• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Συνεδριάζει στις 11:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ των θεμάτων είναι της  απλοποίησης στην αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ζητήματα περιβάλλοντος, μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ κ.ά

Επιστροφή στα 534 ευρώ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο αναμένεται να επιστρέψει στο ποσό βάσης των 534 ευρώ και στα 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Έτσι για παράδειγμα, ένας εργαζόμενους που θα τεθεί σε αναστολή από 1 – 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει για τον Δεκέμβριο ποσό ειδικής αποζημίωσης 231 ευρώ, όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας. Εκκρεμεί ακόμαη πληρωμή των εργαζόμενων σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ για τον μήνα Νοέμβριο. Οι δηλώσεις των αναστολών από πληττόμενες για τον Νοέμβριο επιχειρήσεις συνεχίζονται έως 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων που θα υπολογιστούν με βάση τα 800 ευρώ, θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρ

Επιστρεπτέα Νο 4

Λήγει σήμερα, Δευτέρα,  η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή του διαπιστώνεται ότι έχει περίπου διπλασιαστεί, σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους, ο αριθμός των νομικών προσώπων που έχουν υποβάλει αίτηση. Η πηγή εκτιμά ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κατά το ήμισυ είναι μη επιστρεπτέα πλέον η χρηματοδότηση, αλλά εν μέρει και στην αισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας, ενόψει του εμβολίου, κάτι που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να πάρουν το ρίσκο και να δεσμευθούν ότι δεν θα κάνουν απολύσεις ώς το τέλος Μαρτίου, όπως προβλέπουν οι όροι της επιστρεπτέας.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους

Έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν 105.818 συνταξιούχοι τις επόμενες δύο ημέρες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή σε 105.818 συνταξιούχους, με την οποία θα τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που τους οφειλόταν από τον Μάιο του 2019, καθώς, όπως είπε, εκείνο το διάστημα δεν είχε εκδοθεί η σύνταξή τους.

Eurogroup– έγκριση δόσης

Συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, έχοντας ουσιαστικά προεγκρίνει την καταβολή του επόμενου πακέτου “δόσεων” για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.. Η απόφαση συνδέεται με την 8η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Το ύψος του πακέτου ανέρχεται στα 767 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΚΤ- Πανευρωπαϊκό δίκτυο κόκκινων τραπεζών;

Την ανάγκη να επιταχύνουν οι ελληνικές τράπεζες τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους προκειμένου να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας (SSM) Αndrea Enria. O ίδιος, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της ίδρυσης ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου “κόκκινων τραπεζών” (εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία.

Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα αποτρέπει τον επιμερισμό του κόστους που συνεπάγεται η λειτουργία τέτοιων εταιρειών μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.  Με τον τρόπο αυτόν, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, μπορεί να καμφθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες κυβερνήσεις επικαλούμενες τον λεγόμενο “κίνδυνο αμοιβαίας ανάληψης Χρέους”.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΑ, MEGA, Kathimerini.gr, Capital.gr, Ethnos.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Διασύνδεση των Π/Σ ΓΕΜΗ-ΕΛΤΕ

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_031_2020-.pdf

  • 8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ-ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΦΕΕ  

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_030_2020.pdf

  • ΣΟΕΛ – Σεμινάρια Συνεχούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΟΕΛ με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας (στο πλαίσιο υποχρέωσης του άρθρου 12 του Ν. 4449/2017).

https://www.soel.gr/el%CE%BD-4449-2017

  • Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων του άρθρου 26 του Ν. 4172/2013 αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στη λογιστική βάση ( ΣΟΛ ΑΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219752

  • Δείκτες ρευστότητας: Ποιους πρόσθετους παράγοντες πρέπει να εξετάζουμε

( Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219769

  • Δ. Γαρνέλης, Φορολογικοί έλεγχοι και παραγραφή

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4767674

  • Ε. 2185/2020 Οδηγίες καταχώρησης στη δήλωση ΦΠΑ των ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού

https://www.forin.gr/articles/article/41177/e-2185-2020

  • Η έκδοση πράξης από τη ΔΟΥ δεν διακόπτει την παραγραφή (του Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου)

 Η έκδοση πράξης από τη ΔΟΥ δεν διακόπτει την παραγραφή (taxheaven.gr)

https://www.kathimerini.gr/economy/561169300/forodoxies-gnorizete-oti-309/