,  όπου προτάθηκε η ψηφιακή υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό να υποστηριχτούν από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η άμεση λειτουργία του κέντρου Αθηναϊκής Επιχειρηματικότητας θα έχει ως  αποτέλεσμα τη δωρεάν προσφορά υπηρεσιών στις εμπορικές επιχειρήσεις και θα συμβάλει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αναβάθμισης εμπορικών περιοχών της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δ. Αθηναίων (κέντρο της Αθήνας, Πατησίων κ.ά).

ΕΝΦΙΑ – επιχειρήσεις

Τελευταία προειδοποίηση από την εφορία για χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν υπέβαλλαν δήλωση Ε9 και κατ΄ επέκταση δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί. Ήδη οι εφορίες έχουν ξεκινήσει την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις υπόχρεες επιχειρήσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2015 οι οποίες μετά από έλεγχο εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) παρότι είχαν τη σχετική υποχρέωση.

 BREXIT

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια εμπορική συμφωνία η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο την περασμένη εβδομάδα και οι δύο πλευρές δεν πλησίασαν ουσιαστικά σε επίλυση των δομικών διαφορών τους, τρεις εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση και της τελευταίας φάσης του Brexit. Ο πρωθυπουργός του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν ξανά χθες οπότε και θα λάβαιναν  την απόφαση εάν έχει νόημα να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

 

 (πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Capital.gr, Ethnos.gr, newmoney.gr)

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • Auditing Standards ( PCAOB )

https://pcaobus.org/oversight/standards/auditing-standards

 • Φοροδοξιες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561186343/forodoxies-gnorizete-oti-311/

 • Φορολογική μεταχείριση από Α.Ε. μερίσματος που εισπράχθηκε λόγω διανομής αφορολόγητου αποθεματικού της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 3299/2004, που πραγματοποιήθηκε από Α.Ε στην οποία συμμετέχει – ΣΟΛ ΑΕ

Άρθρα Φορολογική ΣΟΛ ΑΕ (taxheaven.gr)

 • Λογιστικός χειρισμός προγράμματος 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας ( Γιώργος Παπαδόπουλος Οικονομολόγος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219879

 • Χρηματιστηριακοί δείκτες: Ποιους επιλέγουμε και πότε ( Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219927

 • Η δυνατότητα απαλλαγής των διοικούντων νομικά πρόσωπα από οφειλές σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ μέχρι τις 31.12.2020 ( Αργύρης Αργυριάδης, Δικηγόρος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219924

 • Χρόνος Αναγνώρισης Εξόδων

http://epixeirisi.gr/%CE%92%C %94%CE%A9%CE%9D

 • Α.1268/2020 Μεταβολή του χρονικού διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του κύκλου εργασιών για την εφαρμογή της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 4753/2020

https://www.forin.gr/articles/article/41905/a-1268-2020

 • Ε. 2196/2020 Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις

https://www.forin.gr/articles/article/41874/e-2196-2020

 • ΣτΕ 275/2020. Αναγνώριση δαπανών – Λογιστικές διαφορές – Αμοιβές για έρευνα αγοράς – Μη αναγνώριση εξόδων εξωτερικού, εξόδων συνεδρίων, δημοσίων σχέσεων, δαπανών προβολής και διαφήμισης

ΣτΕ 275/2020 (taxheaven.gr)

 • Μερίσματα μη αναληφθέντα και τέλη χαρτοσήμου (tου Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου)

Άρθρα (taxheaven.gr)