• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Την ερχόμενη Παρασκευή δίνει στη δημοσιότητα ο οίκος Fitch την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Σε τελευταία σύσκεψή τους οι αναλυτές του οίκου τόνισαν πως αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι τα επίπεδα χρέους, αλλά η δυναμική του και κυρίως το κόστος εξυπηρέτησης, το οποίο στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, στα «όπλα» της Ελλάδας ο οίκος τοποθετεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αρκεί να χρησιμοποιηθούν «σοφά», καθώς και τη συνεχή και μεγάλη στήριξη από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ.

Άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από σήμερα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το κράτος,  δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια τον Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Από τις 7 σήμερα το πρωί τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη τη χώρα, μπορούν να σηκώσουν ρολά και να υποδεχθούν τους πελάτες. Για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου, ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώνει ικανοποιημένος και καθώς διανύουμε τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι εκπτώσεις που θα γίνουν θα είναι μεγάλες, προκειμένου να μην πάει χαμένη αυτή η περίοδος. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ προτείνει στο καταναλωτικό κοινό να επιλέξει για τις αγορές του τα καταστήματα της γειτονιάς του για να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Σημειώνεται ότι στις «κόκκινες περιοχές» θα ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away).

Τα κόκκινα δάνεια της εποχής covid -19

Το βάρος από τα «κόκκινα» δάνεια που θα κληροδοτήσει η κρίση της Covid-19 υπολογίζεται στα 8-10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες και θα είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που θα επωμιστούν τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.  Μιλώντας χθες στο πλαίσιο του 8ου Banking Forum   ανέφερε ότι παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν μειωθεί κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από την κορύφωσή τους το Μάρτιο του 2016, το ποσοστό τους (Σεπτέμβριος 2020) διατηρείται στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο  του 35,8%. Και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Παράταση προγράμματος για μικρές επιχειρήσεις

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί από χιλιάδες ενδιαφερόμενους, κρίθηκε σκόπιμο να παραταθεί ως τις 20 Ιανουαρίου 2021 , η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για  τις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής. Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) η Περιφέρεια θα διαθέσει μέσω ειδικού προγράμματος 250.000.000 € για να χορηγήσει κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω covid.  Όσοι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τη νέα παράταση που δόθηκε και να υποβάλουν αίτηση, μπορούν να το κάνουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης  www.ependyseis.gr/mis ή να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής.

100 νέες θέσεις εργασίας από Grant Thornton

Mε μία στρατηγικά σχεδιασμένη διεύρυνση του τμήματος Technology Intelligence & Performance προχωρά η Grant Thornton, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν στον τεχνολογικό τομέα στην Ελλάδα. H Grant Thornton ανακοίνωσε τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να εδραιώσει έναν νέο κόμβο παροχής υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας.  Βασικός σκοπός της Grant Thornton είναι να αποτελέσει κινητήριο δύναμη ανάπτυξης για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, καθώς και να συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση του δρόμου, που οδηγεί σε ένα βιώσιμο μέλλον.

 

Ακάλυπτες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

“Ανοιχτές” παραμένουν 81.415 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας  σύμφωνα με στοιχεία από  το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης εισφορών για την πρόσληψη 100.000 ανέργων. Το πρόγραμμα έχει τεθεί  από το Υπουργείο Εργασίας σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2020 και στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, εδώ και 3 ½ μήνες, έχουν υποβληθεί 25.896 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 7.311 έχουν απορριφθεί, ενώ 10.054 έχουν  ήδη οδηγήσει σε πρόσληψη αντίστοιχου πλήθους εργαζομένων

 

Παράταση αναστολών και μετά τον Απρίλιο;

Την παράταση αναστολών πληρωμών και μετά τον Απρίλιο, αν η οικονομία δεν έχει επανέλθει, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Οικονομικών θύμισε τις ήδη θεσμοθετημένες ρυθμίσεις. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε αυτό που αφορά την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Απρίλιο, την οποία θα ακολουθήσει μια ρύθμιση με 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως 2,5%, όπου πρόσθεσε ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής αν αυτό είναι απαραίτητο”.

 

Κίνα – ανάπτυξη 2%

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% το 2020, έναντι της ύφεσης που κατέγραψε στους πρώτους μήνες του έτους, και έγινε η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως που αναπτύχθηκε στη χρονιά της πανδημίας. Η ικανότητα της οικονομίας της Κίνας να αναπτύσσεται ακόμη και καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ελέγξει την πανδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 2 εκατ. ανθρώπους, υπογραμμίζει την επιτυχία της χώρας στον περιορισμό του κορονοϊού εντός των συνόρων της και περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ως η κυρίαρχη οικονομία στην Ασία.

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, new money.gr, ΑΠΕ—ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Λογιστική και φορολογική μεταχείριση των σχηματισμένων προβλέψεων, για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. (Άρθρο 26 ν. 4172/2013-Κ.Φ.Ε.) [ΣΟΛ ΑΕΟΕ] της Κωνσταντίνας Γιαννοπούλου

(UPD) Άρθρα Λογιστική και φορολογική μεταχείριση των σχηματισμένων προβλέψεων, για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. (Άρθρο 26 ν. 4172/2013-Κ.Φ.Ε.) [ΣΟΛ ΑΕΟΕ] (taxheaven.gr)

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561231553/forodoxies-gnorizete-oti-313/

  • Πώς φορολογούνται τα stock options και οι δωρεάν μετοχές σε εργαζομένους ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561220777/pos-forologoyntai-ta-stock-options-kai-oi-dorean-metoches-se-ergazomenoys-k/

  • ΔΕΔ Α 2456/2020 Έκπτωση φορολογικών αποσβέσεων – Χρήση παγίου

ΔΕΔ Α 2456/2020 Έκπτωση φορολογικών αποσβέσεων – Χρήση παγίου (taxheaven.gr)

  • Ε. 2004 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 4607/2019, αναφορικά με τον κανόνα περιορισμού των τόκων.

https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=8E2541AD5F8BABAC.1D031AEA53&SearchTerms=MjAwNA_E__E_&version=2021/01/11

  • Τρόπος εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ

www.taxheaven.gr/news/52457/troposeisagwghskaiexagwghsagaownmetaxythsmegalhsbretaniaskaithsee

  • ΣτΕ 2816/2020 Λόγοι προσφυγής που μπορούν να προβληθούν από τους αλληλεγγύως ευθυνόμενους των άρθρων 115 του Κ.Φ.Ε. και 50 του Κ.Φ.Δ.

https://www.forin.gr/articles/article/42856/ste-2816-2020