• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Με νέα, οριζόντια μέτρα και ενισχυμένη επιτήρηση στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, την ώρα που η αμηχανία είναι διάχυτη στη Μύκονο, μετά τα μέτρα  που επιβλήθηκαν στο πλέον τουριστικό ελληνικό νησί. Αντιπροτάσεις των επιχειρηματιών του νησιού. Ακολουθούν μέτρα και για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο.

Fitch, αξιολόγηση

Την διατήρηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα BB, με σταθερό το outlook (προοπτικές) επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος από τη μία πλευρά τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ακόμη και μετά το σοκ της πανδημίας, αλλά και τις αδύναμες -σε μεσοπρόθεσμη βάση- προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και τον -ακόμη- πολύ υψηλό όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, ο οίκος αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2021, στο 4,3% από 3% στην προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψη για το έλλειμμα.

Επαγγελματικές μισθώσεις

Η διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων των επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, παρατείνεται για διάστημα ίσο με τον χρόνο αναστολής της οικονομικής τους δραστηριότητας. Αυτό προβλέπει το άρθρο 57 του νόμου 4818/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες Κυριακή, μέσω του οποίου παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για εξώσεις.

Κατώτατος μισθός

Την επόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οδηγός για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας

Σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%, η αποπληρωμή τους από τον Ιανουάριο του 2022, ποιοι μπορούν να ενταχθούν. Αναλυτικά εδώ

Τιτλοποίηση της ΕΤΕ

Έως την προσεχή Τετάρτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος είναι η συμφωνία να έχει κλείσει έως τη γενική συνέλευση που έχει οριστεί για την Παρασκευή 30 Ιουλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που υλοποιεί η ΕΤΕ, μέσω της οποίας η τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των NPEs.

 Πτώση της «χρυσής βίζα»

Επενδύσεις ύψους 234,5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν το 2020 στην αγορά ακινήτων, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», καθώς ο αριθμός των αδειών υποχώρησε σε 938, με βάση τα προσφάτως αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η κάμψη έναντι του 2019 είναι εμφανής και αποτυπώνει τις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικότερα, το 2019 είχαν εκδοθεί 3.503 άδειες, με αποτέλεσμα το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων να διαμορφωθεί σε 876 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το 2020 καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 73% στο ύψος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω της «χρυσής βίζας», που απευθύνονται σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

Ενέργεια- αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής

Νέους κανόνες τιμολόγησης με ορισμένες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΕΗ αλλά και τηςPROTERGIA συναντά η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγή στη μεθοδολογία χρέωσης των καταναλωτών προκειμένου να προστατευθούν από τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Την Παρασκευή σε έκτακτο call μεταξύ της Ολομέλειας και 37 στελεχών της αγοράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας παρουσίασε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την νέα φιλοσοφία τιμολόγησης που περιλαμβάνει την κατάργηση των παγίων, τον έλεγχο των εταιρειών και την εφαρμογή ενός σταθερού τιμολογίου δίχως ρήτρες και ενός κυμαινόμενου με ρήτρα.

Βουλή, Παιδεία, Επικουρική ασφάλιση

Την Τρίτη εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερη αυτονομία των εκπαιδευτικών μονάδων και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης.

 

Μικρά Διεθνή

 • Παρά το κύμα μολύνσεων, που συνεχίζει να φουσκώνει, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που παρέμεναν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, «Ημέρα Ελευθερίας», προτιμώντας να βασιστεί στην «ατομική ευθύνη» του καθενός.
 • Στην Γαλλία παρουσιάζεται σήμερα- παρά τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων- το σχέδιο νόμου με το οποίο οι εμβολιασμοί καθίστανται υποχρεωτικοί για υγειονομικούς και επεκτείνεται η χρήση του «pass sanitaire”, του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε εστιατόρια, καφέ, εμπορικά κέντρα και μέσα μεταφοράς.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Ethnos.gr, newmoney.gr, k report, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)

 

***

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • Δ. ΟΡΓ. Δ 1060239 ΕΞ 2021 Έκδοση του Εγχειριδίου Ερωτήσεων-Απαντήσεων σε Φορολογικά Θέματα, Ιουλίου 2021

https://www.forin.gr/articles/article/50039/d-org-d-1060239-eks-2021

 • Υ.Α. 2/87749/ΔΛΓΚ/2021 Λογιστικές Πολιτικές για τις «Συμφωνίες Παραχώρησης του Δικαιώματος Παροχής Υπηρεσιών: Παραχωρητής», για τα «Γεγονότα μετά την Ημερομηνία Αναφοράς» και για τις «Λογιστικές Πολιτικές, Μεταβολές Λογιστικών Εκτιμήσεων και Λάθη».

https://www.forin.gr/articles/article/50023/ua-2-87749-dlgk-2021

 • Τα κρίσιμα σημεία του νέου Πτωχευτικού κώδικα και της παροχής 2ης Ευκαιρίας (Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής (ΣΟΕΛ) (ACCA) )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222634

 • Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Οριστική διαγραφή απαιτήσεων μικρής αξίας – Τι ισχύει από 1/1/2020 (Μάγδα Κρυστάλλη)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222668

 • H ετήσια άδεια των εργαζομένων. Βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν την άδεια

( Μιλτιάδη Κ. Λεοντάρη)

https://www.logistis.gr/default.asp?pid=378&la=1

 • Απαλλαγή από τον φόρο κατά τη μεταβίβαση μετοχών ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561429796/apallagi-apo-ton-foro-kata-ti-metavivasi-metochon/

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561429802/forodoxies-gnorizete-oti-332/

 • Επιστρεπτέα προκαταβολή και έντυπο Ν: Διευκρίνιση από την ΑΑΔΕ στις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις

https://www.taxheaven.gr/news/55266/epistreptea-prokatabolh-kai-entypo-n-dieykrinish-apo-thn-aade-stis-syxnes-erwthseis-apanthseis

 • Παραγραφή: Πως μπορεί να μειωθεί στα 4 έτη

https://www.taxheaven.gr/news/55304/paragrafh-pws-mporei-na-meiwoei-sta-4-eth

 • Η έκπτωση του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή ( Δημήτρης Λεβεντάκης )

https://www.taxheaven.gr/circulars/36976/arora-h-ekptwsh-toy-foroy-poy-katablhohke-sthn-allodaph