• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

EDITORIAL 04

Αγαπητοί φίλοι,

Όλοι έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης για την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Παράλληλα, βλέπουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό αλλά παγκόσμιο.
Η κρίση της χώρας μας συμπλέκεται με την κρίση του αναπτυγμένου δυτικού κό- σμου και επηρεάζεται από τις αλλαγές που συντελούνται στα περισσότερα μέρη της γης (εξελίξεις στη Β. Αφρική, Μέση Ανατολή, νέος ρόλος της Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας, Βραζιλίας). Η υιοθέτηση μέτρων για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας είναι μία αναγκαία αλλά όχι απαραίτητα και ικανή συνθήκη απεγκλωβισμού από την υπάρχουσα κατάσταση. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα κρίνει την πορεία, αλλά και την ποιότητα των εξελίξεων. Στελέχη του πολιτικού και οικονομικού χώρου, αλλά και των παραγωγικών τάξεων, αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει το παράδειγμα και ο κανόνας που χρόνια τώρα ακολουθούσαμε. Να χαράξουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, συντεταγμένη με τις καλύτερες δυνάμεις του τόπου.

Απαιτείται πια από όλους υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Οι ελεγκτικές εταιρείες, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έχουν να διαδραματίσουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, να προσφέρουν το έργο τους στην προσπάθεια απεμπλοκής της χώρας από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση:

– Να συνδράμουν με την τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουν στην υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων που θα οδηγήσουν σε ένα μικρότερο, παραγωγικότερο και αποτελεσματικότερο κράτος.

– Να βοηθήσουν με εποικοδομητικές και ρηξικέλευθες προτάσεις στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας.

– Να συμμετέχουν ενεργά στην εγκαθίδρυση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα απελευθερώνει παραγωγικές δυνάμεις, θα αναδεικνύει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, θα προσελκύει ξένες επενδύσεις, έτσι ώστε η χώρα μας να μπει στη λεωφόρο των μεγάλων αλλαγών και να λάβει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Η Συντακτική Επιτροπή