• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Ενέργειες προετοιμασίας φορέων Γενικής Κυβέρνησης για τη μετάπτωση στο Νέο Λογιστικό Πλαίσιο (Π.Δ.54/2018)

γράφουν οι :

Σάνδρα Κοέν, Καθηγήτρια Λογιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παναγιώτης Βρουστούρης, Ορκωτός Ελεγκτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, MPI Hellas Ανώνυμη Ελεγκτική Εταιρεία

Θάνος Πολύδωρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Α.Ε.

 

1. Εισαγωγή

H διαδικασία μετάβασης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΦΓΚ) από τα υφιστάμενα κλαδικά λογιστικά σχέδια (ΚΛΣ) στο Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) αποτελεί ένα σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα προκειμένου οι ΦΓΚ να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τη λογιστική μεταρρύθμιση το 2026.

Για την πρώτη εφαρμογή του ΛΠΓΚ έχει εκδοθεί η Λογιστική Πολιτική Πρώτης Εφαρμογής (ΛΠΠΕ) ήδη από το καλοκαίρι του 2020 η οποία έχει κυρίως προσανατολισμό προς τη Κεντρική Διοίκηση. Πέραν της ΛΠΠΕ έχουν εκδοθεί και μια σειρά άλλες λογιστικές πολιτικές οι οποίες μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ανέρχονταν σε 11 (έντεκα). Οι Λογιστικές Πολιτικές που εκδόθηκαν μετά τη ΛΠΠΕ, κατισχύουν της ΛΠΠΕ επί ειδικότερων θεμάτων που αυτές πραγματεύονται.

Βάσει της εγκυκλίου «Εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης στις λοιπές οντότητες (φορείς) της Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της Λογιστικής Μεταρρύθμισης» Αριθμός 2/905/ΔΛΓΚ 13/1/2025 (εφεξής «Εγκύκλιος Εφαρμογής 2025»), το χρονικό διάστημα από 1.1.2025 μέχρι 31.12.2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας (προπαρασκευαστική περίοδος) κατά την οποία οι ΦΓΚ πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως το ΛΠΓΚ από 1.1.2026.

Οι απαιτούμενες ενέργειες σε ακραιφνώς λογιστικό πλαίσιο στις οποίες πρέπει να προβούν οι ΦΓΚ για να μπορέσουν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά το ΛΠΓΚ από 1/1/2026 χωρίζονται σε δύο βασικές δράσεις:

Α) Ανάπτυξη ενός συνόλου λογιστικών μητρώων και αρχείων δηλαδή του Μητρώου Παγίων, του Μητρώου Αποθεμάτων (Βιβλίου Αποθήκης), του Μητρώο Μισθώσεων, των Μητρώων Προμηθευτών / Πιστωτών / Πελατών / Χρεωστών, του Μητρώου Επισφαλών Απαιτήσεων, του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και του Μητρώου Παραχωρήσεων. Τα αρχεία αυτά είναι απαραίτητα για την αρχική αναγνώριση την 1/1/2026 και τη μεταγενέστερη επιμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων των ΦΓΚ σύμφωνα με το ΛΠΓΚ.

Β) Καταγραφή αρχικού ισοζυγίου και ισολογισμού έναρξης με ημερομηνία αναφοράς 1/1/2026 μέσω της μεθόδου της αναδιατύπωσης (restatement) του ισοζυγίου 31/12/2025 βάσει των κλαδικών λογιστικών σχεδίων.

Πέραν από τις ανωτέρω ενέργειες για την αποδοτική εφαρμογή του ΛΠΓΣ στους ΦΓΚ απαιτείται αφενός εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων στο λογιστικό οικοσύστημα δηλαδή εργαζόμενους στις οικονομικές υπηρεσίες των ΦΓΚ, ελεγκτών των λογιστικών καταστάσεων, λογιστών που υποστηρίζουν τους φορείς, κτλ. και αφετέρου ανάπτυξη κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τα μητρώα, την παρακολούθηση των συναλλαγών σε όρους λογιστικής και προϋπολογισμού και τη σύνταξη των λογιστικών καταστάσεων και λοιπών χρηματοοικονομικών αναφορών.

Στη συνέχεια αναλύονται οι λογιστικές ενέργειες που περιλαμβάνονται στη «Εγκύκλιο Εφαρμογής 2025».

2. Ανάπτυξη ενός συνόλου λογιστικών μητρώων και αρχείων

Η «Εγκύκλιος Εφαρμογής 2025» αναφέρει στην Ενότητα Ε ένα σύνολο λογιστικών μητρώων και αρχείων που θα πρέπει να αναπτύξουν οι ΦΓΚ. Η ανάπτυξή τους είναι απαραίτητο να γίνει εντός του 2025 καθώς οι πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να γίνει η μετάπτωση του Ισοζυγίου (αναδιατύπωση Ισοζυγίου) της 31/12/2025 του ΦΓΚ βάσει των κλαδικών Λογιστικών Σχεδίων σε αρχικό ισοζύγιο και ισολογισμό έναρξης με ημερομηνία αναφοράς την 1/1/2026 με βάση το ΛΠΓΚ. Εξυπακούεται ότι οι πληροφορίες των μητρώων πρέπει να συμφωνούν με τις πληροφορίες που παρουσιάζονται συγκεντρωτικά στους σχετικούς λογαριασμούς του Λογιστικού Σχεδίου.

Τα μητρώα και το ενδεικτικό περιεχόμενό τους που είναι απαραίτητο για την μετάβαση είναι:

Μητρώο Ενδεικτικό περιεχόμενο
Μητρώο Παγίων Α) Γενικά: Αξία κτήσης, Συσσωρευμένες Αποσβέσεις, Τυχόν Απομειώσεις

Β) Ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδυτικά ακίνητα: Αντικειμενική αξία (στην περίπτωση που το Β>Α) ως αξία κτήσης, Ωφέλιμη Ζωή

Μητρώο Αποθεμάτων Αποθέματα τέλους χρήσης

Μέθοδος αποτίμησης

Απομειώσεις αποθεμάτων

Μητρώο Μισθώσεων Λειτουργικές μισθώσεις

Χρηματοδοτικές μισθώσεις

Μητρώα Προμηθευτών Υπόλοιπα προμηθευτών
Μητρώα  Πιστωτών Υπόλοιπα πιστωτών
Μητρώο Πελατών Υπόλοιπα απαιτήσεων πελατών
Μητρώο Χρεωστών Υπόλοιπα απαιτήσεων χρεωστών
Μητρώο Επισφαλών Απαιτήσεων Παρακολούθηση επισφαλών απαιτήσεων

Υπολογισμός απομειώσεων

Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών Τραπεζικοί λογαριασμοί και χαρακτηριστικά τους
Μητρώο Παραχωρήσεων Παρακολούθηση των συμβάσεων παραχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων

 

Πολλοί ΦΓΚ ήδη διαθέτουν ορισμένα από τα ανωτέρω Μητρώα στο πλαίσιο εφαρμογής των ΚΛΣ. Στην περίπτωση που αυτά δεν είναι λειτουργικά, είτε παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις, είτε απλώς δεν υφίστανται, οι εν λόγω ΦΓΚ θα πρέπει να τα δημιουργήσουν εκ του μηδενός.

Φυσικά εάν ορισμένοι φορείς δεν τηρούν σημαντικά αποθέματα, δεν έχουν συνάψει μισθώσεις ή συμβάσεις παραχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων δεν θα χρειαστεί να αναπτύξουν Μητρώο Αποθεμάτων, Μητρώο Μισθώσεων, ή Μητρώο  Παραχωρήσεων, αντίστοιχα.

3. Αρχικό ισοζύγιο και Ισολογισμός έναρξης 1/1/2026

Σύμφωνα με την «Εγκύκλιο Εφαρμογής 2025» η διαδικασία κατάργησης των ΚΛΣ και μετάβασης στο ΛΠΓΚ εντός του 2025 θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Οι ΦΓΚ θα αποτυπώσουν τις συναλλαγές του οικονομικού έτους 2025 στους λογαριασμούς των υφιστάμενων ΚΛΣ.
  • Εντός του 2025, οφείλουν να εισαγάγουν στα πληροφοριακά τους συστήματα το νέο Σχέδιο Λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο έχει δημοσιευθεί με την Αρίθμ. 2/114767/ΔΛΓΚ/17-12 2024 «Κοινό Σχέδιο Λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης και αντιστοίχιση με τα κλαδικά λογιστικά σχέδια» (Β’ 6975) Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ: Ψ815Η-ΩΓΙ).
  • Η μετάβαση στο αρχικό ισοζύγιο και στον ισολογισμό έναρξης με ημερομηνία αναφοράς 1/1/2026 θα πραγματοποιηθεί μέσω της μεθόδου της αναδιατύπωσης (restatement) του ισοζυγίου.

 

3.1 Αναδιατύπωση Ισοζυγίου

Σύμφωνα με τη μέθοδο αναδιατύπωσης Ισοζυγίου, με τη λήξη του 2025 τα μεγέθη των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, όπως αυτά θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς των ΚΛΣ, θα μεταπέσουν στους νέους λογαριασμούς του Π.Δ.54/2018 (μετά τη μεταφορά των αποτελεσματικών λογαριασμών), σύμφωνα με όσα ορίζει το ΛΠΓΚ. Επισημαίνεται ότι η καθαρή θέση των ανωτέρω οντοτήτων θα αποτυπωθεί ως το υπολειμματικό μέγεθος των περιουσιακών τους στοιχείων μείον τις υποχρεώσεις τους.

Προβλέπεται λοιπόν ότι κατά την μετάπτωση πρέπει να ακολουθηθούν αυτά που ορίζει το ΛΠΓΚ. Πιο συγκεκριμένα, ότι η μετάπτωση δεν είναι η απλή μεταφορά ποσών στους αντιστοιχιζόμενους μέσω του mapping λογαριασμούς των ΚΛΣ με το νέο Λογιστικό Σχέδιο του Π.Δ.54/2018. Αντίθετα, η διαδικασία της μετάπτωσης προϋποθέτει την ορθή αναγνώριση και επιμέτρηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων βάσει των κανόνων του ΛΠΓΚ.

Συγκεκριμένα, η «Εγκύκλιος Εφαρμογής 2025» αναφέρει ότι οι ΦΓΚ που εφαρμόζουν ήδη λογιστική δεδουλευμένης βάσης θα αναγνωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τους εξής κανόνες:

α. θα αναγνωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις που πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης με το προηγούμενο λογιστικό πλαίσιο και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια αναγνώρισης του νέου λογιστικού πλαισίου, επιμετρημένα, όμως σύμφωνα με τους κανόνες του νέου Λογιστικού Πλαισίου, εξετάζοντας επιπλέον τα περιουσιακά στοιχεία για τυχόν υφιστάμενες και μη αναγνωρισμένες ζημίες απομείωσης, προκειμένου, αυτές να αναγνωριστούν βάσει των οικείων Λογιστικών Πολιτικών, έτσι ώστε τα εν λόγω στοιχεία να παρουσιαστούν κατά την απογραφή σε επικαιροποιημένες αξίες,

β. θα αναγνωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης με το προηγούμενο λογιστικό πλαίσιο αλλά πληρούν τα κριτήρια αναγνώρισης με το νέο Λογιστικό Πλαίσιο, επιμετρημένα με τους κανόνες του νέου λογιστικού πλαισίου, και

γ. δεν θα αναγνωρίσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις που πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης με το προηγούμενο λογιστικό πλαίσιο, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια αναγνώρισης με το νέο Λογιστικό Πλαίσιο (π.χ. κονδύλια του λογαριασμού 16 των κλαδικών λογιστικών σχεδίων, όπως έξοδα ίδρυσης και πρώτης εγκατάστασης, έξοδα ερευνών κ.λπ.) ή στοιχεία που κατά την απογραφή διαπιστώνεται ότι η αρχική αναγνώρισή τους οφείλεται σε λογιστικά λάθη.

Βασική προϋπόθεση είναι οι ΦΓΚ να αναγνωρίζουν και να επιμετρούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους υπό τον όρο να πληρούν τα κριτήρια αναγνώρισης, ώστε να συνεισφέρουν στην αληθή και εύλογη απεικόνιση της Χρηματοοικονομικής Θέσης και της Χρηματοοικονομικής Επίδοσης της οντότητας.

Ενδεικτικά προτείνονται οι ακόλουθες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν επί στοιχείων του Ισολογισμού βάσει των ΚΛΣ καθώς και λοιπών στοιχείων των ΦΓΚ στις 31/12/2025 για να γίνει η μετάπτωση από 1/1/2026 στο ΛΠΓΣ και να συνταχθεί ο Ισολογισμός Έναρξης καθώς και το κατάλληλο κείμενο αναφοράς (δηλαδή, Λογιστική Πολιτική, Π.Δ. 54/2018, ΛΠΠΕ)για την άντληση των σχετικών λογιστικών κατευθύνσεων.

Ειδικά για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, σημειώνεται ότι οι φορείς που δεν διαθέτουν λειτουργικό Μητρώο παγίων θα πρέπει να διενεργήσουν αρχική απογραφή των παγίων τους, τόσο ακινήτων όσο και λοιπών παγίων, βάσει των αναφερομένων στην «Εγκύκλιο Εφαρμογής 2025».

 

Στοιχείο βάσει ΚΛΣ 31/12/2025 Προτεινόμενη ενέργεια Λογιστική Πολιτική
Ακίνητα (ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδυτικά) Υπολογισμός Αντικειμενικής Αξίας.

Σύγκρισης Αντικειμενικής Αξίας με Λογιστική Αξία. Χρήση της μεγαλύτερης μεταξύ της Αντικειμενικής Αξίας και της  Λογιστικής Αξίας

 

Εάν είναι η αντικειμενική αξία τότε και μόνο για την αρχή επιμέτρηση εφαρμογή της μεθόδου συμψηφισμού (μηδενισμός των σωρευμένων αποσβέσεων και αναπροσαρμογή της λογιστικής τους (αναπόσβεστης) αξίας στην αντικειμενική αξία.

Η αντικειμενική αξία (εφόσον είναι μεγαλύτερη) θα τεθεί ως τεκμαρτό κόστος κτήσης.

Υπολογισμός Ωφέλιμης Ζωής

Αναγνώριση τυχόν χρηματοδοτικών μισθώσεων

«Ενσώματα Πάγια»

«Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων που δημιουργούν Χρηματοροές»

«Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων που δεν δημιουργούν Χρηματοροές»

«Μη Κυκλοφορούντα Περιουσιακά Στοιχεία Διακρατούμενα προς Πώληση και Διακοπείσες Δραστηριότητες»

Λοιπά πάγια Αξία Κτήσης

Σωρευμένες αποσβέσεις

Υπολογισμός τυχόν απομειώσεων

 

Εκτίμηση υπολειπόμενης ωφέλιμης ζωής και προσαρμογή αποσβεσθέντων και αποτελεσμάτων εις νέο

 

Αναγνώριση τυχόν χρηματοδοτικών μισθώσεων

«Ενσώματα Πάγια»

«Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων που δημιουργούν Χρηματοροές»

«Απομείωση Περιουσιακών Στοιχείων που δεν δημιουργούν Χρηματοροές»

«Μη Κυκλοφορούντα Περιουσιακά Στοιχεία Διακρατούμενα προς Πώληση και Διακοπείσες Δραστηριότητες»

Έξοδα πολυετούς απόσβεσης Δεν αναγνωρίζονται ως περιουσιακά στοιχεία από το Π.Δ.54/2018. Η διαγραφή της αναπόσβεστης αξίας τους θα οδηγήσει σε μείωση της Κ.Θ. Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Επενδύσεις σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες Καταγραφή και επιμέτρηση βάσει του Π.Δ.54/2018

 

Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Άυλα στοιχεία Καταγραφή και επιμέτρηση βάσει του Π.Δ.54/2018  «Άυλα Περιουσιακά Στοιχεία»
Απαιτήσεις Αξία απαιτήσεων βάσει ΚΛΣ

Υπολογισμός τυχόν απομειώσεων

 

Σημείωση: Για τον υπολογισμό των απομειώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες πληροφορίες που τηρούνται σε λογαριασμούς προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Αποθέματα Αξία αποθεμάτων βάσει ΚΛΣ

Υπολογισμός τυχόν απομειώσεων

«Αποθέματα»

 

Προκαταβολές Αξία προκαταβολών βάσει ΚΛΣ

Προσαρμογή στις ανακτήσιμες αξίες

Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Λοιπά Χρηματοοικονομικά στοιχεία Καταγραφή και επιμέτρηση βάσει του Π.Δ.54/2018 Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση Εξέταση  εάν αφορούν πάγια στοιχεία και αν έχουν ολοκληρωθεί και πρέπει να μεταφερθούν στους λογαριασμούς των παγίων, να παραμείνουν ή να διαγραφούν «Ενσώματα Πάγια»
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (αναλυτικά) Έλεγχος εάν αντιστοιχούν σε αληθή και εύλογη απεικόνιση Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Προβλέψεις Έλεγχος υφιστάμενων προβλέψεων.

Υπολογισμός προβλέψεων βάσει του Π.Δ.54/2018

 

Σημείωση: Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι ο όρος «Πρόβλεψη» έχει νέο περιεχόμενο στο Π.Δ.54/2018 σε σχέση με τα ΚΛΣ. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες κατηγορίες Προβλέψεων των ΚΛΣ ορίζονται πλέον ως απομειώσεις βάσει ΛΠΓΚ

 «Προβλέψεις, Ενδεχόμενες Υποχρεώσεις και Ενδεχόμενα Περιουσιακά Στοιχεία»
Επιχορηγήσεις επενδύσεων Έλεγχος του αναλυτικού περιεχομένου του λογαριασμού και μεταφορά:

α) Στην Καθαρή Θέση εάν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι, και

β) Στις υποχρεώσεις εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί

 

Σημείωση: Εάν ο όρος αφορά απλώς την απόκτηση ενός παγίου το οποίο έχει ήδη αποκτηθεί το συγκεκριμένο ποσό παραμένει στην καθαρή θέση και δεν πάει στις υποχρεώσεις αλλά όχι πλέον σε λογαριασμό αποθεματικών

Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Κεφάλαιο Δεν έχουν δοθεί αναλυτικές πληροφορίες από το ΓΛΚ για το λογαριασμό του Κεφαλαίου.

 

Σημείωση: Βάσει του Π.Δ.54/2018 ο λογαριασμός του κεφαλαίου χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που η οντότητα έχει κεφάλαιο το οποίο κατατίθεται από τους ιδιοκτήτες της. Σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει η καθαρή θέση να μεταφερθεί στο σωρευμένο έλλειμμα/πλεόνασμα. Αντίστοιχος λογιστικός χειρισμός έγινε στον Ισολογισμό Έναρξης της Κεντρικής Διοίκησης 1/1/2019

Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Μισθώσεις Ανάλυση των μισθώσεων σε λειτουργικές και χρηματοδοτικές  και ενσωμάτωση πληροφοριών χρηματοδοτικών μισθώσεων στις λογιστικές καταστάσεις  «Μισθώσεις»
Παραχωρήσεις Καταγραφή και λογιστική παρουσίαση παραχωρήσεων  «Συμφωνίες Παραχώρησης του Δικαιώματος Παροχής Υπηρεσιών: Παραχωρητής»
Δεδουλευμένα έσοδα και έξοδα Αναγνώριση απαιτήσεων και υποχρεώσεων στις λογιστικές καταστάσεις από τυχόν δεδουλευμένα έσοδα και έξοδα στο τέλος της περιόδου που δεν έχουν αποτυπωθεί βάσει του ΚΛΣ Βασικές αρχές Π.Δ.54/2018 και ΛΠΠΕ
Συμψηφιστικός πίνακας (reconciliation table) Κατάρτιση αναλυτικού συμψηφιστικού πίνακα (reconciliation table) για την δικαιολόγηση όλων των αλλαγών που έγιναν από 31/12/2025 βάσει των ΚΛΣ σε Ισολογισμό 1/1/2026 βάσει του ΛΠΓΚ.

 

Σημείωση: O πίνακας είναι απαραίτητος για σκοπούς λογοδοσίας και ελέγχου παρόλο που δεν προβλέπεται διακριτά στην εγκύκλιο.

Χρήση και της

Λογιστικής Πολιτικής «Λογιστικές Πολιτικές, Μεταβολές Λογιστικών Εκτιμήσεων και Λάθη»

 

4. Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω είναι εμφανές ότι η διαδικασία της κατάρτισης των μητρώων και της μετάπτωσης είναι απαιτητική και απαιτεί χρόνο, πόρους και συνεργασία μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών, της Διοίκησης και λοιπών τμημάτων των ΦΓΚ. Επίσης, ενδέχεται να απαιτήσει τη χρήση εξειδικευμένων υπηρεσιών από εξωτερικές συνεργάτες κυρίως λογιστές, ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς πληροφορικής που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η διαφοροποιήσεις μεταξύ ΚΛΣ και ΛΠΓΚ, στη λογιστική τους διάσταση, παρόλο που και τα δύο αναφέρονται σε λογιστική του δεδουλευμένου είναι ουσιώδεις και απαιτούν εμπεριστατωμένη εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων καθώς το ΛΠΓΚ υιοθετεί αρχές των διεθνών λογιστικών προτύπων ενώ τα ΚΛΣ βασίζονταν στο ΕΓΛΣ το οποίο εδώ και μια δεκαετία έχει αντικατασταθεί από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΛΠΓΚ εισάγει ένα σύγχρονο πλαίσιο χρηματοοικονομικής διοίκησης στο δημόσιο τομέα σύμφωνο με τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας και θα επιτρέψει η Ελλάδα να λάβει υψηλές βαθμολογίες σε όρους λογιστικής ωριμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο βήμα στην εφαρμογή του που είναι ο Ισολογισμός έναρξης 1.1.2026 οφείλει να γίνει σωστά. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια απλή μετάπτωση των ποσών των λογαριασμών βάσει των ΚΛΣ στις 31.12.2025 στους «αντιστοιχισμένους» λογαριασμούς βάσει του Π.Δ. 54/2018.