• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Σειρά προθεσμιών λήγουν αυτήν την εβδομάδα . Πιο συγκεκριμένα: Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί  η ΚΥΑ που αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ θα ανοίξει τη σήμερα Δευτέρα (25/1) για να αρχίσουν οι πληρωμές από την Τετάρτη (27/1).

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν τιμολόγια αγοράς Δεκεμβρίου, καθώς υπεγράφη (23/1) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Εντός των αμέσως επομένων ημερών αναμένεται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με τους όρους χορήγησης του εφάπαξ επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμνοες, για το οποίο πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση.

Έως τέλος της εβδομάδας, αναμένεται η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων για το μήνα Δεκέμβριο για τους μισθωτούς εκείνους οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή το Δεκέμβριο.

Μέχρι τις 31/1  μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο (προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις τους εργαζομένους στο α΄δεκαήμερο του Φεβρουαρίου) αλλά και οι δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Έως τις παραπάνω ημερομηνία (31/1/2021) μπορούν να υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, προκειμένου να καταβληθούν οι ειδικές αποζημιώσεις των αποδοχών αδείας εργαζομένων.

Θέσεις εργασίας

Ξεκινούν την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω σε 5 περιφέρειες. Πρόκειται για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, ήτοι Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, και το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

ΤτΕ- αύξηση κόκκινων δανείων

Αύξηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ προβλέπει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 58,7 δισ. ευρώ από 68,5 δισ. που ήταν στο τέλος του 2019. Ωστόσο διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο που φθάνει το 35,8%, έναντι 2,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην Έκθεσή της η ΤτΕ, το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21,0 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%).
Ωστόσο το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου.
Εκλογικός νόμος για ΟΤΑ

Το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του ΥΠΕΣ εκτιμούν ότι θα ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός.

 Ναυτεμπορική – τίτλοι τέλους

Εκποιείται η ιστορική οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης απ’ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά της στοιχεία από την ειδική διαχειρίστρια, δικηγόρο κα Ευδοκία Παπανδρέου. Η εκποίηση -εν λειτουργία-, με βάση το πετυχημένο «μοντέλο ΔΟΛ», θα γίνει μέσω τριών ανεξάρτητων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους ως τις 4 Μαρτίου.

Διερευνητικές με Τουρκία

Επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.  Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο οποίο θα συμμετάσχει και  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου στη συνέχεια να έχει διμερών επαφών.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Capital.gr, newmoney.gr, Ethnos.gr, To Vima.gr)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – InternationalAuditingandAssuranceStandardsBoard/IAASB

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_002_2021.pdf

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561231553/forodoxies-gnorizete-oti-313/

  • Η κεφαλαιοποίηση από Α.Ε. της υπεραξίας που είχε προκύψει από την απορρόφηση. ( ΣΟΛ ΑΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220415

  • Αφορολόγητα αποθεματικά ως αντικείμενο φορολογίας ή μη, κατά την κεφαλαιοποίηση ή διανομή τους ( Ευθύμιος Αναγνώστου )

https://www.taxheaven.gr/news/52535 -dianomh-toys

  • Υιοθέτηση από την Ελλάδα του μέτρου αναβολής κατά ένα έτος της εφαρμογής του ESEF (European Single Electronic Format) για τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων των εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά εκδοτριών εταιριών

https://www.taxheaven.gr/news/52566/anabolh-ths-efarmoghs-toy-esef

  • Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/economy/561231544/apallagi-apo-tin-eidiki-eisfora-allileggyis/

  • Ε. 2011/2021 Παροχή οδηγιών για τη φορολογική μεταχείριση από πλευράς Φ.Π.Α. των συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αποχώρησής του από την Ε.Ε. και ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου την 31.12.2020.

https://www.forin.gr/articles/ar -periodou

  • Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι επιδημίες είναι στην κορυφή των σοβαρών παγκόσμιων απειλών

https://www.taxheaven.gr/news/52589/pagkosmio-oikonomiko-foroym-oi-epidhmies-einai-sthn-koryfh-twn-sobarwn-pagkosmiwn-apeilwn

  • Φοροεκτιμήσεις ( Επιστημονική ομάδα της ARTION )

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1681944/foroektimiseis

  • Α.1010/2021 Καθορισμός διαδικασίας ενεργοποίησης στο Φορολογικό Μητρώο του Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων νομικών προσώπων, που έχουν προβεί στη διακοπή των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ. χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκκαθάρισης

https://www.forin.gr/articles/article/43302/a-1010-2021