• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευκαιρίες και την ανάπτυξη

Νικόλαος Βουνισέας

Senior Partner, KPMG

Αδιαμφησβήτητα, η νόσος Covid-19 έχει προκαλέσει ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς, τόσο στο ελληνικό όσο και στο παγκόσμιο επιχειρείν, και έχει ήδη επαναπροσδιορίσει την ηγεσία, από πολλές απόψεις.

Παρότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην εκπνοή μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με την έκθεσή «CEO Outlook» της KPMG οι Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και διατηρούν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, αλλά και της εταιρείας τους. Η κρίση της πανδημίας μπορεί να έφερε αναδιοργανώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά οφείλουμε να το δούμε ως μια ευκαιρία των επιχειρήσεων να αφουγκραστούν τις ανάγκες των stakeholders και των κοινωνικών ομάδων και να αναπτυχθούν. Οι πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών οργανισμών στη χώρα μας και η ανάγκη των stakeholders να έρθει η παραγωγή πιο κοντά στη χώρα μας δημιουργούν συνθήκες ευκαιριών και καλούν τους έλληνες CEOs να αξιοποιήσουν γρήγορα ευκαιρίες, να πάρουν άμεσες αποφάσεις. Ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με νέες θέσεις εργασίας και βιομηχανικές υποδομές, εφαρμογή ψηφιακού μετασχηματισμού και αλλαγή κουλτούρας.

Είναι γεγονός ότι οι επιχειρηματίες στη χώρα μας έχουν επιδείξει μεγάλο βαθμό ανθεκτικότητας όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, μαζί με το δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα, υπάρχουν δίπλα τους οι άνθρωποι που υποστηρίζουν το όραμα και τις προσπάθειές τους. Καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός και εδραιώνονται νέα ψηφιακά μοντέλα, με σκοπό τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, η ανανέωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων μιας επιχείρησης είναι σημαντική. Η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις νέες μορφές εργασίας –όπως η εξ αποστάσεως εργασία– και η προθυμία τους για νέες γνώσεις πάνω σε ψηφιακά θέματα αποτελούν τα ουσιαστικότερα όπλα για την επιβίωση μιας επιχείρησης στη νέα πραγματικότητα.

Σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, η αυξημένη αισιοδοξία των Ελλήνων για την οικονομία της χώρας δίνει ένα μήνυμα σε όλες τις εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της καλής ηγεσίας. Πιστεύω στις δυνατότητες του ελληνικού επιχειρείν και είμαι σίγουρος πως προετοιμάζονται για να γυρίσουν σελίδα, με το βλέμμα στραμμένο στις ευκαιρίες και την ανάπτυξη.