• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Τον Μάρτιο “θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή”, που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.   Επίσης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει δυνατότητα υποβολής, κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην “επιστρεπτέα προκαταβολή 5”,  για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως 19/1/2021 τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα MyBusinessSuport, αλλά δεν συμπλήρωσαν έως τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν επειδή δεν υπέβαλαν “εκ παραδρομής” εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.

 Παράταση για αξιόγραφα

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή. Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν ήδη από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες. Για όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2.1.2021 έως 25.1.2021, προβλέπεται ότι δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από 25.1.2021 έως τις 28.2.2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Ενοίκια

Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ακόμη και αν λειτούργησαν πρόσφατα με τη μέθοδο του «click away» και του «take away», προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στα μέσα της εβδομάδας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επιχειρήσεις που ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητάς τους ανήκει στις πληττόμενες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή τα παιδιά τους μισθώνουν φοιτητική στέγη.

Καθεστώς αναστολών

Σε αντίθεση με το τι συνέβαινε μέχρι και τον περασμένο μήνα, οι δηλώσεις των αναστολών δεν πρέπει να γίνουν προς τα τέλη του μήνα, αλλά στις αρχές και συγκεκριμένα, στο α΄ πενθήμερο. Έτσι, για τον τρέχοντα μήνα, οι δηλώσεις των αναστολών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση, πρέπει να γίνουν έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Κατά τα άλλα, σχετικά με τους όρους υπαγωγής στο καθεστώς των αναστολών, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή, κατά τον τρέχοντα μήνα σε σύγκριση με το τι ίσχυε καθ’ όλο το προηγούμενο τρίμηνο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

Υποχρεωτική είναι από σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Είναι ο πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος ενός κτηρίου/μιας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή ενός αδόμητου οικοπέδου/γηπέδου και περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες όπως η οικοδομική του άδεια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια κατόψεων, ο πίνακας χιλιοστών, το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων κ.λπ.

 ΕΛΣΤΑΤ- Λιανεμπόριο

Με μείωση 7,9% έκλεισε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, μείωση η οποία φαινομενικά είναι μικρή, δεδομένου ότι από τις 7 Νοεμβρίου 2020 επιβλήθηκε πανελλαδικά αναστολή λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου, πλην των κλάδων τροφίμων και φαρμάκων. Από τα επιμέρους στοιχεία, άλλωστε, φαίνονται οι σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά κλάδο του λιανεμπορίου, με τα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα να εμφανίζουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, την ένδυση – υπόδηση να έχει χάσει πάνω από το 50% του τζίρου, ενώ την ίδια στιγμή το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται κατά 60,5%

Πλειστηριασμοί – τράπεζες

Μετά τις 15 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου με 1.800 ακίνητα αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των πλειστηριασμών μετά από το πάγωμα των τελευταίων μηνών, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση. Οι τράπεζες υπέβαλλαν στην κυβέρνηση και τους θεσμούς πρόγραμμα πλειστηριασμών, οι 800 από αυτούς  αφορούν σε οικιστικά ακίνητα, ενώ οι υπόλοιποι είναι πλειστηριασμοί καταστημάτων, βιομηχανικών κτιρίων, ξενοδοχείων, οικοπέδων κλπ.  Το θέμα των πλειστηριασμών κυριάρχησε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες πρόβαλαν την ανάγκη επανέναρξης των αναγκαστικών εκτελέσεων προκειμένου να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και να μην δοθεί η εντύπωση της γενικής ασυλίας. Οι τράπεζες ζητούν την απελευθέρωση αυτών που συνδέονται με εμπορικά και άλλα ακίνητα, περιορίζοντας την προστασία μόνο για τις κατοικίες μέχρι ενός συγκεκριμένου ορίου, μεταξύ 150.000 – 200.000 ευρώ.

Δηλώσεις Ε9 – παλιές εκκρεμότητες 

Αρχικές δηλώσεις Ε9 για το 2021 μπορούν να υποβάλουν οι φορολογούμενοι στο Taxisnet αποτυπώνοντας μεταβολές περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά. Οι πολίτες μπορούν παράλληλα να κλείσουν και παλιές εκκρεμότητες που έχουν στην εφορία σχετικά με τα περιουσιακά τους καθώς παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9  για τα έτη 2010 και μετά.

(πηγές: Kathimerini.gr, Ethnos.gr, Capital.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, newmoney.gr)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΣΟΕΛ – Νέο διαδικτυακό σεμινάριο ΣΟΕΛ-ACCA για τις 4 Φεβρουαρίου

https://www.soel.gr/el/%CE%B %85

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή – Υποχρεώσεις – ρήτρες και λοιπές χρηστικές πληροφορίες

https://www.taxheaven.gr/news/52563/epistreptea-prokatabolh-ypoxrewseis-rhtres-kai-loipes-xrhstikes-plhrofories

  • Φορολογική Αναμόρφωση ( Νικόλαος Παπαγιάννης – Γιώργος Παπαδόπουλος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220558

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561238915/forodoxies-gnorizete-oti-314/

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή Λογιστική και Φορολογική Αντιμετώπιση

http://epixeirisi.gr/%CE%92%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%9B%C3%CE%97

  • ΔΕΔ Θ 1645/2020 Tαμειακή διευκόλυνση – Τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός – Δάνειο υπό μορφή προκαταβολών

ΔΕΔ Θ 1645/2020 Tαμειακή διευκόλυνση – Τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός – Δάνειο υπό μορφή προκαταβολών (taxheaven.gr)

  • «Τέλος» (;) στα τέλη χαρτοσήμου για τη χορήγηση εντόκων δανείων ( του Γιώργου Δαλιάνη και της Νίκης Χατζοπούλου )

Άρθρα «Τέλος» (;) στα τέλη χαρτοσήμου για τη χορήγηση εντόκων δανείων (taxheaven.gr)

  • Ν. 4768/2021 (ΦΕΚ A 11 – 26.01.2021) Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών.

https://www.forin.gr/laws/law/3961/n-4768-2021