• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Νέα νομοσχέδια και προγραμματισμός για το 2020 στη σημερινή (11π.μ.) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πρόκειται μεταξύ άλλων να συζητηθούν:

-Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης (Υπουργείο Εργασίας), για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

-Η παρουσίαση του εγχειριδίου καλής νομοθέτησης: νομοπαρασκευστική μεθοδολογία και ανάλυση συνεπειών ρύθμισης (Υπουργός Επικρατείας).

-Η παρουσίαση και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για το 2020 (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου).

-Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι δράσεις επιτάχυνσης (Υπουργείο Ανάπτυξης).

-Η σύσταση και συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος).

 

Αγωγός Eastmed

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Τράπεζα της Ελλάδος, Εξαγωγές – εισαγωγές

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών το 2020 και ειδικότερα των εξαγωγών αγαθών “βλέπει” η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η ΤτΕ αποδίδει αυτή την επιβράδυνση στη μείωση της εξωτερικής ζήτησης κυρίως το 2020, ως απόρροια της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Τα μέτρα προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κυριότεροι λόγοι της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου και κατά συνεπεία της ζήτησης ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών, με την τάση αυτή να είναι πιο έντονη σε χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές, αναφέρει η ΤτΕ. Σε αυτό το αρνητικό μείγμα προστίθεται και το αναμενόμενο Brexit – το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα καταγραφεί άνοδος στις εισαγωγές, ακολουθώντας την πορεία τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των εξαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εισαγωγικό τους περιεχόμενο παραμένει σχετικά υψηλό στην ελληνική οικονομία.

Κοινωνικό μέρισμα

Ως το απόγευμα της Κυριακής είχαν εγκριθεί πάνω από 240 χιλιάδες αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr και οι νέοι υπολογισμοί, που έχουν κάνει στο ΓΛΚ, δείχνουν ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν στις 300 χιλιάδες. Έτσι, το κονδύλι, που είχε ξεκινήσει από 150 εκατ. Ευρώ, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 210- 215 εκατ. Ευρώ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα γίνει η καταβολή του.

 

Και δύο ενδιαφέροντα άρθρα:

Τζένη Πάνου: Αλλαγές στη φορολόγηση εταιρικών παροχών σε είδος (Καθημερινή 22.12)

Γιώργος Αγγέλης: Γιατί οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται κρίση το 2020 (Capital.gr, 23.12)

 

(πηγές: Capital.gr, Καθημερινή, Έθνος, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Ετικέτες: