• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Σειρά μέτρων ελάφρυνσης της αγοράς αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα ενώ άλλα που “τρέχουν” θα ανανεωθούν.

Επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια

Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων – που έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη- και για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση». Είπε ότι θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιωχθεί να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας πως δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα». Σχετικά με το τελευταίο, δήλωσε ότι «βοηθήσαμε την κοινωνία, τα “πράσινα” και τα “κόκκινα” πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε και άλλα».

 Παράταση για επιταγές

Για τις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράταση κατά έναν μήνα τουλάχιστον του μέτρου της αναστολής τους, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του διμήνου  Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Επιστρεπτέα 5 και 6

Η  «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου (από τις 19 του μηνός θα ξεκινήσουν οι πληρωμές) και θα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να ανέλθουν στις 400.000 επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Αυτό εξαρτάται από τις επιχειρήσεις διότι θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Τα βασικά στοιχεία της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5», είναι:
*Το 50% μη επιστρεπτέο
*Ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
*Καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες έως τον Σεπτέμβριο 2020.

Η επόμενη επιστρεπτέα, η 6η κατά σειρά, αναμένεται περί τον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

Ενοίκια

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τα ενοίκια Νοεμβρίου, έτσι ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Χωρίς πρόστιμο για το 30%

Δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν κατάφεραν εντός του 2020 να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος τους. Η καραντίνα και η μείωση της κατανάλωσης, αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν στο προηγούμενο έτος να μαζέψουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις, μέτρο το οποίο αποφασίσθηκε σε μία περίοδο που η οικονομία ξεκινούσε να ανεβάζει ρυθμούς και όλα έδειχναν ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί.

Ελλάς- Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει αναλάβει από 1.1.21 την Προεδρία της Ε.Ε. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. . Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών κύριοι Μητσοτάκης και Κόστα θα συζητήσουν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και θέματα κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως, για παράδειγμα, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την πρόθεση της πορτογαλικής Προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και για την ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού.

Ρευστότητα από την ΕΑΤ

Ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ κυρίως σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις έχει διοχετεύσει μέσω των τραπεζών από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης (Απρίλιος 2020 έως σήμερα), η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μοχλεύοντας 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί:
⦁    2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
⦁    4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων. Ενδεικτικά, μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019.

 

Άρθρο: Αμφισβητείται η παγκόσμια πρωτοκαθεδρία του δολαρίου. (Καθημερινή, 10/1/21)

 

 

(πηγές : Kathimerini.gr, Ethnos.gr, Capital.gr, AΠE- MΠE, newmoney.gr, Το Βήμα)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Κριτήρια για την παροχή συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης από τις ελεγκτικές εταιρίες.

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_001_2021.pdf

https://www.soel.gr/el/%C %BB

https://www.soel.gr/el/% 2021

  • IFRS Foundation

https://www.youtube.com/channel/UClGKPz2TwXyyZgou9jTo8tw

  • Πρακτικές επιθετικού (διασυνοριακού) φορολογικού σχεδιασμού – Νόμος 4714/2020 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’- Οδηγία DAC6 ( BDO ) ( Χ. Καλογεροπούλου – Κ. Νιφορόπουλος )

https://www.taxheaven.grewseis-twn-logistwn-nomos-47142020-kefalaio-b-odhgia-dac6

  • Μετατροπή σε ευρώ των οικονομικών καταστάσεων θυγατρικής εταιρείας, προκειμένου να περιληφθούν στην ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/35329/ars-sol-ae

  • Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό

https://www.taxheaven.gr/newskorwnoio

  • Πως θα φορολογηθούν οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για το 2020 – Κλίμακες και συντελεστές φορολογίας

https://www.taxheaven.gr/news/52232/pws- es-kai-syntelestes-forologias