• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας (από 23/10/23)

Με τα μάτια στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή τα οικονομικά επιτελεία της Δύσης φοβούνται τα χειρότερα. Η επενδυτική αναβάθμιση της Αθήνας σκιάζεται από τις πολεμικές ιαχές.

ΕΚΤ- επιτόκια

Στην Αθήνα συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η συνεδρίαση θα έχει τον δικό της συμβολισμό, καθώς αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, για πρώτη φορά μετά από τις δέκα συνεχόμενες αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης (4,5 ποσοστιαίες μονάδες).

Νέο μισθολόγιο

Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανασίου Πετραλιά, που κοινοποιήθηκε ήδη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μισθοδοσίας των υπουργείων και των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, διευκρινίζεται ότι με τα άρθρα 20-42 του ν.5045/2023 επέρχονται -από την 1η-1-2024- σειρά αλλαγών στα μισθολόγια του Δημοσίου μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι αυξήσεις κατά 70 ευρώ τον μήνα στους μικτούς βασικούς μισθούς  περίπου 663.000 δημοσίων υπαλλήλων.  Αναλυτικά εδώ

ΤΧΣ

Στα τέλη Νοεμβρίου ή -το πιθανότερο- τον Δεκέμβριο μετατίθεται η πώληση του πρώτου μεριδίου του Δημοσίου στην Εθνική, μετά την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διερευνήσει περαιτέρω τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές υπό τη σκιά των συγκρούσεων στο Ισραήλ.

Αναλυτικά εδώ

Νέα επιχειρηματικότητα

Σήμερα, στις13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους, ηλικίας 30 έως 55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Φυσικό άεριο- πλαφόν

Παράταση στην τιμή του πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η Ε.Ε. φοβούμενη τις εξελίξεις από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. (είδηση από Financial Times)

 

Άρθρο: Η παγίδα στη διεύρυνση της ΕΕ (Καθημερινή, Reuters)

 

(Πηγές: Καθημερινή, Οικ.Ταχυδρόμος, Ναυτεμπορική, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)