• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία εμφάνισε διψήφια ύφεση της τάξεως του 11,7%. Η μεγάλη μείωση αποδίδεται στη μείωση του τουρισμού καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφανίστηκαν να υποχωρούν κατά 44,9%. Αντίθετα, η καταναλωτική δαπάνη άντεξε, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 11,7%. Με βάση και αυτά τα στοιχεία η ύφεση της οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες διαμορφώνεται σε 8,5%.

 Μέτρα και τον Δεκέμβριο

Με επιμέρους ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης , επιχειρήσεων, και νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (με βάση τα 534 ευρώ αυτόν το μήνα και όχι τα 800 ευρώ), θα αναστείλει πληρωμές ΦΠΑ και δόσεις ρυθμισμένων οφειλών ενώ θα επεκτείνει το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%. Την δια ώρα, συνεχίζονται οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, εξετάζεται παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ενώ προχωρά και η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης. Η  Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος και ο 5ος κύκλος αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο 15θημερο του Ιανουαρίου ενώ θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια επιστρεπτέα προκαταβολή μέσα στο 2021, σύμφωνα με δηλώσεις του υπ.Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Ανοίγουν σήμερα εποχικές επιχειρήσεις

Ανοίγουν από σήμερα οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή των ειδών αυτών από τα σούπερ μάρκετ.  Ειδικότερα, από σήμερα έως και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία τεσσάρων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν την πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλων εορταστικών ειδών.

Υπουργικό Συμβούλιο – θέματα

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανάμεσα στα θέματα είναι η μεταλιγνιτική εποχή, ζητήματα περιβάλλοντος, κυβερνοασφάλειας,  Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, λαθρεμπορίου κ.ά.

Ελληνικές τράπεζες και covid 19

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρέμειναν κερδοφόρες με τους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 να κινούνται πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις, ενώ μια σειρά από μέτρα στήριξης έχουν προστατέψει και καθυστερήσει τις επιπτώσεις του Covid-19, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για την εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου του κλάδου. Αναλυτικά εδώ

Τράπεζες – παράταση δανείων

Ακολουθώντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA) για την παράταση των μορατόριουμ πληρωμών δανείων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, οι ελληνικές τράπεζες θα παρατείνουν τα υφιστάμενα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.

Δώρο Χριστουγέννων και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Προχωρώντας σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης τόνισε ότι  οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν. “Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες – από Μάιο έως και Νοέμβριο – και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο».

 

E.E – Τουρκία – κυρώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα το κατά πόσον θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας  εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο,  προτού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της να αποφασίσουν, στις 10 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη τιμωρητικών μέτρων.

Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, γράφει η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ. Αντίθετα  δημοσιογράφος του ITV επικαλούμενος βρετανική κυβερνητική πηγή σχολίασε ότι “Δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος στο θέμα της αλιείας. Τίποτα καινούργιο δεν επιτεύχθηκε σε αυτό σήμερα”.

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, new money.gr, ΝαυτεμTo Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Συνάντηση Ολομέλειας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών (ΕΕΦΕΕ-CEAOB)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_032_2020.pdf

  • COVID-19 Resources from IFAC’s Network

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/discussion/covid-19-resources-ifacs-network

https://www.soel.gr/el/% -pathways

  • 40 + 1 επίκαιρες απαντήσεις για Αναστολές, Δώρα, Άδειες, Ασθένειες, Επιδοτήσεις, Ρήτρες Διατήρησης! ( Βασίλης Πρασσάς )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219886

  • Φοροδοξιες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/business/561177124/forodoxies-gnorizete-oti-310/

  • Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561177133/forologika-kinitra-gia-tin-proselkysi-allodapon-ergazomenon/

  • «Κλείσιμο» της χρήσης έτους 2020 – Τα 26 νέα δεδομένα (Ταξινομημένα σε 10 κατηγορίες) Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

https://www.taxheaven.gr/circulars/34953/arora-kleisimo-ths-xrhshs-etoys-2020-ta-26-nea-dedomena-taxinomhmena-se-10-kathgories

  • Νόμος 4758/2020 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με σημαντικές φορολογικές διατάξεις – Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες

https://www.taxheaven.gr/news/51863/nomos-47582020-dhmosieyohke-sto-fek-o-nomos-me-shmantikes-forologikes-diataxeis-deite-analytika-tis-shmantikoteres

  • Η έκδοση πράξης από τη ΔΟΥ δεν διακόπτει την παραγραφή (του Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου)

https://www.taxheaven.gr/circulars/34897/arora-h-ekdosh-praxhs-apo-th-doy-den-diakoptei-thn-paragrafh

  • Υπ. Ανάπτυξης Εγκ. 129284/2020 Νέα διαδικασία σύστασης Ι.Κ.Ε.

https://www.forin.gr/articles/article/41668/up-anaptukshs-egk-129284-2020