• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Το Accountancy Greece .gr σας εύχεται Καλή Χρονιά.

 

Λιανεμπόριο- χαμένοι/ κερδισμένοι

Οι δύσκολες και σύνθετες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία περιόρισαν κατά 70% την αγοραστική δραστηριότητα του λιανεμπορίου στην Αττική. Τα πρώτα συμπεράσματα από την αγορά, τόσο από μικρά μεμονωμένα συνοικιακά, όσο και από μεγάλα εμπορικά καταστήματα στα κέντρα των πόλεων της Αττικής, δείχνουν πως συνολικά ο κύκλος εργασιών σε αξία και όγκο κυμάνθηκε φέτος πριν τα Χριστούγεννα μεταξύ 35% και 40% του αντίστοιχου περυσινού.

Επιπλέον, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως η λειτουργία του click away, επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν από 5% έως το πολύ 20% του περυσινού ημερήσιου τζίρου τους ενώ η μάχη για τη διεκδίκηση του εορταστικού τζίρου στο λιανεμπόριο, εκτιμάται ότι με τις ελάχιστες μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, υπολείπεται κατά πολύ του περυσινού, με περίπου 1,5 δισ. ευρώ πωλήσεις.

Συγκεκριμένα οι διασωθέντες της λιανικής τη φετινή χρονιά και κατά συνέπεια στην εορταστική αγορά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι η λιανική τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών με αύξηση 4%, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών με 10% και γενικότερα οι «online» πωλήσεις με επιπλέον αύξηση 15%.

Οι πληγέντες είναι πάνω από 40 κλάδοι του λιανεμπορίου, με μεγάλους χαμένους τα καταστήματα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων με -47%, καλλυντικών με -37%, ένδυσης με -30%, υπόδησης με -29%, επίπλων και ειδών οικιακής χρήσης με -19%. Οι επιλογές και προτιμήσεις στα δώρα δεν άλλαξαν ούτε φέτος.

Ependyseis.gr

Tο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημιούργησε, για πρώτη φορά, ειδική εφαρμογή στην διαδικτυακή πύλη εισόδου www.ependyseis.gr, μέσω της οποίας κάθε χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της επένδυσής του και να έχει πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία χρήσης και υλοποίησης του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

E.E. – Εγκρίθηκε ενίσχυση στην Aegean

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μετριασμού της οικονομικής ζημιάς που υπέστη η αεροπορική εταιρεία, από τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, εξασφάλισε η Aegean.

Η επιχορήγηση της κρατικής ενίσχυσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα είναι άμεση, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει το 11,5% των μετοχών της εταιρείας.

Και νέο « εξοικονομώ»

Το νέο δημοφιλές πρόγραμμα «εξοικονομώ» θα τρέξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους , ύψους Ενός δις ευρώ, προανήγγειλε μιλώντας στο Capital.gr o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης ανακοίνωσε ότι εντός του πρώτου τριμήνου θα προχωρήσουν οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ. Νέο πλαίσιο για offshore πάρκα και αποθήκευση. “Δεν θα αφήσουμε να μας ξεφύγουν οι τιμές στο ρεύμα” διαμηνύει ο υπουργός αναφερόμενος στις “αρρυθμίες” του target model. Προανήγγειλε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΛΑΡΚΟ. Ζητούμενο μια “διάφανη συμφωνία” που να μην λειτουργεί αρνητικά για τη βιομηχανία, στις διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – Βιομηχανίας για τα τιμολόγια ρεύματος. Όλη η συνέντευξη του υπουργού  εδώ

Ενοίκια, αποζημιώσεις

Την πλήρη αναστολή καταβολής ενοικίου για τον πρώτο μήνα του έτους και την πληρωμή μόνο του 20% του ενοικίου για τον Φεβρουάριο αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να στηρίξει τις 210 .000 επιχειρήσεις που ήταν και θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον έως τις 11 Ιανουαρίου.  Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν κατά 80% επί του μισθώματος απευθείας από το κράτος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν με το ίδιο ποσοστό αλλά  το 60% θα καταβάλλει το κράτος και το 20% ο ενοικιαστής. Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν μία μείωση επί των μισθωμάτων της τάξης του 20% .

Επιστρεπτέα προκαταβολή.

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Θα μετρά ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, θα προβλέπεται και πάλι ελάχιστη ενίσχυση 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε αντιδιαστολή με τον τέταρτο κύκλο πρώτα θα υποβληθούν οι αιτήσεις και σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές, έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι ενισχύσεις θα δοθούν με ρήτρα μη απολύσεων έως το τέλος Ιουνίου. Με τον τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ανοίξει ομπρέλα προστασίας 760.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος Μαρτίου.

 

Άρθρο: Οι επενδύσεις που αψήφησαν την πανδημία (Καθημερινή, 3/1/2021)

 

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • Α.1300/2020 Τροποποίηση της απόφασης για το myDATA. Παράταση της έναρξης λειτουργίας.

https://www.forin.gr/articles/article/42657/a-1300-2020

 • Ε. 2207/2020 Φορολογική μεταχείριση έκτακτου εσόδου λόγω έκπτωσης σε ποσοστό 25% επί του ΦΠΑ και των ρυθμισμένων οφειλών

https://www.forin.gr/articles/article/42503/e-2207-2020?utm_source=forin.gr&utm_medium=ws&utm_campaign=autocomplete

 • Ελεγκτικές διαδικασίες, λογιστικές και φορολογικές επισημάνσεις για το κλείσιμο της χρήσης 2020 ( Χρήστος Γ. Κρίγκας, Λογιστής-Φοροτεχνικός)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220206

 • Πως απεικονίζεται λογιστικά, και σε ποιο λογαριασμό, ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ;

https://www.e-forologia.gr/forum/viewtopic.aspx?id=44478

 • «Πυρ» από την αγορά και τους δανειολήπτες κατά του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ( Γιάννης Παχουλάκης, Δημοσιογράφος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219945

 • ΣτΕ Μη επιβολή τελών χαρτοσήμου σε έντοκα χρηματικά δάνεια χορηγούμενα, έστω ευκαιριακά, από ήδη υποκείμενο σε ΦΠΑ

https://www.forin.gr/articles/article/41781/ste-mh-epibolh-telwn-xartoshmou-se-entoka-xrhmatika-daneia-xorhgoumena-estw-eukairiaka-apo-hdh-upokeimeno-se-fpa

 • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός (taxheaven.gr)

 • Παράταση για την συμπλήρωση του Μητρώου Πραγματικών δικαιούχων

149392 ΕΞ 2020 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 67343/ΕΞ 2019/19.6.2019 «Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την τήρηση και τη διαδικασία καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων των άρθρων 20 και 21 του ν. 4557/2018» (Β’ 2443) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, όπως ισχύει. (taxheaven.gr)

 • Α.1288/2020. Καθορισμός του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2021

Α.1288/2020 Καθορισμός του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2021 (taxheaven.gr)

 • Χρόνος υποχρέωσης διαφύλαξης εγγράφων από τους φορολογούμενους

του Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου

Άρθρα Χρόνος υποχρέωσης διαφύλαξης εγγράφων από τους φορολογούμενους (taxheaven.gr)

 • Ε.2208/2020 Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών και με τη μορφή μετοχών που χορηγούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης μετοχών

https://www.forin.gr/articles/article/42498/e-2208-2020?utm_source=forin.gr&utm_medium=ws&utm_campaign=autocomplete

 • Α. 1282/2020 Παράταση έως 31/03/2021 της προθεσμίας αναβάθμισης των ενεργών ΦΗΜ

https://www.forin.gr/articles/article/42623/a-1282-2020

 • ΔΔΘΕΚΑ Α 1146783 ΕΞ 2020 Αποστολή Εγχειριδίου – Οδηγού σχετικά με τη διαμόρφωση της δασμολογητέας αξίας εμπορευμάτων κατά την εισαγωγή

 https://www.forin.gr/articles/article/42585/ddtheka-a-1146783-eks-2020