• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί (Florence Parly) για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό της. Το μήνυμα πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», έστειλε με συνέντευξή της χθες στην εφημερίδα «Το Βήμα», τονίζοντας πως φιλοδοξία της Γαλλίας είναι να συμμετάσχει στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας, σε μια περιφέρεια στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη.

 

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

«Κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα ο επόμενος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠE – ΜΠΕ, στις αρχές της εβδομάδας θα συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν στον επόμενο κύκλο της προκήρυξης.
Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:
-Υλοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Δημόσιου τομέα ως το τέλος Ιουνίου.

-Υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια ως το Σεπτέμβριο.
-Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο.

-Επίσης, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2918/2002 για την ενεργειακή απόδοση με ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.

Κόκκινα δάνεια

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι τραπεζότες με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται, μέχρι την Παρασκευή, η αποστολή στοιχείων στον υπουργό για τον αριθμό και το ύψος των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι να διαμορφωθεί, καταρχάς, μια καλύτερη εικόνα του τοπίου για τους δανειολήπτες και να γίνουν άμεσα βελτιώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η εμπειρία των τραπεζών δείχνει ότι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, δάνεια που έχουν ρυθμιστεί ξαναγίνονται κόκκινα στο πρώτο τρίμηνο της ρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μελέτες των τραπεζών έχουν διαπιστώσει ότι ένα ποσοστό 72% από τα ρυθμισμένα δάνεια που θα καταστούν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα, θα “σκάσουν” εντός τριμήνου από τη ρύθμισή τους. Αντιστοίχως, ποσοστό 96% των ρυθμίσεων θα “σκάσουν” στο εξάμηνο και 98% στο εννεάμηνο.  Η Κομισιόν ανησυχεί για τα κόκκινα δάνεια. Μέλος του Eurogroup σημείωσε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ότι εάν μέχρι τον Ιούνιο, όπου και θα γίνει η κρίσιμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρξει σαφής πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα, τότε η απόφαση για την εκταμίευση των κονδυλίων από τα προγράμματα των ANFAs και SNPs θα πάρει αναβολή.

 

 

ΣΕΒ για μεσαία τάξη

‘Έκθεση κόλαφο  για τις πληγές που έχει υποστεί η μεσαία τάξη, τόσο φορολογικά και, όσο εισοδηματικά δημοσίευσε ο ΣΕΒ, ο οποίος στέλνει πολιτικό μήνυμα λέγοντας πως στην Ελλάδα, οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται με βάση την αβεβαιότητα που βιώνει η μεσαία τάξη. Εξηγεί ότι «αυτό γίνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, η οποία συνδέεται άμεσα με την υπερφορολόγηση, που την πλήττει».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ  την περίοδο από το 2010 έως το 2018 η μεσαία εισοδηματική τάξη καταβάλλει σήμερα το 51% των φορολογικών εσόδων, ενώ πριν την κρίση κατέβαλε το 39,3%. Αντίστοιχα, η υψηλότερη εισοδηματική τάξη, που συρρικνώθηκε αριθμητικά και εισοδηματικά, σήμερα καταβάλει το 38,1% των φορολογικών εσόδων έναντι άνω του 50% που κατέβαλε πριν την κρίση. Λεπτομέρειες εδώ 

 

Εξαγωγές – ιστορικό ρεκόρ

Μικρή αύξηση και νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας κατά το 2019. Η άνοδος αυτή οφείλεται στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς την ΕΕ ενώ μειωμένες είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις προς τις Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα, η αύξηση προς την ΕΕ, είναι στο 6,9%, ενώ η μείωση προς Τρίτες Χώρες είναι της τάξης του -5,8%. Οι εξαγωγές που κατευθύνονται προς χώρες της ΕΕ είναι πλέον το 55,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, έναντι 44,5% που κατευθύνονται προς Τρίτες Χώρες.  Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ)

 

Airbnb

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες των Airbnb να δηλώσουν το ακίνητό τους στην ειδική εφαρμογή στο μητρώο ακινήτων τους, στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

 

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Καθημερινή, Το Βήμα, Capital.gr, Euro2day.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΣΛΟΤ 2835/2019. Ένταξη σε κατηγορία λογιστικού συστήματος ετερόρρυθμης εταιρείας με ομόρρυθμο εταίρο ανώνυμη εταιρεία

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=649&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Φοροδοξίες, 23.02.2020 ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/1066110/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forodo3ies-gnwrizete-oti

  • Τα μισθώματα leasing που προεξοφλήθηκαν χωρίς να εξοφλείται η σύμβαση στο σύνολο της θα εκπέσουν αντίστοιχα από τα ακαθάριστα έσοδα των επόμενων φορολογικών ετών που αφορούν

(ΣΟΛ ΑΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=216615

  • ΓΕΜΗ: Σε εφαρμογή οι πρώτες αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις

https://www.taxheaven.gr/news/47499/gemh-se-efarmogh-oi-prwtes-aytomatopoihmenes-kataxwriseis

  • Tax Flash: Χάρτης πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

https://www.taxheaven.gr/news/47495/tax-flash-xarths-poreias-ths-eyrwpaikhs-epitrophs-gia-thn-antimetwpish-toy-xeplymatos-toy-brwmikoy-xrhmatos-kai-ths-xrhmatodothshs-ths-tromokratias

  • Tax Flash: Αναθεώρηση του καταλόγου μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών

https://www.taxheaven.gr/news/47477/tax-flash-anaoewrhsh-toy-katalogoy-mh-synergasimwn-dikaiodosiwn

  • ΔΕΔ 2409/2019. Μεταφορά πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ – Σύνταξη πίνακα υπολογισμού παραγραφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ

https://www.taxheaven.gr/circulars/32387

  • Υ.Α. 11026/2020 Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε και Ε.Ε.

https://www.forin.gr/articles/article/30678/u-a-11026-2020-protupa-katastatika-gia-tis-etairikes-morfes-ae-epe-ike-oe-kai-ee

  • Φοροεκτιμήσεις [18-2-2020] ( Επιστημονική ομάδα της ARTION )

https://m.naftemporiki.gr/story/1563017/foroektimiseis

  • Φορολογικά κίνητρα για στρατηγικές επενδύσεις ( Τζένη Πάνου, υπεύθυνη του φορολογικού τμήματος της ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/1065143/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forologika-kinhtra-gia-strathgikes-ependyseis

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: