• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας, μετά την απόφαση πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να αναστείλουν όλες τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του εντοπισμού καινούργιου στελέχους του νέου κορονοϊού.

 Επενδυτικό ενδιαφέρον για ΔΕΔΔΗΕ

Ρεκόρ διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ΔΕΔΔΗΕ καταγράφεται στην έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 49 % των μετοχών του Διαχειριστή, που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά, αριθμός που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε market test για ελληνική εταιρεία. Στους υποψήφιους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν, με τους οποίους καθορίστηκαν συναντήσεις για διευκρινίσεις και πληροφορίες επί της διαδικασίας πώλησης, περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων όσο και διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οίκοι.

Καταβολή δώρου

Σήμερα θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Αφορά 2 εκατομμύρια περίπου μισθωτών. Αντίστοιχα, τρεις κατηγορίες θα χωριστούν και οι “χριστουγεννιάτικες”  καταβολές οι οποίες θα γίνουν σε όσους προσελήφθησαν φέτος, μετά το Μάιο. Σε αυτές ανήκουν:

* Οι εργαζόμενοι  οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα μέτρο στήριξης από το Μάιο και έπειτα. Θα λάβουν τον “14ο” μισθό αποκλειστικά από τους εργοδότες τους ανάλογα με τους μήνες που έχουν εργαστεί. Όσοι κατά τον τρέχοντα μήνα έκλεισαν 8μηνο, θα λάβουν στο 100% το Δώρο Χριστουγέννων. Όσοι έκλεισαν λιγότερους από 8 μήνες, θα λάβουν  κατ΄αναλογία, μικρότερο Δώρο.

* Οι εργαζόμενοι που  έχουν ενταχθεί σε κάποιο μέτρο  στήριξης (αναστολή ή “Συν-Εργασία” ή και στους δύο) αλλά έχουν εργασθεί και κανονικά από το Μάιο και έπειτα. Αυτοί θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων από τους εργοδότες για τους μήνες που δούλεψαν και επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος για τους μήνες που βγήκαν σε αναστολή.  Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στη “Συν-Εργασία” θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων για τις ώρες που απασχολήθηκαν και επίδομα Χριστουγέννων από το κράτος υπολογισμένο επί του 60% των ωρών που δεν εργάσθηκαν.

* Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν βγει συνεχώς σε αναστολή από το Μάιο και έπειτα. Θα λάβουν μόνο από το κράτος επίδομα Χριστουγέννων.

  

Νέο πακέτο μέτρων

Νέο “πακέτο” μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που θίγονται από τη συνέπειες της κορονο-κρίσης προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η παράταση του μηχανισμού “Συν-Εργασία” έως τις 28 Φεβρουαρίου αλλά και οι αποζημιώσεις στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και τους ναυτεργάτες για το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Παράλληλα, προβλέπεται νέα παράταση στη λήψη της κυβερνητικής απόφασης για το νέο κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα, η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούλιο του 2021 και όχι το Μάρτιο του 2021.

 

BREXIT – συνομιλίες στο παρά πέντε

Βρετανοί και Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν σήμερα τις συνομιλίες τους για την επίτευξη, ή μη, εμπορικής συμφωνίας η οποία διέπει τις σχέσεις τους μετά το Brexit, καθώς απομένουν περί τις δέκα ημέρες πριν από την 31 Δεκεμβρίου και το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι διαφορές παραμένουν ίδιες”, δήλωσε νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή. Ως προς το θέμα της αλιείας, θέμα υψηλής πολιτικής και κοινωνικής σημασίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι διαφορές παραμένουν ακέραιες, μετά την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων ως προς τα άλλα δύο ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης: του καθορισμού των όρων ισότιμου ανταγωνισμού και της εποπτείας της εφαρμογής της συμφωνίας και της επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 Άρθρο : Καθημερινή : Ζημίες έως 200 δισ. στερλίνες στις βρετανικές τράπεζες

(πηγές: Nafteboriki.gr, Kathimerini.gr, Capital.gr, Ethnos.gr, To Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ACCA / ΣΟΕΛ IFRS Certificate – Πιστοποιητικό στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς

https://www.soel.gr/el/%CE%BD% 82-2021

  • 20 Φορολογικές Αλλαγές που αφορούν τον Υπολογισμό του Φόρου Εισοδήματος της Χρήσης έτους 2020 – BDO «Tax Report» (τεύχος 8) – Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

20 Φορολογικές Αλλαγές που αφορούν τον Υπολογισμό του Φόρου Εισοδήματος της Χρήσης έτους 2020 – BDO «Tax Report» (τεύχος 8) (taxheaven.gr)

  • Πώς «διαβάζεται» σήμερα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ( Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220040

  • Επικαιροποίηση άρθρου με θέμα «Προκαταβολή μισθού ποσού άνω των τριών μηνών. Χαρτόσημο δανείων. Χαρτόσημο ΙΚΕ.»

https://www.forin.gr/articles/article/42192/epikairopoihsh-arthrou-me-thema-prokatabolh-misthou-posou-anw-twn-triwn-mhnwn-xartoshmo-daneiwn-xartoshmo-ike

  • Ενέργειες του φορολογουμένου μετά τον έλεγχο (μέρος α΄) ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561186349/energeies-toy-forologoymenoy-meta-ton-elegcho-meros-a-2/

  • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός (taxheaven.gr)

  • Παροχές σε είδος – Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις: Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 και του άρθρου 14 του ν. 4172/2013

Παροχές σε είδος – Απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις: Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 και του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 (taxheaven.gr)

  • Α. 1267/2020 Καθορισμός των κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις των παρ. 6 και 7 του άρθρου 65 του ν. 4172/ 2013 για το φορολογικό έτος 2019

https://www.forin.gr/articles/article/42209/a-1267-2020