• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Σχολεία, εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και μετακινήσεις από νομό σε νομό, φέρνει το σημερινό, τρίτο στάδιο επιστροφής στη «νέα κανονικότητα» που επέβαλε στις ζωές μας η πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, από σήμερα το πρωί ξαναμπαίνουν στην καθημερινότητα και κάποια άλλα πράγματα που είχαν «παγώσει» και πριν τον ιό τα θεωρούσαμε δεδομένα.

Τα παιδιά του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου επιστρέφουν σήμερα στα θρανία, μπορεί ο καθένας να μετακινηθεί ελεύθερα στην Ηπειρωτική χώρα αλλά και την Κρήτη, ξανανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, δίνοντας έτσι νέα ανάσα στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προστασίας αλλά και την τήρηση των αποστάσεων ξεκινούν, από σήμερα Δευτέρα, οι μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό με τρένα, λεωφορεία ΚΤΕΛ, τουριστικά, και αεροπλάνα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19 και αφορούν τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς είναι:

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

-Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

-Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.

-Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

-Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

-Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβατικό κοινό και για πληρώματα καθόλη τη διάρκεια της πτήσης

-Ενθαρρύνεται η χρήση για ηλεκτρονικό check in

-Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους

-Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

 

Malls και άλλα…

Από σήμερα  Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε εμπορικά καταστήματα (malls), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).
Επίσης, επανεκκινούν σήμερα οι υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών , υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν σήμερα  και τη Δευτέρα 25 Μαΐου (3ο και το 4ο Στάδιο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας). Στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας.

 

Χρ. Σταϊκούρας, στοχευμένες κινήσεις

Μειώσεις φόρων άμεσα με στοχευμένες κινήσεις και από τον Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Capital.gr. Ανακοίνωσε την αύξηση του ΠΔΕ στα 8 δισ. ευρώ από 6,75 δισ. ευρώ σήμερα, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων όταν τελειώσει η δημοσιονομική “χαλάρωση” ανά την ΕΕ που θεωρεί πως θα συνεχισθεί και τα επόμενα έτη.

Εκτιμά πως είναι δύσκολο να έρθει κοινοτική στήριξη πριν από τον Ιούλιο, αλλά και πως το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάπτυξης θα μπορεί να παράσχει πόρους το 2ο εξάμηνο του 2020 κυρίως μέσω επιδοτήσεων. Περιγράφει το σχέδιο 3 αξόνων για την κάλυψη της χώρας από την Πανδημία σε περίπτωση ακραίων σεναρίων επέκτασης της κρίσης. Εξηγεί, επίσης, πως τα χρήματα που θα δανεισθεί φέτος το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές θα οδεύσουν στα μέτρα στήριξης από την υγειονομική κρίση.

Όλη η συνέντευξη εδώ

 

Νέο ΕΣΠΑ

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η καίρια συμβολή τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης με τον γενικό διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Marc Lemaître. Ακόμη, συζητήθηκε η πορεία σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, σχετικά με την οποία τα στελέχη της Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι, παρά τις αυξημένες, αντικειμενικές δυσκολίες σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το πρώτο κείμενο πρόκειται να αποσταλεί το αμέσως προσεχές διάστημα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επίσημης διαβούλευσης.Στην τηλεδιάσκεψη, τέλος, συζητήθηκε η επερχόμενη ανακοίνωση του Σχεδίου Ανάκαμψης (Recovery Plan) της Επιτροπής, το οποίο, όταν διαμορφωθεί πλήρως, αναμένεται να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα κινητοποίησης αυξημένης, αλλά και πρόσθετης κοινοτικής χρηματοδότησης (top-up) για τα πρώτα χρόνια, προκειμένου τα μέτρα που η Ελλάδα λαμβάνει να μπορούν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες.

Αναπτυξιακός νόμος

Το ποσό των 650 εκατ. ευρώ, μέσω επιχορηγήσεων, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και φοροαπαλλαγών, θα “μοιράσει, ο Αναπτυξιακός Νόμος στα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων “Γενική Επιχειρηματικότητα”, “Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων” και “Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού”.

Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής, καθορίζεται ως εξής: α. Για το καθεστώς “Γενική Επιχειρηματικότητα”, στα 210 εκατ. Ευρώ. β. Για το καθεστώς “Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων” στα 10 εκατ. ευρώ.γ. Για το καθεστώς “Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού”, στα 150 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα από την ΕΚΤ

Oι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού συνέβαλαν στην αύξηση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα, στη διάρκεια του Απριλίου τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άντλησαν από την ΕΚΤ 9,2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της κεντρικής τράπεζας. Για να αποτρέψει συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, η ΕΚΤ επανέφερε το waiver, κάνοντας δεκτά ως ενέχυρα για τη χορήγηση ρευστότητας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά τη χαμηλή πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Η συνολική τους εξάρτηση από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος ανήλθε στα 21,5 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, από 12,35 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο και 7,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο δανεισμός τους από το ευρωσύστημα παρέμενε σταθερός στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

(πηγές:  Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Capital.gr)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΕΛΤΕ – Ανακοίνωση της FATF Δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου που υπόκεινται σε κάλεσμα για δράση

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_015_2020.pdf

  • Αποφάσεις ΔΕΔ σχετικά με τις υποχρεώσεις χαρτοσήμου, του Γιώργου Λαζαρίδη Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή Μέλους της ΣΟΛ Crowe

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217766

  • Κωδικοποίηση Ν.4387/2016

Γεώργιος Κεραμόντε, τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217801

  • Η άμυνα του ξενοδόχου έναντι των απαιτήσεων του tour operator λόγω της πανδημίας. Αργύρης Αργυριάδης Δικηγόρος

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=217767

  • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/newrhs-odhgos

  • Συνοπτική παρουσίαση νόμων – Κυριότερες αλλαγές του ν. 4670/2020 «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και άλλες διατάξεις – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.taxheaven.gr/circulars/33120

  • Ο φορολογικός σχεδιασμός (Tax Planning) απαιτεί φορολογικές “αποφάσεις ή/και συμφωνίες” (Tax Rulings), αλλιώς δυνητικά θα καταλήξει σε επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό (Aggressive Tax Planning). Μήπως να τα ξεκαθαρίσουμε;

Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

https://www.taxheaven.gr/ -xekaoarisoyme

  • Ε. 2065/2020 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων φορολογικού έτους 2019

https://www.forin.gr/articles/article/33529/e-2065-2020

  • «Επιστρεπτέα Προκαταβολή(2) – Αίτηση Χορήγησης » – Ανάλυση όλων των βημάτων. Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

https://www.taxheaven.gr/circulars/33073

  • Covid-19: 10 ερωτήσεις-κλειδιά για τους CFOs σχετικά με τις οικονομικές καταστάσεις ( Grant Thornton )

https://www.grant-thornton.gr/insights/article/Reporting-the-impact-of-covid-19/?hubId=1691847