• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup με αντικείμενο τους δημοσιονομικούς στόχους. Μαζί με την συζήτηση για τις πρόσφατες χειμερινές εκτιμήσεις της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη θα ξεκινήσουν και την συζήτηση και για την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) την οποία προωθούν και οι θεσμοί. Τούτο με δεδομένο ότι είναι κοινός τόπος για υπουργούς και θεσμούς, ότι με την σημερινή του μορφή το ΠΣΑ θωρείται παρωχημένο. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις, είναι προφανές ότι η συζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς θα καθορίσει και τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσει μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι στις χειμερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων έως τις αρχές του 2021, αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος από 5% του ΑΕΠ, που προβλεπόταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ για το 2022 η πρόβλεψη για την ανάπτυξη αυξήθηκε στο 5% του ΑΕΠ, από 3,5% στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

 

Επιστρεπτέα Νο 6

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξη τους στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της οποίας θα διατεθούν ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης που ανοίγει τον δρόμο για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις. Το ποσό της ενίσχυσης θα κυμαίνεται απο 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ανά περίπτωση. Την προκαταβολή δικαιούνται οι α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων και β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Εθνική σύνταξη

Σήμερα Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους, όπως δήλωσε το Σάββατο o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα, λέγοντας ότι η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης είναι 384 ευρώ. Όπως είπε, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη

 

Την Παρασκευή η σύνοδος των G7

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει την Παρασκευή, για πρώτη φορά, σε σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, η οποία θα διεξαχθεί ψηφιακά, και σκοπεύει να συζητήσει μαζί τους για την πανδημία του νέου κορονοϊού, για την παγκόσμια οικονομία και για την αντιμετώπιση της Κίνας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αλλάζουν οι μετακινήσεις από σήμερα

Αναλυτικά εδώ

Προστασία κατοικίας – παράταση

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα προσδιορίζει ποιοι δανειολήπτες θα υπαχθούν στην κατηγορία εκείνων που έχουν πληγεί από την πανδημία, και για τους οποίους επεκτείνεται η διάρκεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τις 31 Μαΐου, (από 15 Μαρτίου που ήταν η αρχική καταληκτική ημερομηνία). Έχει επέλθει συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιουνίου για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για αυτά που αφορούν στην πρώτη κατοικία, καθώς την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των οφειλών τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο.

Άρθρο Κομισιόν – Fitch: Οι παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους

 

(πηγές : Kathimerini.gr, To Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day.gr)

 

  

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

  • ΣΛΟΤ 2593/2020 – Απεικόνιση μέσου όρου προσωπικού και αναστολή συμβάσεων εργασίας

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=673&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • ΣΛΟΤ 2389/2020 Προαιρετική μετάπτωση κατάρτισης και δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=671&catid=2&lang=el&Itemid=101

  • Μετατροπή Προσωπικών Εταιρειών – Εξακρίβωση της αξίας της περιουσίας τους βάσει του ν. 4601/2019 Γιαννόπουλος Παναγιώτης – Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ

Άρθρα Μετατροπή Προσωπικών Εταιρειών – Εξακρίβωση της αξίας της περιουσίας τους βάσει του ν. 4601/2019 (taxheaven.gr)

https://www.soel.gr/el/%CE% %CE%BD-2021

  • Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης (άρθρο 22Γ του ν. 4172/2013) – Ανάλυση και επισημάνσεις (Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος

– BDO )

Άρθρα Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης (άρθρο 22Γ του ν. 4172/2013) – Ανάλυση και επισημάνσεις (taxheaven.gr)

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561254914/forodoxies-gnorizete-oti-316/

  • Οι σημαντικότερες αλλαγές στις παροχές σε είδος για το φορολογικό έτος 2020 ( Νικόλαος Παπαγιάννης – Γιώργος Παπαδόπουλος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220801

  • Α.Π.53270/2021 Προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών και απεικόνιση της ασφάλισης του Δώρου Χριστουγέννων 2020 (Δ.Χ. 2020) για εργαζόμενους των οποίων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας και ενταχθέντες στον Μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ»

https://www.forin.gr/articles/ -entaxthentes

  • Ε. 2037/2021 Χρόνος έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα του τέλους καλλυντικών (άρθρο 88 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43))

https://www.forin.gr/articles/article/44069/e-2037-2021

  • Ε. 2038/2021 Αποστολή αναφορών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του άρθρου 47 του ν.4557/2018

https://www.forin.gr/articles/article/44027/e-2038-2021

  • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δήλωση Ε9 – ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δήλωση Ε9 – ΕΝ.Φ.Ι.Α. (taxheaven.gr)