• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Στο ύψος των 5,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το α’ τρίμηνο εφέτος το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς πλέον το μηνιαίο κόστος στην οικονομία από την υγειονομική κρίση διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ λόγω των αποφάσεων των δύο τελευταίων εβδομάδων για τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, υπάρχει ένα επιπλέον μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος 750 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών έχει ως εξής:

1. Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές- κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση- δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο. Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες- νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Το κόστος για τον Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

2. Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σηκώνουν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος έως σήμερα:

*Συμψηφίστηκαν σε 227.887 περιπτώσεις φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.

*Καταβλήθηκε σε 176.404 ΑΦΜ αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

Επίκειται:

*Ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.

*Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για τον Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.

*Καταβολή αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

*Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες- έως την επόμενη εβδομάδα- για τον Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Ενώ, τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

3. Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη. Επίσης περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί.

Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.

4. Καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τα έως στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές.

Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Παράλληλα, προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο 6ος κύκλος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» διαχωρίζεται σε δύο κύκλους, τον 6ο και τον 7ο, και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει έως την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Καθώς η ενίσχυση αφορά έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

 

 Στη Βουλή δυο σημαντικά ν/δια

Το νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη. Θα ακολουθήσει το ν/διο για τα ΜΜΕ.

 Μορατόρια τραπεζικών δανείων

Αντίστροφη μέτρηση για νέα μορατόρια δανείων συνιστά η 31η Μαρτίου που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) ως η καταληκτική ημερομηνία με βάση την οποία, οι τράπεζες μπορούν να εντάξουν δάνεια σε καθεστώς αναστολής πληρωμής δόσεων. Πρόκειται για το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας που έχει δοθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές με την αυστηρή προϋπόθεση ότι η συνολική διάρκεια της αναστολής πληρωμών δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 9 μήνες.  Μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο η ΕΒΑ επέκτεινε τη δυνατότητα ένταξης νέων δανείων σε αναστολή έως τα τέλη Μαρτίου και έτσι για μια επιχείρηση που πήρε αναστολή στο τέλος Σεπτεμβρίου, η περίοδος χάριτος που έχει εξασφαλίσει λήγει τον Ιούνιο του 2021

Σε Κύπρο – Ισραήλ συνομιλίες κορυφής

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κυπριακό μεταβαίνει στην Κύπρο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, μίλησαν τηλεφωνικά αυτήν την εβδομάδα και συμφωνήθηκε η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 18.00. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της πανδημίας.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, newmoney.gr, Capital.gr, Ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • ΣΟΕΛ – Νέο διαδικτυακό σεμινάριο ΣΟΕΛ-ACCA για τις 22 Φεβρουαρίου

Ηλεκτρονική προσωπική επωνυμία για λογιστές (on24.com)

https://www.soel.gr/el/%CEF%85

 • Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4772/2021 με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

https://www.forin.gr/articlespandhmias

 • Ε. 2033/2021 Παροχή οδηγιών αναφορικά με την έκπτωση διαφημιστικών δαπανών για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021

https://www.forin.gr/articles/article/43886/e-2033-2021

 • Στον υπολογισμό των κερδών EBITDA για την εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν. 4172/2013 λαμβάνονται υπόψη τόσο τα λειτουργικά όσο και τα μη λειτουργικά κέρδη και ζημίες ( ΣΟΛ Α.Ε )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220754

 • Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 9/01.02.2021.Μείωση ασφαλιστικών εισφορών απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα από 01.01.2021 έως 31.12.2021

http://www.logistis.gr/files/03-EFKA-2021/Egk_9_2021.pdf

 • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561247957/forodoxies-gnorizete-oti-315/

 • H έννοια της φορολογικής κατοικίας ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561254680/h-ennoia-tis-forologikis-katoikias/

 • DAC 6: υποχρεωτική αποκάλυψη φορολογικών σχεδιασμών ( Τζένη Πάνου – ASnetwork )

https://www.kathimerini.gr/economy/561247951/dac-6-ypochreotiki-apokalypsi-forologikon-schediasmon-2/

 

 • Νέο επιχειρηματικό περιβάλλον: Κίνδυνοι και ευκαιρίες ( Στέφανος Κοτζαμάνης, Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220755

 • Χρηματοπιστωτικοί δείκτες αναφοράς: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης του LIBOR

Χρηματοπιστωτικοί δείκτες αναφοράς: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης του LIBOR (taxheaven.gr)

 • Επιδότηση σταθερών/παγίων δαπανών επιχειρήσεων – άρθρο 29 του ν. 4772/2021 – 9 Σημεία Ανάλυσης – Μια πρώτη προσέγγιση ( Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος – BDO )

Επιδότηση σταθερών/παγίων δαπανών επιχειρήσεων – άρθρο 29 του ν. 4772/2021 – 9 Σημεία Ανάλυσης – Μια πρώτη προσέγγιση (taxheaven.gr)