• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Editorial 30

Αγαπητοί αναγνώστες,

Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους αυτού. Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξή του διευκρινίζει τους όρους της επερχόμενης ανάπτυξης, απαντώντας σε σειρά εύλογων ερωτήσεων. Σύμφωνα με τον κ. υπουργό, το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει ως κύριο στόχο «να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουμε ήδη συμφωνήσει ή αυτές που τελικά θα συμφωνηθούν και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο, για να υπηρετήσει και τους υπόλοιπους στόχους της πολιτικής». Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «όλοι πια βλέπουμε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν μια κρίση μόνο δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά ήταν μια κρίση παραγωγικού υποδείγματος, άρα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα και τις επενδύσεις να ενισχύσουμε και τη φορολογία στοχευμένα να μειώσουμε και το κοινωνικό κράτος να στηρίξουμε. Αυτό, λοιπόν, είναι ακριβώς εκείνο που πρέπει να επιλύσουμε σε επίπεδο συγκεκριμένο, διότι η απάντηση βεβαίως είναι να τα συνδέσουμε και τα δύο. Αλλά ακριβώς επειδή θέλουμε να είμαστε σαφείς, αυτό θα απαντηθεί με συγκεκριμένο τρόπο και στο νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο αλλά και στην αναπτυξιακή στρατηγική που εξετάζουμε αυτή την περίοδο». Ο κ. υπουργός αναφέρεται ακόμα στην ανάγκη «ενός buffer, ένα διαρκές ταμείο σταθεροποίησης, το οποίο να εγγυάται και προς τον ελληνικό λαό καταρχήν, αλλά και προς τις διεθνείς αγορές, πως ό,τι κι αν συμβεί η Ελλάδα έχει ένα εργαλείο στα χέρια της να αποφύγει ακραίες διεθνείς καταστάσεις».

Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύεται άρθρο – ρεπορτάζ από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου το ζήτημα της ανάπτυξης αποτέλεσε το κεντρικό θέμα των συζητήσεων των συμμετεχόντων.

Ο Κώστας Νιφορόπουλος συνεχίζει να ερευνά την ιστορία της λογιστικής, αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια του Σώματος Ορκωτών Λογιστών και της δημιουργίας του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου.

Τέλος, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας θα βρείτε ακόμα άρθρα, έρευνες, τάσεις, στατιστικά στοιχεία, κείμενα προερχόμενα από τη δραστηριότητα των εταιρειών του κλάδου.

Η Συντακτική Επιτροπή

Accountancy Greece

Τριμηνιαίο Περιοδικό
Οικονομικού Λογισμού