• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

To Στίγμα της Εβδομάδας

 

 

Συνέρχεται σήμερα στις 11.30 η 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) υπό τον κεντρικό τίτλο «Μεγιστοποιώντας την Υπεραξία στην Ελληνική Οικονομία». Οι 40 κορυφαίοι ομιλητές θα αναπτύξουν τις απόψεις τους σε 12 θεματικές ενότητες και έχουν στόχο να αναδείξουν τα εκτεταμένα αναπτυξιακά περιθώρια που εντοπίζονται σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς της οικονομίας από την παιδεία και την ενέργεια, έως τον τουρισμό και την αγροτεχνολογία, καθώς και, συνολικά, όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στην πολλαπλασιαστική αξία της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, των έξυπνων συνεργειών, της επωφελούς διασύνδεσης προϊόντων και υπηρεσιών, της ψηφιοποίησης και της ψηφιακής μετάβασης, η ΕΕΝΕ θέλει να σκιαγραφήσει τη στρατηγική εκείνη που μπορούν να συνυπηρετήσουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας προκειμένου να εδραιωθεί μία ταχύρρυθμη, βιώσιμη, και δίκαιη ανάπτυξη, με πυξίδα την αειφορία και την ανταπόδοση στην κοινωνία και τους πολίτες. Η  Διάσκεψη συνδιοργανώνεται και εφέτος με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics και έχει την υποστήριξη του Cambridge Judge Business School (CJBS), την επιχειρηματική σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge.

 

ΕΛΣΤΑΤ- Κρας τεστ

Αποστέλλεται σήμερα στην Eurostat το αναλυτικό πακέτο δημοσιονομικών στοιχείων που περιλαμβάνουν και τον απολογισμό των προηγούμενων ετών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς αποστέλλεται και η νέα πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2019. Η αποστολή γίνεται (από όλα τα κράτη – μέλη) στην Κομισιόν (και πιο συγκεκριμένα στην Eurostat) δύο φορές το χρόνο με βάση τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP). Τα ελληνικά δεδομένα θα αξιολογηθούν και θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την Eurostat στις 22 Οκτωβρίου. Επόμενος σταθμός η κατάθεση του Προσχεδίου στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Το σχέδιο – με διαφορετική μορφή – θα σταλεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας το σενάριο βάσης και ένα σενάριο λήψης τόσο των μέτρων στήριξης  αξίας 1 δισ. ευρώ (από άποψη μειώσεων φόρων), όσο και των διαρθρωτικών αντιμέτρων.

 

Υπουργικό Συμβούλιο

Στις 10:30 συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η ένταξη του αντικαπνιστικού νόμου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η σύσταση δυο διϋπουργικών επιτροπών, μια για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και μία για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επίσης, θα συζητηθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

 Παράταση για 120 δόσεις;

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες –  αναμένεται να ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 351.128 φορολογούμενοι – οφειλέτες με το συνολικό ποσό των αιτήσεων που έχουν επικυρωθεί να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ (2.993.315.888 ευρώ), ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 309,66 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την «Καθημερινή» εξετάζεται νέο απλοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς Δημόσιο και τράπεζες προχωρώντας από το νέο έτος στη «συγχώνευση» των 9 διαφορετικών νομοθετημάτων ρύθμισης που υπάρχουν σήμερα σε τρία: ένα για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον «εκσυγχρονισμό» της σημερινής πάγιας ρύθμισης, ένα δεύτερο για τις οφειλές στην τράπεζα με την ενοποίηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, αλλά και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια, και ένα τρίτο για τις οφειλές των επιχειρήσεων με τη συγχώνευση όλων των επιμέρους μηχανισμών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο πτωχευτικός νόμος.

Τράπεζα Πειραιώς – Κόκκινα δάνεια

Αρχίζει αύριο η έναρξη της λειτουργίας  της κοινής εταιρίας Τράπεζας Πειραιώς – Intrum. H εσωτερική πλατφόρμα διαχείρισης του Recovery Banking Unit της Τράπεζας Πειραιώς περνάει σε μια νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβάσει ποσοστό 80% στην Intrum, διατηρώντας συμμετοχή με ποσοστό 20%. Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων θα διαχειρίζεται σε αποκλειστική βάση, 27 δισ. ευρώ υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που θα δημιουργούνται, καθώς και NPEs από τρίτες πηγές.

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 • Ενημερωτικό Δελτίο Ιουλίου – Αυγούστου 2019 [ το άρθρο του Γεώργιου Λαζαρίδη για τις “Αλλαγές στην ωφέλεια της φορολογικής απαλλαγής του Ν. 3908/2011, καθώς και απαντήσεις της Φορολογικής Επιτροπής και του Τεχνικού Γραφείου ] ( ΣΟΛ Crowe ) . 

https://www.solcrowe.gr/enimerotiko-deltio-ioylioy-aygoystoy-2019

 • Φοροδοξίες, 22.09.2019 ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/22-Sep-2019

 • Central and Eastern European Tax Guide 2019 ( Mazars )

https://www.mazars.gr/Archikhe-Selhida/Nhea/Demosiehuseis/Central-and-Eastern-European-Tax-Guide-2019

 • Online Σύγκριση Φορολογικών Συντελεστών ( KPMG )

https://home.kpmg/gr/el/home/services/tax/taxtoolsandresources/taxratesonline.html

 • Blockchain is here. What’s your next move? ( PWC )

https://www.pwc.com/gx/en/issues/blockchain/blockchain-in-business.html

 • Regime of Law 89/1967 is strengthened – Significant incentives for the creation for the creation of Shared Services Centers in Greece ( EY )

https://www.ey.com/gr/en/services/tax/country-tax-advisory/ey-transfer-pricing-alert-shared-services-centers-in-greece

 • Scaling The Heights: Digital Platforms And The Marketplace Of The Future ( DELOITTE )

https://www.forbes.com/sites/deloitte/2019/05/29/scaling-the-heights-digital-platforms-and-the-marketplace-of-the-future/#1c5e6dd82300

 • Global Risk Landscape Report 2019 ( BDO )

http://www.bdo.gr/el-gr/insights-el/προτεινομενες-πληροφοριες/global-risk-landscape-report-2019

 • Brexit and the impact on VAT ( RSM )

https://www.rsm.global/brexit-and-the-impact-on-vat

 • Πώληση Δικαιώματος Λήψης Υπηρεσίας

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23752/ΠΩΛΗΣΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ-ΛΗΨΗΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

 • Φορολογική αντιμετώπιση ανέγερσης κτίσματος με δαπάνες του μισθωτή σε ακίνητο τρίτου, σε περίπτωση πρόωρης λύσης της μίσθωσης

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23751/ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ-ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ-ΜΕ-ΔΑΠΑΝΕΣ-ΤΟΥ-ΜΙΣΘΩΤΗ-ΣΕ-ΑΚΙΝΗΤΟ-ΤΡΙΤΟΥ,-ΣΕ-ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-ΠΡΟΩΡΗΣ-ΛΥΣΗΣ-ΤΗΣ-ΜΙΣΘΩΣΗΣ

 • Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων – Κρίσιμα σημεία και χρηστικές απαντήσεις ( Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης – Κωστής Ν. Ντρούκας )
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45795