• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Πληρωμές, ύψους 380 εκατ. ευρώ περίπου, σε 747.768 δικαιούχους θα γίνουν την περίοδο 1-5 Μαρτίου 2021. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις 5 Μαρτίου, θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο. Επίσης θα γίνουν οι τακτικές και έκτακτες πληρωμές από τον e- ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Στην τέταρτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα»  προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει. Οι πληρωμές του μηνός Φεβρουαρίου ανέρχονται συνολικά στα 24,3 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στην επιδότηση 113.514 δανείων και αφορούν 72.134 δικαιούχους, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες τρεις φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 72,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.

Ενοίκια

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Covid από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί κούρεμα για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 100%, προκειμένου να λάβουν τη σχετική αποζημίωση. Η δήλωση ωστόσο αφορά μόνο το χαμένο ενοίκιο του Ιανουαρίου ενώ για τα υπόλοιπα η πλατφόρμα θα ανοίξει αργότερα και ως εκ τούτου θα καθυστερήσει η καταβολή της αποζημίωσης από το ελληνικό κράτος.Μετά την επεξεργασία των δηλώσεων από την ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και η καταβολή της αποζημίωσης η οποία ανέρχεται στο 80% του ενοικίου που χάθηκε.

Αντικειμενικές αξίες

Μέσα στον μήνα θα παρθεί η απόφαση από την κυβέρνηση σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσει τα σενάρια που θα αποτυπώνουν τις επιπτώσεις στους έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση: υλοποίηση της μεταρρύθμισης από φέτος ή νέα χρονική μετάθεση για το 2022, με επίκληση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην κτηματαγορά λόγω πανδημίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες συσχετίζουν τη σχετική μεταρρύθμιση για τη φορολογία των ακινήτων με το αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή όχι

Τελευταία ημέρα για τέλη κυκλοφορίας

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως «με σκοπό τη διευκόλυνση των υπόχρεων, παρατείνει μέχρι σήμερα Δευτέρα 1/3/2021 την προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2021». «Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που τυχόν καταβλήθηκαν από 27/2/2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τζίρος e-shops

Στα 11 δισ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2020, καταγράφοντας αύξηση 35%, ενώ οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι ο τζίρος να ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ ετησίως. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) δείχνουν μεγάλη υστέρηση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων –που αποτελούν και την πλειονότητα– στο ζήτημα αυτό με μόνο το 29% των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας να πραγματοποιούν πωλήσεις την περίοδο των εκπτώσεων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ή διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως Facebook και Instagram).

 Ανανέωση σύμβασης

Ανανεώθηκε για 4 χρόνια, με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η θητεία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, Economistas.gr, newmoney.gr, Ethnos.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

  • COVID-19 Resources from IFAC’s Network

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/discussion/covid-19-resources-ifacs-network

  • IFRS 16 and covid-19

https://www.ifrs.org/projects/work-plan/ifrs-16-and-covid-19/

  • Auditing Standards

https://pcaob-assets.azureedge.net/pcaob-dev/docs/default-source/standards/auditing/documents/auditing_standards_audits_after_december_15_2020.pdf?sfvrsn=5862544e_4

  • Φορολογικές υποχρεώσεις κατοίκων εξωτερικού ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561271177/forologikes-ypochreoseis-katoikon-exoterikoy-2/

  • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/news/48049/parataseis-forologikwn-kai-asfalistikwn-ypoxrewsewn-plhrhs-odhgos

  • Παραγγελιοδοχικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων ( Φωτεινή Μακρή – Κατερίνα Κουσουνή)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221030

  • Το βάρος απόδειξης κατά τον φορολογικό έλεγχο ( Γιώργου Δαλιάνη – Νίκη Χατζοπούλου)

Άρθρα Το βάρος απόδειξης κατά τον φορολογικό έλεγχο (taxheaven.gr)

  • ΣτΕ 650/2020. Πίστωση φόρου αλλοδαπής – Εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή – Ανώτατο όριο έκπτωσης φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή

ΣτΕ 650/2020 Πίστωση φόρου αλλοδαπής – Εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή – Ανώτατο όριο έκπτωσης φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή (taxheaven.gr)