• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο πρόγραμμά του είναι να  συναντηθεί με Έλληνες ομογενείς πέραν των πολιτικών συναντήσεων του με τον αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζίπ Ερντογάν  και τους ηγέτες των Βαλκανίων με πρώτο τον πρωθυπουργό της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ καθώς και τους ομολόγους του της Αυστραλίας και της Ινδίας. Σημαντική θα είναι η συνάντηση που θα έχει για επενδύσεις εκατομμυρίων με στελέχη της Goldman Sachs.

Προϋπολογισμός-Θεσμοί

Στις φορολογικές και στις ασφαλιστικές πτυχές του προϋπολογισμού 2020, στη ρύθμιση των 120 δόσεων, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου, αναμένεται να επικεντρωθεί η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδος. Η σύνθεση της ομάδας των απεσταλμένων των δανειστών έχει αλλαγές. Τη θέση του ιρλανδού εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων έχει πάρει ο Αυστριακός, Πολ Κούτος. Το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των δανειστών έχει οριστεί σήμερα το μεσημέρι όπου στο τραπέζι των συζητήσεων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανοίξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων γύρω από τον προϋπολογισμό του 2020 .

 Κόκκινα δάνεια – σχέδιο Ηρακλής

Το σχέδιο “Ηρακλής”, δηλαδή  το Asset Protection Scheme με την κωδική ονομασία “Ηρακλής”, για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησης, με ορίζοντα ψήφισής του από την ελληνική Βουλή τον ερχόμενο μήνα. Ύστερα από έξι εβδομάδες εντατικής προεργασίας, το σχέδιο βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και αναμένει την έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων ώστε να υπογραφεί από την επίτροπο Μ. Βεστάγκερ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Η  λειτουργία του ελληνικού APS θα απαλλάξει τις τράπεζες  από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 30 δισ. ευρώ, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος – αντιθέτως με όφελος για τα κρατικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως -, χωρίς να αγγίξει το buffer που έχει σχηματισθεί για την οχύρωση των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου τα προσεχή χρόνια, ενώ θα ανοίξει και την “βαλβίδα” για την εισροή ρευστότητας στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία.

120 δόσεις

Διάταξη  η οποία αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας δίνει διπλή προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία για τους μη μισθωτούς   Η εν λόγω διάταξη δίδει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τις 120 δόσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά μόνο για όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση προσδιορισμού (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες) ή και επανυπολογισμού (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι) και αυτή η αίτηση εκκρεμεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Όσων, όμως,  οφειλετών η αίτηση προσδιορισμού ή επαναπροσδιορισμού των χρεών έχει ήδη εγκριθεί ή θα εγκριθεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει έως την ημερομηνία αυτή (30/9) να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης των εν λόγω χρεών.

 

Cosco– νέο πλάνο

Το νέο αναθεωρημένο master plan των επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα εξεταστεί την Τετάρτη από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΣΑΛ είχε ουσιαστικά ανάψει κόκκινο φως για τις επενδύσεις του   ΟΛΠ  καθώς είχε εγκρίνει μόνο ένα μικρό μέρος από το συνολικό πλάνο του Οργανισμού. Η συγκεκριμένη απόφαση καθώς επίσης και τα εμπόδια που ήγειρε το ΚΑΣ, είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Cosco, η οποία μάλιστα εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο της προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Αναδρομικά θα λάβουν 500 χιλιάδες συνταξιούχοι, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι για τρία χρόνια παρακρατούνταν παράνομα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”, η απόφαση “βόμβα” του δεύτερου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται να αναγνωρίσει αναδρομικά τριετίας από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έπρεπε να καταργηθεί από το 2017 γιατί κρίθηκε αντισυνταγματική. Τα ποσά των αναδρομικών από την ΕΑΣ για τις συντάξεις του Δημοσίου φτάνουν τις 11.470 ευρώ ενώ μαζί με τις άλλες παράνομες μειώσεις (νόμων 4051 και 4093) το σύνολο των αναδρομικών φτάνει μέχρι και τις 16.210 ευρώ.

 

Πτώχευση της Thomas Cook

 Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία σήμερα,ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

Ισπανία- εκλογές;

Η 13η Κοινοβουλευτική Θητεία στην Ισπανία  ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Έπειτα από την εκπνοή της διορίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, αυτομάτως ενεργοποιείται ο μηχανισμός για τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενόψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου.

 

(πηγές:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, CNN Greece.gr, Καθημερινή, Έθνος)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • Οι Συμβάσεις με συνδεδεμένα μέρη στο νέο Δίκαιο της Ανώνυμης Εταιρείας ( Γράφει ο Θεόδωρος Αντωνάκης και ο Γεώργιος Σγουράκης)

https://www.solcrowe.gr/oi-symvaseis-me-syndedemena-meri-sto-neo-dikaio-tis-anonymis-etaireias

  • Φοροδοξίες, 15.09.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/15-sep-2019/?hubId=1691846

  • Έκδοση παραστατικών για πωλήσεις καυσίμων από οντότητες-εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων και από πωλητές πετρελαίου θέρμανσης προς άλλες οντότητες.

https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=4F18355A90353D00.1D031AEA53&version=2019/09/17

  • Υ.Α. 40331/Δ1.13521/2019 Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

https://www.forin.gr/articles/article/28477/u-a-40331-d1-13521-2019

http://epixeirisi.gr/ΝΕΑ/23747/Έναρξη-λειτουργίας-μητρώου-πραγματικών-δικαιούχων

  • ΦΠΑ ΣΕ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΕΕ

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23746/ΦΠΑ-ΣΕ-ΠΑΡΟΧΗ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΣΤΗΝ-ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΑ-ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ-ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ-ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ-ΕΝΤΟΣ-ΕΕ