• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

 

Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι στην προγραμματισμένη  για τις 15.00 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η σχετική απόφαση για το νέο κατώτατο όριο θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αύξηση θα κυμανθεί γύρω στο 8% και θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο θα έφερνε εφάμιλλη αύξηση στις καθαρές αμοιβές, αλλά και στις καταβλητέες εισφορές ανά αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό, ενώ έως 1 δισ. ευρώ ή 2,6% εκτιμάται η αύξηση της δαπάνης του ιδιωτικού τομέα για μισθούς και ασφαλιστικές κρατήσεις σε ετήσια βάση.

Στην  περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο (αύξηση 8%), ο μεικτός κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 632 ευρώ/μήνα έναντι των 586 ευρώ/μήνα  που ανέρχεται έως τώρα. Αφαιρώντας τις εργατικές εισφορές ύψους 16%, οι καθαρές αμοιβές τις οποίες θα λάβει καθαρές ο εργαζόμενος, θα ανέρχονται στο ποσό των 531 ευρώ/μήνα έναντι 492 ευρώ/μήνα που λαμβάνει σήμερα, θα δει μια αύξηση κατά 39 ευρώ/μήνα. Οι δε εργατικές εισφορές τις οποίες θα πληρώσει επιπλέον ο εργαζόμενος θα ανέλθουν σε 8 ευρώ/μήνα (101 ευρώ μείον 93 ευρώ). Παράλληλα, όμως, θα αυξηθούν και οι εργοδοτικές εισφορές κατά 12 ευρώ/μήνα (158 ευρώ μείον 146 ευρώ).

Έκδοση ομολόγου

Η επιστροφή στις αγορές αναμένεται – εκτός απροόπτου – να αρχίσει μέσα στην εβδομάδα ακόμα και σήμερα ή την Τρίτη με το άνοιγμα του βιβλίου πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την έκδοση 5ετούς ομολόγου και με στόχο την απόδοση 2 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr  πρόθεση του “εκδότη” είναι το πρώτο βήμα της επιστροφής στις αγορές μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος να γίνει “με όρους αγοράς”, ήτοι με αποδόσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κλίμα της δευτερογενούς αγοράς, η οποία έχει “παγιδευτεί” στο παρελθόν με εκδόσεις που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επενδυτών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί να πιεστεί η αγορά για επιτόκια χαμηλότερα εκείνων που η ίδια η αγορά θα θεωρήσει ικανοποιητικά και τα οποία καλύπτουν όλες τις πτυχές του country risk, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές. Η “ερμηνεία” αυτής της λογικής που διέπει την έκδοση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πενταετές που θα βγει την επόμενη εβδομάδα θα κινηθεί εκτός απροόπτου σε επιτόκια μεταξύ 3,55% και 3,65%.

Επιστροφή στις αγορές- μια λεπτή υπόθεση

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές αλλά αυτό είναι μια «λεπτή υπόθεση». Ο  αρμόδιος της Επιτροπής για το ευρώ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, η Ελλάδα έπιασε τους στόχους για το 2018 και το ίδιο αναμένεται να κάνει και φέτος. Επίσης, επεσήμανε  ότι είναι σαφής η τάση πως η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη». Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο δείκτη χρέους/ΑΕΠ στην ΕΕ, πάνω από 180%. Επομένως, τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις  «δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ελιγμούς, ούτε για λάθη. Γι’ αυτό τονίζω ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα  να παραμείνει στη συμφωνημένη πορεία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα».

 

120 δόσεις για ΕΦΚΑ

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, για όλους τους μη μισθωτούς, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους τους. Η ρύθμιση θα προβλέπει 120 δόσεις, χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, και η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου. Σε αντίθεση με το «πάγωμα» της αντίστοιχης διαδικασίας για χρέη προς την εφορία, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα νομοθετηθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα ενημερώθηκαν σχετικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και οι εκπρόσωποι των δανειστών, που αποχώρησαν χθες από την Αθήνα.

Ταμειακά διαθέσιμα

Περιθώριο έως τις 25 Φεβρουαρίου έχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να μεταφέρουν σε ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σκληρά μέτρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων νόμου που είχαν ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι. Εκτιμάται, πως μέσω αυτής της διαδικασίας στον ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος θα κατευθυνθούν περί τα 7 δισ. ευρώ τα οποία προστιθέμενα στα περίπου 33 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων και του «κλειδωμένου» από τον ESM cash buffer συνθέτουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που θα προσεγγίζει, εάν δεν υπερβαίνει, τα 40 δισ. Ευρώ.

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Έθνος, Capital.gr, Euro2day)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελεγκτικά, φορολογικά, λογιστικά θέμα τελευταίας περιόδου

“Ποιοι απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης”, άρθρο των Γ. Σαμοθράκη- Τζ.Πάνου στην Καθημερινή 21.1.19

        ΣΛΟΤ 2971/2019 Υπολογισμός ετήσιων μονάδων εργασίας (ΕΜΕ)

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=581&catid=2&lang=el&Itemid=101

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=583&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Η χρήση της παραδοχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας από τη διοίκηση σε περιπτώσεις ορισμένων μη κερδοσκοπικών οντοτήτων του δημοσίου τομέα δεν αξιολογείται με βάση δυσμενείς οικονομικούς δείκτες – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/43288

  • Συμβάσεις της εταιρείας με μέλη του διοικητικού συμβουλίου ( Ιωάννα Αναστασοπούλου, Δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212721

  • Η αντιμετώπιση του κόστους βελτιώσεων παγίων ως μειωτικού στοιχείου των σωρευμένων αποσβέσεων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε οντότητες που εφαρμόζουν τα κλαδικά λογιστικά σχέδια ( ΣΟΛ ΑΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=212456

  • Α. 1007/2019 Καθορισμός των επιλέξιμων δαπανών, των κατηγοριών των οπτικοακουστικών έργων, ..

https://www.forin.gr/articles/article/26022/a-1007-2019