• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

Την Πέμπτη θα γίνει η νέα τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. σχετικά με  την κοινή χρηματοδότηση της ανάκαμψης των κρατών-μελών μετά την πανδημία. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί πακέτο  540 δισ. ευρώ όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να εξεταστούν «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία» υπό τον όρο της «καθοδήγησης των ηγετών» και της αναγνώρισης των χρηματοοικονομικών και πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν. Το Ταμείο, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, θα είναι «προσωρινό», «στοχευμένο» αλλά και «ανάλογο του ασυνήθιστου κόστους της τρέχουσας κρίσης» – κόστος το οποίο πρέπει «να διαχυθεί στον χρόνο μέσω της κατάλληλης χρηματοδότησης». Τα εργαλεία που θα επιστρατευθούν θα πρέπει να είναι «συμβατά με τις Συνθήκες της Ε.Ε.».

Η διατύπωση αφήνει ανοικτή την πόρτα στην κοινή έκδοση χρέους – οριακά. Εκκρεμεί μεταξύ άλλων η σχέση του νέου ταμείου με τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7), που αναφέρεται στο ανακοινωθέν ότι θα παίξει «κεντρικό ρόλο» στην ανάκαμψη (οι διαπραγματεύσεις επί του ΠΔΠ πρέπει να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους, αλλά η έκτακτη σύνοδος που έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου για το σκοπό αυτό έληξε χωρίς συμφωνία). Η αναφορά στις ευρωπαϊκές Συνθήκες μειώνει περαιτέρω το περιθώριο ελιγμών για τους υποστηρικτές των ευρω-ομολόγων, αλλά τα περί «ασυνήθιστου» (extraordinary) κόστους της κρίσης παραπέμπουν στην ανάγκη το ταμείο να είναι ογκώδες.

 

Προθεσμίες

Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής με έκπτωση 25% φορολογικών υποχρεώσεων και οφειλών από τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους τους που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Η πρώτη προθεσμία αφορά την καταβολή με δικαίωμα έκπτωσης 25% των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοιό καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής οι οποίες έληγαν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των εκμισθωτών των ακινήτων τους, καθώς και των φυσικών προσώπων που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Η δεύτερη προθεσμία αφορά την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για τον μήνα Απρίλιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης την Παρασκευή (24/042020) λήγει η προθεσμία καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες έληγαν την 31/03/2020, των φυσικών προσώπων που συμπληρώνουν μέχρι την 31/12/2020 το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριά αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

 

Αυτό-απασχολούμενοι επιστήμονες

Λήγει αύριο Τετάρτη η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους oι αυταπασχολούμενοι επιστήμονες προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, το οποίο “τρέχει” η κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό αφορά 6 κατηγορίες πληττόμενων επιστημόνων, δηλαδή τους νομικούς (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές), τους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, τους οικονομολόγους/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και τους ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες αιτήσεις προς την πλατφόρμα www.elearning.yeka.gr , θα είναι δεκτές έως αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σε αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φόρμα “Ηλεκτρονική Αίτηση Συμμετοχής”.

Τράπεζα της Ελλάδας- αύξηση κόκκινων δανείων

Σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) προβλέπει για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας της Covid-19 και των μέτρων περιορισμού της.

Οι υπηρεσίες της ΤτΕΕΛΛ +1,38% «έτρεξαν», το προηγούμενο διάστημα, άσκηση, προκειμένου να διερευνήσουν την επίπτωση από την κρίση του Covid-19 στην ποιότητα του ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών, τα συμπεράσματα της οποίας κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτE εκτιμά ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE ratio) θα αυξηθεί μεταξύ 4% με 11%, διαμορφούμενος στα επίπεδα του 44% με 51%. Αυτό σημαίνει αύξηση των προβληματικών δανείων, μεταξύ 6,4 με 18,1 δισ. ευρώ, βάσει της υπόθεσης ότι το υπόλοιπο των προ προβλέψεων δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, μεταξύ 160 με 165 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά στο άρθρο του euro2day εδώ

 

 

 

Αλλαγές στην καθημερινή κατανάλωση

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας έχει αλλάξει καταλυτικά την καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Nielsen, ποσοστό 49% των Ελλήνων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επισκέπτονται λιγότερο συχνά τα φυσικά καταστήματα των super markets, σε μια προσπάθεια προφανώς να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται την επαφή/συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Nielsen, η πρόθεσή τους αυτή φαίνεται να έχει επηρεάσει και τον τύπο του καταστήματος που επιλέγουν για τις αγορές τους, καθώς επιθυμούν να μειώσουν τα αγοραστικά τους ταξίδια, πραγματοποιώντας μεγαλύτερα καλάθια. Έτσι λοιπόν μεταξύ των διαφορετικών τυπολογιών καταστημάτων, τα μεγαλύτερα καταστήματα, άνω των 2,500 τ.μ. είναι αυτά που αναπτύσσονται με τον μεγαλύτερο ρυθμό στο +20,1%, ενώ ακολουθούν τα μεγάλα super markets (1000-2,500 τ.μ. εμπορική επιφάνεια), τα οποία έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του α’ τριμήνου της χρονιάς, κατά +12,1%. Αναλυτικά εδώ

 

 

(πηγές: Καθημερινή, Capital.gr, Euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – Μέτρα για τη διενέργεια ποιοτικών ελέγχων και τη λειτουργία της ΕΛΤΕ λόγω της πανδημίας του Κορωναιού (COVID19)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_012_2020.pdf

  • ΕΛΤΕ – Έκδοση οδηγίας για τη μέγιστη διάρκεια της ανάθεσης του ελέγχου

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_011_2020.pdf

  • ΕΛΤΕ – Διενέργεια ελέγχων υλοποίησης των επενδύσεων των Αναπτυξιακών Νόμων σε ποσοστό 100% από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή/και ελεγκτικές εταιρείες

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_010_2020_.pdf

  • ΕΛΤΕ – Μέτρα διευκόλυνσης για τις ελεγκτικές εταιρείας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού(Covid-19)

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_009_2020_.pdf

  • ΕΛΤΕ – Επισήμανση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών -ΕΦΕΕ (Committee of European Auditing Oversight Bodies-CEAOB) σχετικά με τις σημαντικές περιοχές ενόψει του αντίκτυπου του κορωνοϊού (Covid-19)στους ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών.

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_006_2020_.pdf

  • Πέντε χρόνια από την εισαγωγή του Ν. 4308/2014, Χαρίλαος Αλαμάνος, ΣΟΕΛ, SOL CROWE

https://www.accountancygreece.gr/pente-chronia-apo-tin-eisagogi-toy-n-4308-2014-charilaos-alamanos-soel-sol-crowe/

  • ΕY: Ο COVID-19 δημιουργεί προκλήσεις για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση των επιχειρήσεων

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217458

  • «Επιστρεπτέα προκαταβολή» (*) – 9 βασικά σημεία (Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος )

https://www.taxheaven.gr/news/48213/upd-epistreptea-prokatabolh-9-basika-shmeia

  • BDO « Tax Report » ( τεύχος 3 ) – Οι 25 Ενότητες των Μέτρων (Δυνατότητες και Υποχρεώσεις των Επιχειρήσεων) – Επιμέλεια Ύλης : Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος

https://www.taxheaven.gr/news/48507/oi-25-enothtes-twn-metrwn-dynatothtes-kai-ypoxrewseis-twn-epixeirhsewn-oi-nomoi-sthn-epoxh-toy-korwnoioy

https://www.grant-thornton.gr/insights/article/enas-kosmos-pou-allazei-taxitita/?hubId=1691777