• Σήμερα είναι: Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

EDITORIAL 05

Αγαπητοί αναγνώστες,

Το Accountancy Greece σας εύχεται καλή χρονιά!

Το πέμπτο τεύχος του περιοδικού μας συμπίπτει με το κλείσιμο ενός χρόνου από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Η πρώτη αυτή περίοδος εμφάνισής του ήταν ένα πείραμα αλλά κι ένα στοίχημα για την εκδοτική ομάδα, το οποίο νομίζουμε ότι πέτυχε. Σας καλούμε να στείλετε γνώμες και σχόλια στη διεύθυνση του περιοδικού, αλλά και γενικότερα να πλαισιώσετε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές του, ώστε να μπούμε με πλήρεις δυνάμεις σε αυτή τη νέα, πολύ δύσκολη, για τη χώρα μας, χρονιά.

Η νέα χρονιά σημαδεύεται κι από την εφαρμογή ενός νόμου που φιλοδοξεί να αλλάξει τις σχέσεις φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον νόμο 3842/2010, που ολοκληρώθηκε με την υπουργική απόφαση ΠΟΛ 1159 (ΦΕΚ Β 1657/26.7.2011) και ο οποίος προβλέπει την υποχρέωση των ορκωτών ελεγκτών να εκδίδουν φορολογικό πιστοποιητικό για τις Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) οι οποίες υπάγονται σε υποχρεωτικό έλεγχο ορκωτών ελεγκτών. Ο νόμος αυτός θέτει τις επιχειρήσεις μπροστά σε μια νέα εποχή, αλλά και τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές σε μια νέα σειρά καθηκόντων.

Η κύρια επιδίωξη του νόμου είναι η βελτίωση των σχέσεων επιχείρησης και φορολογικών αρχών. Ο φορολογικός έλεγχος από τον ορκωτό ελεγκτή θα βοηθήσει στην εύρεση σφαλμάτων και στην ταχύτατη διόρθωσή τους, το ποσό της φορολογικής υποχρέωσης καθίσταται νωρίς οριστικό, οπότε και η εταιρεία μπορεί να ρυθμίσει καλύτερα τις ταμειακές υποχρεώσεις της, ο ορκωτός ελεγκτής μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία στην επίλυση κάποιου δύσκολου φορολογικού προβλήματος, τα λογιστήρια των εται- ρειών θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μπορούν με σιγουριά να αντιμετωπίσουν έναν οποιονδήποτε τυχαίο φορολογικό έλεγχο. Έτσι οι σχέσεις φορολογικών αρχών και εταιρειών αποκτούν διαφάνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Φυσικά, ο νόμος και οι τυχόν ατέλειές του θα κριθούν στην πράξη, αλλά η εφαρμογή του θα προσφέρει ένα νέο πεδίο ομαλοποίησης της αγοράς.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας το φορολογικό σύστημα αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μια υποχρέωση όλων όσοι λαμβάνουν μέρος στο οικονομικό παιχνίδι. Η συνεισφορά και των ορκωτών ελεγκτών λογιστών σε αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Ας βοηθήσουμε όλοι να γίνει αυτό το σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του φορολογικού μας συστήματος.

Η Συντακτική Επιτροπη