• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε καθεστώς φτώχειας έχουν οι γυναίκες απ’ ό,τι οι άνδρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για ζητήματα φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο η πανδημία του Covid-19. Ο Olivier De Shutter πραγματοποίησε πρόσφατα αποστολή δύο μηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας  προκύπτει πως οι γυναίκες διατρέχουν δυσανάλογα μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας σε σύγκριση με τους άνδρες. Το ποσοστό ξεκινά από το 22,3% έναντι 20,4% και μεγαλώνει σε μεγαλύτερες ηλικίες (22,3% έναντι 18,2%).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2019 ήταν ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες (18%) σε σχέση με τους άνδρες (17,7%). Ωστόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες το χάσμα διευρύνεται: Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε 13,4% για τις γυναίκες και σε 10,9% για τους άνδρες. Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 15,4%, ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ομάδας ηλικιών εκτιμάται σε 9,3%.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει ακόμη διαχωρισμός των ρόλων μεταξύ γυναικών και ανδρών με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να αναζητήσουν μακροχρόνια και πλήρους απασχόλησης εργασία. Ακόμη, η επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών διακόπτεται συχνά για να καλυφθεί η φροντίδα των παιδιών, ενώ πολλές γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση οπότε το επίπεδο των συντάξεων που λαμβάνουν είναι πολύ χαμηλότερο

Ανοικτή 6η επιστρεπτέα

Ανοικτή θα παραμείνει μέχρι  τις 16 Μαρτίου η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, για την αποδοχή των ποσών από όλους τους δικαιούχους που έως τώρα ανέρχονται σε 286.181. ΣΕ αυτή τη φάση θα διατεθούν 500 εκατ. ευρώ με  το συνολικό ύψος των ενισχύσεων από τους 6 κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ωφελούμενων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, έως και την πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανέρχονταν σε 544.591 από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό συμμετείχε σε 2 ή και περισσότερους κύκλους.

Ρυθμίσεις για ΤΧΣ κ.ά

Εισάγεται σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τίτλο “Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των Ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις”.  Μεταξύ των ρυθμίσεων αυξάνεται το ετήσιο όριο πιστώσεων – πληρωμών του κοινοτικού προϋπολογισμού 1,49% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Εισοδήματος ( ΑΕΕ) όλων των κρατών μελών της ΕΕ έναντι 1,29% που ίσχυε μέχρι σήμερα.  Αντιστοίχως αυξάνεται στο 1,49% του ΑΕΕ των κρατών μελών από 1,29% που ισχύει σήμερα το όριο πιστώσεων αναλήψεων από τα κράτη μέλη για το προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αναλυτικά΄ εδώ

 

Ελληνικός χρυσός στη Βουλή

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η επανεκκίνηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ (2,9 δισ. δολ.), των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μετά την κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης του έργου. Το κείμενο των 1.352 σελίδων αντικαθιστά τη σύμβαση παραχώρησης, που είχε υπογραφεί το 2003 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο, ήλεγχαν, τότε, η European Goldfields και η Άκτωρ, με την πρώτη να εξαγοράζεται το 2011 από την Eldorado Gold.Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει τα έργα σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες / Στρατώνι Χαλκιδικής που βρίσκονται σε φάση παραγωγής. Όπως και αυτό στις Σκουριές που περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού σε μία διετία.

Εισφορά αλληλεγγύης

Μήνυμα πως δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «και για το 2022 η πρόβλεψή μας είναι για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι εάν θα υπάρχει η επέκτασή της απαλλαγής και για τους υπολοίπους (εκτός ιδιωτικού τομέα)». Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για την πλήρη κατάργησή του.

Εισαγωγές- εξαγωγές

Ο υψηλός βαθμός συσχέτισης μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του παγκόσμιου όγκου εμπορίου δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Οι αυξημένες επιδόσεις που εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές την περίοδο 2017 – 2019, υποχώρησαν κατά 9,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Όμως, η μεγαλύτερη υποχώρηση των εισαγωγών κατά 12,9% το ίδιο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να υποχωρήσει κατά 4,1 δισ. ευρώ (ή 18,5%), δηλαδή, από 21,980,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 να διαμορφωθεί σε 17,916,4 δισ. ευρώ το 2020.

EuroAsia Interconnector

Μια σημαντική στιγμή στη μακρά πορεία για την υλοποίηση του μεγάλου project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αποτελεί η σημερινή μέρα. Και αυτό καθώς στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λάβει χώρα η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία, σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος “EuroAsia Interconnector” .

 

(πηγές: Kathimerini.gr, newmoney.gr, Capital.gr, ΑΠΕ- ΜΠΕ)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

  • ΣΛΟΤ 2693/2020. Αναγνώριση περιουσιακών στοιχείων κοινωφελούς ιδρύματος (Ν.Π.Ι.Δ. υπαγόμενο στον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών)

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Αναπτυξιακά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων του Πέτρου Μενέξη

Άρθρα Αναπτυξιακά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων (taxheaven.gr)

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή – Υποχρεώσεις – ρήτρες και λοιπές χρηστικές πληροφορίες

https://www.taxheaven.gr/news/52563/epistreptea-prokatabolh-ypoxrewseis-rhtres-kai-loipes-xrhstikes-plhrofories

  • Φορολογικός χειρισμός μερισμάτων που εισπράττει ημεδαπή ΑΕ από αλλοδαπή θυγατρική – ΣΟΛ Α.Ε.

Άρθρα Φορολογικός χειρισμός μερισμάτων που εισπράττει ημεδαπή ΑΕ από αλλοδαπή θυγατρική της εγκατεστημένης στην Τουρκία με την οποία υφίσταται Σ.Α.Δ.Φ. και φορολογικές υποχρεώσεις από την μετέπειτα διανομή τους – ΣΟΛ Α.Ε. (taxheaven.gr)

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561279676/forodoxies-gnorizete-oti-318/

  • Το αναπόσβεστο υπόλοιπο των συναλλαγματικών διαφορών δανείων για κτήση παγίων ( ΣΟΛ Α.Ε )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221150

  • Η εργασία εκτός έδρας ( Βασίλειος Παπαβασιλείου Οικονομολόγος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221123

  • ΣτΕ 1146/2020. ΝΔ 1297/1972 – Φόρος υπεραξίας που απορρέει από την συγχώνευση ή μετατροπή επιχειρήσεων

ΣτΕ 1146/2020 ΝΔ 1297/1972 – Φόρος υπεραξίας που απορρέει από την συγχώνευση ή μετατροπή επιχειρήσεων (taxheaven.gr)

  • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Πρόγραμμα «Ηρακλής»

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Πρόγραμμα «Ηρακλής» (taxheaven.gr)

  • Τέθηκε σε ισχύ από 01.03 η διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης

https://www.taxheaven.gr/news/53286/teohke-se-isxy-apo-0103-h-diadikasia-exygianshs-twn-epixeirhsewn-oi-opoies-antimetwpizoyn-problhmata-yperxrewshs